1
Onko Tier 1 aurinkopaneeleiden laadun tae?
Käyttämämme aurinkopaneelit ovat markkinoiden uusimpia: korkealaatuisia, erinomaisen hyötysuhteen omaavia aurinkopaneeleja. Lumme Energia käyttää aurinkosähkö toimituksissaan vain maailman suurimpien valmistajien ja korkean laadun omaavien valmistajien aurinkopaneeleita kuten, esim. JA Solarin, Canadian Solarin, Trinasolarin tuotteita.
Kuka Tier 1 -luokitusta ylläpitää?
Tier 1 on maailman suosituin luokitus aurinkopaneelivalmistajista. Tier 1 -luokituslistaa ylläpitää Bloomberg New Energy Finance (BNEF) eli suomeksi Bloombergin Uusien Energioiden Rahoitus. Bloombergin asiantuntijaryhmät toimivat jokaisella mantereella tehden puolueettomia analyysejä ja ennusteita hyödyntämällä maailman parhaita tietolähteitä. Bloomberg tuottaa analyysejä maailman isoimmille yrityksille lähes jokaisella alalla mm. tuotantoyrityksille, pankki- ja rahoitusalan -yrityksille.
Miksi tälläinen luokitus tarvitaan?
Avainsanoja aurinkopaneelien Tier 1 -luokituksen osalta on bank ability ja financial stability eli vapaasti suomennettuna rahoitettavuus ja taloudellinen vakaus. Joka kvartaali päivittyvä Tier 1 -luokitus mittaa ja erottelee sadoista aurinkopaneelivalmistajista ne, jotka täyttävät luokituksen kriteerit. Investoijat ja pankkiirit, jotka sijoittavat satoja miljoonia aurinkovoimaloihin haluavat saada varmuuden siitä, että tuotteiden laatu on korkein mahdollinen ja takuuasiat hoituvat. Tier 1 -luokitus siis varmistaa sijoittajalle pienimmän riskin investoida aurinkosähköön.
Miten Tier 1 valmistaja määritetään?
Tier 1 aurinkopaneeli valmistajan täytyy vähintään olla omalla merkillään ja omalla tuotannollaan valmistanut ja itse toimittanut kahden vuoden sisällä aurinkopaneelit kuuteen eri aurinkovoimalaprojektiin, jotka kaikkien täytyy olla eri pankkien rahoittamia. Aurinkovoimaloiden täytyy olla teholtaan yli 1.5MW, joka tarkoittaisi siis 280 watin aurinkopaneeleilla yli 5358 kappaletta kyseisessä voimalassa. Aurinkopaneeli valmistajalla ei saa olla ongelmia maksukyvyn kanssa ja sen talousnäkymän on oltava vakaa. Jokaiseen kuuteen voimalan toimitukseen pitää olla eri rahoittaja takana, jolla varmistetaan puolueeton toimita.
Alla olevassa grafiikassa esitetään pääpiirteittäin, millä edellytyksillä aurinkopaneelien valmistaja pääsee Tier 1- tasolle. Kuva on havainnollistava eikä edusta virallista luokitusta tarkasti. Tämä grafiikka on kuitenkin vakiintunut paneelimyyjien tapa, millä eri paneelien valmistajat pyritään erottelemaan toisistaan ymmärrettävästi.
Takaako Tier 1 -luokitus aurinkopaneelin laadun?
Vaikka Tier 1 -luokituksen pääkriteerit perustuvat enemmän taloudelliseen vakauteen ja yrityksen tulevaisuuden ennustamiseen, niin se kuitenkin takaa aurinkopaneelin laadukkuuden. Isot pankit ja sijoittajat, jotka käyttävät satoja miljoonia näihin aurinkovoimalaprojekteihin, varmistavat tuotannon laatua käyttämällä riippumattomia tarkastusyrityksiä, jotka ovat alansa huippuja. Aurinkopaneeli valmistajat eivät pääsisi näihin isoihin aurinkovoimala projekteihin osallisiksi, jos heräisi laadullisia epäilyksiä siitä, että aurinkopaneelit eivät vastaisi niille 25 vuoden odotettuun tehontuottotakuuseen.
Laatua takaa myös se, että Bloomberg hyväksyy Tier 1 listalle vain aurinkopaneeli valmistajat, jotka itse omistavat tuotantolaitokset. Jos valmistaja ulkoistaa laitoksensa, se tippuu kyseiseltä listalta. Tuotantolaitoksiinsa investoiva aurinkopaneeli valmistaja panostaa myös laadunvarmistukseen ja tuotekehitykseen.
Ketkä ovat Tier 1 aurinkopaneeli valmistajia?
Tier 1 listan kymmenestä parhaasta valmistajasta yhdeksän on Kiinasta ja yksi Etelä-Koreasta. Maailman aurinkopaneeleista yli 60% tuotetaan Kiinassa. Kiinalaisten valmistajien etu on, että heillä on hallussaan tuotantolinjat aina piikaivoksilta valmiiksi tuotteeksi asti. Monesti valmistajat valitsevat laadullisesti parhaat piikennot omiin tuotteisiinsa ja myyvät B-laatuiset pienemmille valmistajille. Kiinassa on pitkä perinne piin louhimisessa. He ovat myös kehittäneet jatkuvasti piin leikkausta, joka on yksi kriittinen vaihe aurinkopaneelin toiminnan kannalta. Valmistajat ovat myös kehittäneet ainutlaatuisia kuviointiprosesseja. Kaikki tämä tehdään täysin automaattisilla tuotantolinjoilla, joilla voidaan saavuutta virheettömyys ja suuret tuotantomäärät sekä edulliset yksikkökustannukset. Muissa maissa toimivat aurinkopaneeli valmistajat tilaavat suurelta osin heidän aurinkopaneeleissa käytettävät piikennot Kiinasta.
2
Aurinkopaneeleissa käytetty teknologia
Aurinkopaneelit luokitellaan useimmiten yksikiteisiin ja monikiteisiin paneeleihin. Luokitus kuvaa sitä, onko paneeli valmistettu yksikiteisistä piikennoista vai koostuvatko kennot useammista piin palasista. Tärkeä paneelin laatuun vaikuttava tekijä on myös paneelin piikennoissa käytetty puolijohdetyyppi, joka voi olla joko niin kutsuttua n-tyyppiä tai p-tyyppiä. Ero tulee siitä mitä alkuainetta puolijohteeseen on saostettu: p-tyypin kennoissa saostamiseen on käytetty useimmiten booria ja n-tyypin kennoissa korkeamman elektronimäärän omaavaa fosforia. Käytännössä tyyppien tärkein ero onkin n-tyypin korkeampi elektronien lukumäärä ja täten parempi hyötysuhde.
N-tyypin paneeleilla on myös parempi sietokyky valon aiheuttamalle rappeutumiselle piikennoissa eli LID:lle (Ligh Induced Degradation), joka on aurinkopaneelien yleinen vaiva ja saattaa laskea paneelin tuottoa huomattavasti varsinkin ensimmäisen vuoden aikana.
Suurin osa markkinoilla myytävistä aurinkopaneeleista on p-tyyppiä. N-tyypin paneeleissa lähtöhinta on tyypillisesti hieman korkeampi johtuen kalliimmasta valmistustavasta, mutta n-tyypin pitkäikäisyydestä johtuen sille voidaan luvata pidempi 30 vuoden tuottotakuu, eli 5 vuotta enemmän luvattua tuottoa kuin perinteisillä p-tyypin paneeleilla, joiden tuottotakuu on tyypillisesti 25 vuotta. N-tyypin paneeleissa teho ei myöskään laske takuun aikana yhtä paljoa.
Teoreettisesti sähköntuotot saman tehoisissa n- ja p-tyypin paneeleissa ovat lähtöhetkellä samaa luokkaa, mutta jos p-tyyppi on esimerkiksi 10 wattia tehokkaampi, menee n-tyyppi sähköntuotossa ohi 5-6 vuoden kohdalla. Takuun alla n-tyypin paneeli tuottaa 30 vuoden aikana noin 20 % enemmän kuin vastaavan tehoinen p-tyypin paneeli.
Half-cut -teknologia on yksi aurinkoenergia-alan kuumimmista tekniikoista. Uusissa paneeleissa aurinkopaneelin kennot ovat puolitettu, mikä mahdollistaa tehokkaamman energiantuotannon.
Katso lyhyt esittelyvideo half-cut paneeleista.
3
3 vinkkiä aurinkopaneelien hankintaan
Tässä on kolme vinkkiä aurinkopaneelien hankintaan.
1. Varmista optimoitu ratkaisu
Aurinkosähkötoteutuksissa parhaan lopputuloksen varmistaa vain laitteiston räätälöinti kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Yhtä joka paikan ratkaisua ei ole.
Lumme Energian maksuttomassa kartoituksessa asiantuntijamme vastaa kaikkiin kysymyksiisi ja antaa projektillesi realistiset lähtökohdat.
2. Vaadi palvelua
Varmista, että valitsemasi tuotteet ja teknologiat ovat laadukkaita, ja että saat niille fiksun takuun sekä sujuvan huollon, mikäli tarve vaatii.
Avaimet käteen -toimituksessamme järjestelmien ja laitteiden yhteensopivuus on varmistettu ja niiden takuu ja huolto taattu.
3. Muista katsoa kauas
Vaikka sähköauton lataaminen aurinkovoimalla tai kiinteistön energiatehokkuuden optimointi ei juuri nyt tuntuisi ajankohtaiselta, sille voi jatkossa olla tarve. Nyt tehdyt valinnat eivät saa sulkea pois tulevaisuuden ratkaisuja. Lumme Energian elinkaariajattelu vastaa tähänkin tarpeeseen.
4
Näin seuraat aurinkopaneelien tuottoa
Aurinkopaneeleiden tuottoa pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti mobiiliapplikaation kautta missä ja milloin vaan. Asiakkaamme ovat tyytyväisiä tuotannonseurantaan. ”Tuotannonseuranta omasta kännykästä on hyvä asia, kaikilla aurinkopaneelien toimittajilla ei taida olla samaa palvelua”, pohtii Janet Tervashonka.