Pörssisähkön hinta
Tarkasta pörssisähkön hinta nyt sekä historiallinen kehitys eri aikajaksoilla. Reaaliaikaisesta seurannasta näet sähkön spot-hinnat tuntikohtaisesti. Tiedon valossa voit ohjata sähkönkulutustasi edullisemmille tunneille ja vaikuttaa sähkölaskuusi.
Näin pörssisähkön hinta muodostuu
Pörssisähkön hinta muodostuu Nord Pool sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan tunneittain. Sähkön hintaan vaikuttavat esimerkiksi tuotantotavat ja sähkön kulutuksen määrä markkinalla. Talvella kulutusta on yleensä enemmän kuin kesällä, jolloin sähkö voi kallistua. Hinnat vaihtelevat myös päivän sisällä - tyypillisesti yöaikaan sähkö on edullisinta.
Sähkön hinta ja vertailu
Sähkön hinnan seuraaminen on aina järkevää. Sähkön kulutusta optimoimalla voit aidosti vaikuttaa sähkölaskuusi, mikäli olet pörssisähkön asiakas.
Saatat pohtia kannaattako valita pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus? Määräaikainen sopimus tuo turvaa hintojen nousulta, mutta pörssisähkö mahdollistaa oman kulutuksen optimoinnin edullisen markkinahinnan tunneille. Valitsemalla Pörssisähkön Hintaturvalla, voit tehdä sähkön hintakiinnityksiä haluamillesi ajanjaksoille ja suojautua esimerkiksi talvikauden hintapiikeiltä.
Hinta ei kuitenkaan ole ainoa asia, jota kannattaa punnita sähkösopimusta valittaessa. Kannattaa myös vertailla sähkön alkuperää, toimijoiden vastuullisuutta ja sopimusten ekologisuutta.
Näin hyödynnät edullisen sähkön hinnan
Pörssisähkön avulla pääset hyödyntämään sähkön hinnan vaihtelut ajoittamalla kulutuksesi aikaan, jolloin spot-hinnat ovat matalalla tasolla.
Yleisenä muistisääntönä toimii, että sähkön hinta on keskimääräistä edullisempaa viikonloppuisin, iltaisin ja öisin.
Mikäli kotitaloudestasi löytyy sähköauton latauspiste tai sähkösauna, kannattaa niiden käyttö ajoittaa edullisimpien tuntien kohdalle.
Löydät alla olevasta kuvaajasta tietoa siitä, minä viikonpäivinä ja tunteina sähkö on yleensä edullisinta.
Usein kysyttyä pörssisähkön hinnasta
Usein kysytyt
Mitä spot-hinta tarkoittaa? +-
Spot-hinta tarkoittaa sähkön kysyntään ja tarjontaan perustuvaa markkinahintaa. Kun valitset pörssisähkösopimuksen, sähkösi hinta vaihtelee markkinan mukaan joka tunti. Pörssisähköasiakkaana voit seurata spot-hintoja ja kohdistaa kulutustasi niille tunneille, jolloin hinta on matala. Spot-hinnat määräytyvät Nord Pool-sähköpörssissä.
Miksi sähkön hinta nousee?+-
Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näiden tasapainoa voi horjuttaa sääolosuhteet, energiapolitiikka, tuotannon kustannukset ja epävarmuudet koko Euroopan sähkömarkkinoilla.
Mistä edullinen sähkösopimus?+-
Jos etsit kaikista edullisinta sähkösopimusta tällä hetkellä, voit valita esimerkiksi 24kk pituisen kiinteähintaisen Vuosisähkö-sopimuksen tai toistaiseksi voimassa olevan pörssisähkösopimuksen. Pörssisähkön hinta määräytyy markkinahinnan perusteella ja voit hyötyä sähkön hinnan vaihteluista kohdistamalla kulutusta edullisille tunneille. Jos valitset kiinteähintaisen sopimuksen, edullisin hinta on aina pisimmän määräajan sopimuksessa.
Sähkön hinta eri vuorokaudenaikoina +-
Milloin sähkö on halvinta? Tyypillisesti sähkön pörssihinnat ovat matalimmillaan öisin ja viikonloppuisin.
Milloin sähkö on kalleinta? Tyypillisesti kalleimpia aikoja käyttää sähköä ovat arkiaamut ja arkipäivien alkuillat.
Pörssisähköasiakkaana voit säästää kohdistamalla kulutusta niille tunneille, jolloin sähkön hinta on edullinen.
Sähkön seurantasovellus +-
Lumme Energian asiakkaana voit seurata sähkön hinnan kehitystä OmaLumme sovelluksessa. Pääset lataamaan sovelluksen App Storesta ja Google Playsta.
Sähkön hinta tulevaisuudessa +-
Sähkön hintaa tulevaisuudessa ei voi tarkasti ennustaa, koska siihen vaikuttaa niin monisyiset tekijät. Sähköfutuurit ennakoivat parhaiten tulevaisuuden mahdollisia kuluttajahintoja - voit lukea lisää tuoreimmista futuurihintojen muutoksista täältä. Voit myös suojata omaa talouttasi sähkön hinnan nousuilta lukitsemalla itsellesi kiinteän hinnan joko 6, 12 tai 24 kuukaudeksi.
Mikä kuluttaa eniten sähköä?+-
Kodin laitteista merkittäviin sähkönkuluttajiin kuuluvat jääkaappi, pakastin, sähkökiuas, pyykinpesukone, astianpesukone ja elektroniikkalaitteet kuten TV sekä tietokone.