Aurinkopaneelit maahan vai katolle? Nämä asiat yritysten ja maatilojen kannattaa huomioida

Takaisin

Aurinkopaneelien asennuspaikka vaikuttaa selvästi aurinkosähköjärjestelmän tuottavuuteen, tehokkuuteen ja ylläpitoon sen koko elinkaaren ajan. Oikean asennuspaikan valinnassa on kyse muustakin kuin asennuskulmista ja varjojen välttelystä.  Kannattaako paneelit asentaa maalle vai katolle? Lumme Energialla löytyy kokemusta kummastakin – lue, millainen asennus on maatiloilla ja yrityksissä toimivin ratkaisu.

Aurinkopaneelit kannattaa asentaa maahan, jos mahdollista 

Aurinkopaneelien hankinta on pitkäaikainen investointi, jossa kannattaa pohtia paitsi tehokkuutta, myös asennuksen, puhdistamisen ja huollon helppoutta. 

Keskeinen kysymys kuuluukin, sijoitetaanko paneelit maahan vai katolle. Tähän Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Niko Oksa vastaa kokemuksen syvällä rintaäänellä.  

–  Aurinkopaneelit kannattaa asentaa maahan aina kun mahdollista.   

Jos esimerkiksi maatilan aurinkoisin asennuskatto sattuu sijaitsemaan vanhassa rakennuksessa, jonka katon kantavuus ei riitä, paneeleja ei välttämättä edes voi asentaa katolle.  Sen sijaan aurinkopaneeleille sopivaa lääniä maan tasasta voi löytyä paljonkin. Joillain yrityksillä taas ei ole yhtä paljon kattoja kuin paneeleille tarvittaisiin tilaa.

– Asennuksissa on huomioitava tilan tarve. Yksi 415 watin aurinkopaneeli vie paneelityyppistä riippuen tilaa noin 2–2,5 neliömetriä. Maatiloilta löytyy usein vaikkapa jokin pellon reuna, jota ei muuten pystytä hyötykäyttämään, Oksa jatkaa. 

haukarting-kierrepaalutAurinkopaneeleita voidaan asentaa monenlaisiin maaperiin. Jos paneelit asennetaan pellolle, perustukset tehdään kierrepaaluja käyttämällä. Kivisen maaperän päälle tehdään sorapatja ja päälle asennetaan betonipalkit, joihin paneelitelineet kiinnitetään. Kallioisessa maaperässä paneelitelineet voidaan ankkuroida suoraan kallioon.

Aurinkopaneelien maa-asennuksesta turvallisuutta ja ylläpidon helppoutta

Kun aurinkopaneelit asennetaan maahan, työ käy sujuvammin ja turvallisemmin kuin vaikkapa harjakatolla. Lisäksi aurinkopaneelien puhdistus ja huolto on huomattavasti helpompaa maan kamaralta kuin katolla. Maa-asennuksissa katon kantavuuttakaan ei tarvitse miettiä, jolloin voidaan käyttää tehokkaampia ja suurempia aurinkopaneeleita. 

Katolle asennettavista aurinkopaneeleista löytyy tehoa 400–450 wattia, kun taas maassa vastaava luku on jopa 500–570 wattia. Monesti maa-asennuspaneelit ovat kookkaampia kuin katolle asennettavat, joten silloin myös tehokin on suurempi. Maa-asennuksista saadaan siis pienemmillä paneelimäärillä samat teholuokat kuin isommalle kattopinta-alalle asennetuista paneeleista. 

maa-asennus-haucarting-asentajatKoska myöskään rakennuksen suunta ei vaikuta asennukseen, maahan asennettavat paneelit voidaan asentaa oikeaan suuntaan, jotta niistä saadaan päivän mittaan juuri yrityksen tarpeiden kannalta paras tuotto.

Sillä, asennetaanko aurinkopaneelit maahan vai katolle, ei Oksan mukaan ole kustannusten näkökulmasta suuriakaan eroja.  Lopullinen hinta kun on aina tapauskohtainen.

– Kattoasennuksissa kertyy kuluja niin nostimista, turvajärjestelyistä kuin pidemmästä asennusajasta. Maa-asennukset taas saattavat edellyttää enemmän sähkösuunnittelua, jos kaapelivedot ovat pitkiä. Kustannuksia voi tulla hieman enemmän, jos maaperään on tarpeen tehdä sorapohja, kuin jos maahan asennetaan kierrepaalut. Karkeasti sanottuna kierrepaaluperustuksen päälle tehtävä aurinkopaneelien maa-asennus ja kattoasennus ovat samanhintaisia.

Sillä, asennetaanko aurinkopaneelit maahan vai katolle, ei ole kustannuksellisesti suuriakaan eroja.

Aurinkopaneelit palveluna – asennuksesta ylläpitoon

Lumme Energia ei ainoastaan myy ja asenna aurinkopaneeleita, vaan selvittää, mihin ja milloin energiaa yrityksessä kuluu sekä laskee paneelien taloudelliset hyödyt. Yrityksen yksilöllinen kulutusprofiili antaa raamit koko aurinkosähköjärjestelmän suunnittelulle. 

– Esimerkiksi lypsytiloilla suurin energiantarve on aamuisin ja iltaisin, jolloin suurin hyöty saavutetaan suuntaamalla osa paneeleista itään ja länteen, Oksa havainnollistaa. 

Lisäksi Lumme Energia tarjoaa yrityksille ja maatiloille huoltosopimusta, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia aurinkopaneelien ylläpidosta.  Lähitulevaisuudessa saat meiltä myös valvontapalvelun, jonka avulla reagoit mahdollisiin ongelmiin etukäteen, ennakoit huoltojen tarvetta sekä havaitset, jos järjestelmän kapasiteetti on jostain syystä laskenut. 

Maatilan_aurinkopaneelit

Yritykset ja maatilat voivat hankkia aurinkopaneelit Lumme Energialta joko kertainvestointina, rahoituksella tai leasing-sopimuksella. Koska leasing on yrityksille vuokranomainen menoerä, voit vähentää sen verotuksessa. Aurinkopaneelit saattavat maksaa itsensä takaisin yllättävän lyhyessä ajassa, etenkin sähkön hinnan vaihdellessa jyrkästi.  

– Mikä tärkeintä, aurinkopaneelit ovat yrityksen ja maatilan vastuullisuusteko. Vaihtoehtoiset energiamuodot tulevat lisääntymään fossiilisen tuotannon vähentyessä. Aurinkopaneelien käyttö on hyvä lisä myös vastuullisuusraporttiin, Oksa päättää. 

Selvitä, millainen aurinkopaneelijärjestelmä sopii parhaiten käyttöösi – tilaa laskelma aurinkovoimalahankkeesta! 

Kuinka syntyy oikein mitoitettu ja kannattava aurinkovoimala?

Lue maitotilallisen kokemukset. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

19.11.2024 | Vastuullisuus

Satsaus vastuulliseen energiaan parantaa yrityksesi kilpailukykyä

Vastuullinen energia tarkoittaa sitä, että energian tuottamisen ja kuluttamisen ympäristövaikutukset on minimoitu. Tavoitteena on vähentää...

18.10.2024 | yritysblogi

EcoIntellect valmistaa vähähiilistä sideainetta infrarakentamiseen EKOenergialla

Kiertotalousyritys EcoIntellect Oy mahdollistaa infra- ja ympäristörakentajille aivan uudenlaisia vähähiilisempiä tuotteita maaperän stabilointiin....

23.09.2024 | yritysblogi

EKOenergia-merkitty sähkö on yrityksen matalan kynnyksen vastuullisuusteko

Yritykset voivat tehdä vastuullisia valintoja niinkin yksinkertaisesti kuin valitsemalla ekologisen sähkösopimuksen. Olemme valtuutettu EKOenergian...