Aurinkopaneelien kannattavuus ei riipu säätiloista – pilvinenkin kesä voi olla tuottoisa

Takaisin

Oliko viime kesä aurinkoinen vai pilvinen? Millainen mahtaa olla taivas ensi kesänä? Aurinkopaneelien kannattavuuden ja aurinkosähkön tuoton näkökulmasta voisi todeta, että vuodet ovat veljeksiä, sillä aurinkopaneelien kannalta jokainen kesä on lähes identtinen.

Säätilan vaihtelut vaikuttavat vain vähän siihen, kuinka paljon aurinkopaneeli tuottaa sähköä. Aurinkopaneelien vuosituotannoissa on yleisesti heittoa vain 3–5 prosenttia, eli käytännössä ero aurinkopaneelien kannattavuudessa on lähes olematon.

Aurinkopaneeleista syntyy tuottoa harmaallakin säällä ja lämpöasteiden vaihtelulla on meille ihmisille suurempi merkitys kuin aurinkopaneeleille. Kuukausivaihtelua tärkeämpää on tarkastella aurinkopaneelien kannattavuutta vuositasolla, sillä aurinkoisia tunteja kertyy kutakuinkin yhtä paljon joka vuosi.

Aurinkosähkö voi kattaa jopa kolmanneksen omakotitalon sähköntarpeesta

Nelihenkinen perhe kuluttaa omakotitalossa sähköä arviolta keskimäärin 5 000–19 000 kWh vuodessa riippuen lämmitysmuodosta ja sähkönkulutustottumuksista. Aurinkopaneelit kattavat vuositasolla noin 10–30 prosenttia omakotitalon sähköntarpeesta.

Aurinkosähkön tuottoon vaikuttavat omakotitaloissa paitsi paneelien määrä ja laatu, myös tontin sijainti ja ilmansuunnat.

Aurinkosähköä saadaan pääasiassa helmikuusta loka-marraskuun taitteeseen, ja parhaimmillaan tuotto on kesäkuukausina.

Huhtikuusta elokuuhun omakotitaloasuja voi olla aurinkopaneelien ansiosta sähkön suhteen lähes omavarainen. Tuotto riittää kesäkuukausina yleensä pyörittämään esimerkiksi kodin elektroniikkaa, ilmanvaihtoa ja ilmalämpöpumppua sekä lämmittämään kodin käyttöveden.

 

Kuukausittainen_kokonaistuotto_kWhKuvaaja kertoo todellisen toteuman erään Lumme Energian omakotitaloasiakkaan
vuosien 2019–2022 5.94 kWp kokoisen aurinkosähköjärjestelmän aurinkosähkön tuotosta.

 

Vuodet ovat sittenkin veljeksiä – ainakin aurinkosähkön suhteen

Aurinkopaneelien vuosituotto vaihtelee keskimäärin 3–5 prosenttia riippumatta siitä, kuinka helteistä tai sateista on. Aurinkosähkön tuotanto on kannattavinta kesäkuukausina, kaamosaikaan aurinkosähköä ei juuri synny.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Omakäyttöaste vaikuttaa aurinkopaneelien kannattavuuteen

Omakäyttöasteella on merkittävä vaikutus aurinkopaneelien kannattavuuteen taloudellisesta näkökulmasta tarkastellen. Kun pystyt käyttämään suurimman osan aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä itse, säästät energiamaksun lisäksi siirtomaksun ja sähköveron. Ylijäämäsähkö, jota tuotanto on enemmän kuin kulutus, voidaan myydä verkkoon saaden siitä hyvityksen Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden tuntihinnan mukaan.

Lue blogistamme lisää omakäyttöasteesta ja siitä, miten sen voi laskea.

Spot-hinta määrittelee aurinkosähkön taloudellisen kannattavuuden

Verkkoon kytketyt aurinkosähköjärjestelmät toimivat niin, että aurinkosähköä ei valu harakoille, jos sitä syntyy yli oman tarpeen. Käyttämättä jäänyt sähkö myydään alueen sähköverkkoon, joten aurinkosähkön ylijäämäkin tulee hyödynnettyä.

Aurinkosähkön kannattavuuteen taloudellisesti vaikuttaa spot-hinta eli kysynnän ja tarjonnan mukaan vaihteleva sähkön pörssihinta. Sen perusteella maksettava hyvitys aurinkosähköstä voi kivuta aurinkosähkön myynnin osalta keskipäivän tunteina jopa 30 senttiin per kilowattitunti.

Kesällä 2021 Lumme Energian asiakkaat myivät aurinkosähköä verkkoon keskimäärin 6–8 sentillä per kilowattitunti. Vuonna 2022 vastaava keskihinta oli lähempänä 20 senttiä per kilowattitunti. On kuitenkin hyvä muistaa, että sähkön spot-hinnassa oli vuonna 2022 erittäin suuria vaihteluja. Kesällä 2023 sähkön hinta taas on ajoittain ollut jopa negatiivinen. Lue blogimme siitä, mitä tapahtuu, kun aurinkosähköjärjestelmä tuottaa ylituotantoa negatiivisen pörssisähkön aikana.

Verkkoon myydyn aurinkosähkön hinta hyvitetään automaattisesti sähkölaskussa tai tilitetään takaisin asiakkaalle.

Asiakkaan ei tarvitse itse seurata myytyä aurinkosähköä mittarilta tai ymmärtää tekniikasta mitään, vaan verkkoyhtiön kaksisuuntaiset mittarit hoitavat sähkön oston ja myynnin automaattisesti.

Aurinkosähkö on sijoitus kestävään tulevaisuuteen

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat alkavat 5000 eurosta, ja yleisimmin Lumme Energialta ostettu aurinkosähköjärjestelmä maksaa 7 000–9 000 euroa.

Kotitalousvähennystä saa työosuudesta 40 prosenttia. Maksimissaan vähennys on 2250 euroa henkilöltä. Jos talosta poistetaan öljylämmitys, voi energiaremonttiin saada lisäksi 4 000 euroa valtion tukea. Aurinkosähköön voi hakea myös rahoitusta.

Aurinkosähkö on pitkäikäinen, kannattava sijoitus tulevaisuuteen. Paneelit maksavat itsensä takaisin pikkuhiljaa, mutta aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa välittömästi. Heti asennuksen jälkeen voi nautiskella vähäpäästöisestä lähellä tuotetusta sähköstä.

Kannattaa satsata laadukkaisiin, huoltovapaisiin laitteisiin ja kiinnittää huomiota takuuehtoihin. On viisasta tilata paneelit luotettavalta, pitkäikäiseltä toimijalta. Lumme Energia lupaa valmistajasta riippuen aurinkopaneeleille 25–30 vuoden tehotuottotakuun ja invertterille 5–10 vuoden takuun.

Aurinkopaneelien hinnoissa on nousupainetta: nyt on hyvä hetki tarttua toimeen!

Aurinkosähkön suosio kasvaa koko ajan, ja jo nyt kymmenissä tuhansissa suomalaisissa kotitalouksissa tuotetaan itse aurinkosähköä. Suosion kasvu ei tarkoita sitä, että paneelien hinnat tulisivat lähivuosina alaspäin, sillä materiaali- ja rahtihinnoille on maailmanlaajuista nousupainetta.

Toimeen kannattaa tarttua nyt. Vaikka aurinkopaneelien hankinta ei olisi juuri tällä hetkellä ajankohtaista, asian selvittäminen on hyvä aloittaa ajoissa. Lumme Energialta voi tilata sekä aurinkosähkön etäkartoituksen että ilmaisen konsultaatiokäynnin. Aurinkosähköasiantuntijamme kartoittavat jokaiseen kohteeseen kannattavimman ratkaisun.

Viime vuosina suomalaiset ovat yhä kiihtyneempään tahtiin hankkineet aurinkopaneeleita myös mökeille. Lumme Energia tarjoaa aurinkoenergian palveluitaan koko maan laajuisesti kattaen niin yrityskohteet, taloyhtiöt kuin yksityiseen käyttöön tulevat energiaratkaisut.

 

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Haluatko tietää lisää aurinkopaneeleista?

Lataa maksuton Aurinkosähköjärjestelmän hankintaoppaamme, josta saat paljon hyödyllistä tietoa aurinkopaneeleista, niiden kannattavuudesta ja käytöstä.

Lataa maksuton opas

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.01.2025 | blogi

Hektinen maailma kaipaa ketteryyttä - Lumme Energian uusi toimitusjohtaja lupaa ratkaisukeskeistä uutta suuntaa

Lumme Energian uusi toimitusjohtaja Janne Laine on aloittanut tehtävässään 1.1.2025. Laine uskoo, että nopeasti muuttuva energia-ala tarvitsee...

23.12.2024 | aurinkosähkö

Mitä aurinkopaneelien Tier 1 -luokitus tarkoittaa?

Tier 1 on kansainvälinen ja puolueeton luokitus, joka on myönnetty vain niille aurinkopaneelien valmistajille, joilla on taloudelliset edellytykset...

18.09.2024 | blogi

Tiesitkö nämä 6 arkeasi helpottavaa syytä hankkia kodin hälytysjärjestelmä?

Moni mieltää kodin hälytysjärjestelmän tärkeimmäksi tehtäväksi murtosuojauksen, mutta älykäs ja nykyaikainen hälytysjärjestelmä tekee paljon...