Ilmalämpöpumput ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan korvaavina sekä tukevina lämmitysvaihtoehtoina. Viime vuosien hellekesät ovat lisänneet monilla myös jäähdytysenergian tarvetta.
Useimpia ilmalämpöpumppuja pystyykin lämmityksen lisäksi käyttämään myös kiinteistön viilennykseen. Ilmalämpöpumppu soveltuu erittäin hyvin yhteen aurinkopaneelien kanssa, sillä viilennykseen tarvittava energia on suurimmillaan silloin kun paneelit tuottavat eniten.
Aurinkopaneeleilla ilmalämpöpumppu voi jäähdyttää käytännössä ilmaiseksi
Tyypillisen pientaloon tarkoitetun ilmalämpöpumpun jäähdytysteho on jäähdytettävistä neliöistä riippuen n. 0,5–6 kilowattia.
Esimerkiksi 50 neliön jäähdyttämiseen tarvittava teho on karkeasti 2,5 kilowattia, jos ulkolämpötila on 30 astetta ja sisälämpötilaksi halutaan 20 astetta. Keskimäärin ilmalämpöpumput käyttävät tällaisen tilan viilentämiseen noin 0,3–0,4 kilowattituntia sähköä tunnissa.
Haluatko laskea oman ilmalämpöpumppusi viilennystoiminnon sähkönenergian tarpeen?
Lasket sen helposti oman ilmalämpöpuppusi SEER-luvulla, jakamalla jäähdytystehon tarpeen SEER-luvulla. SEER-luku tarkoittaa jäähdytyksen kylmäkerrointa. Mitä korkeampi luku, sitä energiataloudellisempi jäähdytys käytössä laite on.
Jos käytämme yllä mainittua esimerkkiä, jossa jäähdyttämiseen tarvittava teho on 2,5 kilowatin verran ja pumpun SEER-luku on 7, käyttää ilmalämpöpumppu sähköä tunnissa viilennykseen noin 0,36 kilowattituntia.
Jos ilmalämpöpumpulla samaa esimerkkiä käyttäen jäähdytetään esimerkiksi 12 tuntia vuorokaudessa, se kuluttaisi yhteensä noin 4 kilowattituntia sähköenergiaa.
Jo 3 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa Suomen oloissa 10–15 kilowattituntia kesäpäivinä, mikä nykyisillä paneelitehoilla tietää noin 8-10 aurinkopaneelin järjestelmää. Viilennykseen vaadittava energia saadaan siis käytännössä aurinkopaneeleilta ilmaiseksi ja kiinteistön energiaomavaraisuus kasvaa.
Alla pari esimerkkiä asiakkaidemme aurinkovoimaloista ja toteutuneista tuotoista:
Omakotitalon 6.4 kWp aurinkosähköjärjestelmä Hirvensalmella tuotti vuonna 2022 yhteensä 6,235 MWh eli 6235 kWh.
Omakotitalon 5.4kWp aurinkosähköjärjestelmä Mikkelissä tuotti vuonna 2022 yhteensä 5,25 MWh eli 5250 kWh.
Voiko aurinkopaneeleilla lämmittää talvella?
Aurinkopaneelit alkavat vuodesta riippuen tuottamaan hyvin sähköä jo helmi-maaliskuussa, ja tuotto jatkuu pitkälle syksyyn. Lämmittämiseen käytettävää energiaa ei keskitalven pimeimpinä kuukausina voi korvata aurinkosähköllä, mutta lämmityskauden alku- ja loppupäissä osa lämmitysenergiasta pystytään hyvin kattamaan paneelien tuotolla.
Lue myös: Aurinkopaneelien hankkiminen talvella
Vaikuttavatko säätilan vaihtelut kesällä aurinkopaneelien tuottoon?
Näkyykö helteinen kesä piikkinä aurinkosähkön tuotannossa? Lue aiheesta lisää aurinkosähkön kannattavuudesta kertovasta blogistamme.
Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa?
Laske tarjous juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä Oman energian kaupassamme. Täytä vain tiedot laskuriin, niin saat tarjouksen sähköpostiisi minuuteissa!
Lue myös: Aurinkopaneelit mökille