1
Kuinka paljon sähköä kuluu asumiseen?
Kodin sähkönkulutukseen vaikuttavat kiinteistön tyyppi, asunnon koko ja kunto sekä lämmitysjärjestelmä. Myös asukkaiden määrällä ja sähkönkäyttötottumuksilla on merkitystä. Voit arvioida omaa asumisen sähkönkulutustasi vertaamalla kotiasi muihin samantyyppisiin asuntoihin.
Lumme Energian asiakkaana saat tarkkaa tietoa kotisi sähkönkäytöstä myös OmaLumme -palvelusta!
Yksiön sähkönkulutus on keskimäärin 1 500–2 500 kilowattituntia vuodessa
Yksiöt sijaitsevat yleensä kerrostaloissa, joissa harvoin on käytössä suora sähkölämmitys. Siksi yksiössä sähköä kuluu enimmäkseen kodin laitteisiin ja valaistukseen sekä mahdollisesti kylpyhuoneen lattialämmitykseen. Jos asunnossa on sauna, ahkeran kylpijän sähkönkulutus yksiössä voi jopa tuplaantua.
Voit säästää sähköä yksiössä esimerkiksi pitämällä huolta kylmälaitteiden kunnosta. Pakastimesta luopuminen voi säästää satoja kilowattitunteja vuodessa sähkölaskusta.
Taloyhtiön pesutuvan ammattikäyttöön tarkoitetut koneet ovat yleensä energiatehokkaampia kuin kotikäyttöön tarkoitetut, joten suosi niitä, jos mahdollista.
Muista myös suunnitelmallisuus ruoanlaitossa: on energiatehokkaampaa valmistaa kerralla enemmän ruokaa. Muista sammuttaa tarpeettomat valot ja elektroniikkalaitteet.
Kaksion sähkönkulutus on keskimäärin 2 000–3 000 kilowattituntia vuodessa
Kerrostalokaksiossa sähköä tarvitsevat kodin laitteet ja valaistus sekä mahdollisesti lattialämmitys ja sauna. Saunan lämmittäminen kerran viikossa lisää kaksion sähkönkulutusta noin 600 kWh vuodessa.
Rivitalokaksiossa sähkönkulutukseen vaikuttaa myös lämmitysmuoto: jos käytössä on kaukolämpö, sähkönkäyttö ei juuri poikkea kerrostalokaksiosta. Sähkölämmitys taas kasvattaa sähkönkulutusta merkittävästi, jopa 8 000 kilowattituntiin vuodessa.
Kaksion sähkönkulutus riippuu eniten asukkaiden määrästä ja sähkönkulutustottumuksista. Mitä enemmän kaksiossa on asukkaita, sitä enemmän sähköäkin kuluu. Jos asut kaksiossa yksin, kulutat sähköä todennäköisesti saman verran kuin yksiössä, jolloin voit säästää sähköä samoilla keinoilla kuin yksiössä asuvakin.
Kolmion sähkönkulutus on keskimäärin 3 000–4 000 kilowattituntia vuodessa
Kerrostalokolmiossa sähköä tarvitaan laitteiden ja valojen käyttämiseen sekä mahdollisesti lattialämmitykseen ja saunomiseen.
Kaukolämmitteisessä rivitaloasunnossa sähkönkulutus on samaa luokkaa kuin kerrostalossa, mutta sähkölämmitteisen rivitalokolmion sähkönkulutus on arviolta 12 000 kilowattituntia vuodessa.
Myös asukkaiden määrä ja sähkönkäyttötottumukset vaikuttavat sähkönkulutukseen. Kylmälaitteiden asianmukainen käyttäminen ja turhien sähkölaitteiden sammuttaminen auttavat säästämään sähköä. Jos asut kaksikerroksisessa kolmiossa, muista aina sammuttaa turhat valot tyhjästä kerroksesta.
Omakotitalon sähkönkulutus on keskimäärin 5 000–20 000 kilowattituntia vuodessa
Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttaa eniten talon lämmitysmuoto. Kaukolämmitteisessä, sadan neliön omakotitalossa nelihenkisen perheen sähkönkulutus jää noin 5 000 kilowattituntiin vuodessa, kun taas vastaavassa sähkölämmitteisessä talossa sähköä kuluu jopa nelinkertainen määrä.
Energiatehokkaat lämmitysmuodot voivat säästää omakotitalossa sähköä huomattavasti. Esimerkiksi maalämpöpumppu käyttää energiaa noin 50–75 prosenttia vähemmän kuin suora sähkölämmitys. Myös ilmalämpöpumpun avulla sähkölämmityksestä voi tinkiä 30–40 prosenttia.
Lämmityksen lisäksi omakotitalossa sähköä kuluu etenkin käyttöveden lämmittämiseen. Myös kylmälaitteet, sähkökiuas, lattialämmitys, kodinkoneet, elektroniikka ja valot kuluttavat sähköä, joten niiden kuntoon ja käyttötottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kuun uusit kodin laitteita, ota huomioon niiden energiatehokkuus. Panosta myös mahdollisuuksien mukaan laitteiden ajastettavuuteen, jolloin voit helpommin siirtää energiankulutusta sähkön edullisimmille tunneille.
Lue parhaat sähkönsäästövinkit tämän sivuston osiosta Miten säästää sähköä kotona?
Muistathan, että näet Lumme Energian asiakkaana omat sähkönkulutus- ja sopimustietosi OmaLumme-palvelussa. Käy tutustumassa!
Sähkön hintaa voit vertailla Lumme Energian omalla sähkön hinta -sivulla
2
Kuinka paljon kodin laitteet kuluttavat sähköä?
Sähkölaitteet, valaistus ja kodinkoneet käyttävät noin 10–15 prosenttia kodin energiasta. Laitteita kannattaa opetella käyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.
Kodinkoneiden ikä vaikuttaa siihen, kuinka energiatehokkaita ne ovat. Esimerkiksi vanha pakastin voi kuluttaa energiaa kolminkertaisesti uuteen malliin verrattuna. Vanha tiskikone taas vie energiaa noin 35 prosenttia enemmän kuin uusi.
Kun laite on tullut käyttöikänsä loppuun ja on aika korvata se uudella, kiinnitä huomio uuden koneen energiatehokkuusmerkintään. Energialuokka-asteikko uudistui maaliskuussa 2021, jolloin kolme parasta energialuokkaa A+, A++ ja A+++ poistettiin käytöstä. Kodinkoneliikkeessä kannattaa siis muistaa, että A-luokan kodinkoneita ei tällä hetkellä välttämättä myydä lainkaan, vaan parhaat energialuokat voivatkin olla B ja C.
Laitteiden käyttötavoilla ja jopa niiden sijoittelulla on yllättävän suuri vaikutus energiankulutukseen. Esimerkiksi uunin, lieden tai patterin viereen sijoitettu jääkaappi tai pakastin voi kuluttaa 10–20 prosenttia enemmän sähköä kuin ilmavasti aseteltu kylmälaite.
Myös ruoanlaittotavoilla on merkitystä. Perinteinen valurautaliesi kuluttaa 20 prosenttia enemmän sähköä kuin keraaminen liesi ja peräti 40 prosenttia enemmän kuin induktioliesi. Kaikkein energiapihein on mikroaaltouuni. Myös uudet ilmafriteerauskeittimet eli Airfryerit kypsentävät ruoan varsin energiatehokkaasti – noin 50 prosenttia vähemmällä energialla kuin sähköuuni.
Kodin laitteet kaipaavat säännöllistä puhdistusta ja huoltoa, jolloin ne paitsi kestävät pidempään ja säilyttävä paremmin tehonsa, myös kuluttavat vähemmän energiaa.
Kylmälaitteiden lauhdeputket on tärkeää imuroida vuosittain, ja myös pesukoneet vaativat säännöllistä huomiota. Pyykkikoneen nukkasihti sekä astianpesukoneen karkea roskasuodatin ja suihkuvarret kannattaa puhdistaa kuukausittain. Puhdista myös itse koneet kerran kuukaudessa pesemällä ne tyhjinä.
Siivouksella on monella tapaa merkitystä energiansäästölle. Likaiset ikkunat päästävät päivänvaloa sisään 40 prosenttia vähemmän kuin puhtaat – ikkunanpesu siis vähentää sähkövalon tarvetta! Sälekaihtimet muuten vastaavat lämmöneristyksessä jopa yhtä ikkunalasia, eli etenkin sähkölämmitteisessä talossa kaihtimia kannattaa käännellä lämmitysaikaan ahkerasti.
Olemme koonneet avuksesi erillisen taulukon siitä, minkä verran mikäkin sähkölaite kuluttaa sähköä ja paljonko eri laitteiden käyttäminen kotona maksaa. Käy tutustumassa!
3
Miten säästää sähköä kotona?
Aloita sähkön säästäminen selvittämällä oma energiankulutuksesi. Lumme Energian asiakkaana se onnistuu helpoiten OmaLumme -palvelussa. Palvelusta saat tarkat tiedot muun muassa siitä, mihin aikaan vuorokaudessa kotonasi kuluu eniten sähköä.
Poimi myös talteen parhaat vinkit, joiden avulla käytät kotisi laitteita energiatehokkaasti. Voit nipistää energiankulutuksestasi yli kymmenen prosenttia muuttamalla vähän asumistottumuksiasi!
Lämmitys muodostaa noin 50 % kodin energiankulutuksesta
Etenkin sähkölämmitteisessä kodissa sähköä voi parhaiten säästää säätämällä lämmitystehoja. Kahden asteen pudotus huonelämpötilassa vähentää lämmityskuluja peräti kymmenen prosenttia! Riittävä asumislämpötila on 20–21 °C. Säädä lämpötila 20 prosenttia alemmas niissä huoneissa, joita et käytä.
Tarkista pattereiden ja termostaattien kunto, ja käytä niitä oikein. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa liian korkeaksi ja niiden jumiutuneet venttiilit voivat jopa estää patteria toimimasta. 1980-luvulla tai sitä aiemmin asennetut patterit kannattaa vaihtaa uusiin, nykyaikaisiin lämmittimiin, jolloin talon kokonaisenergiankulutus voi laskea 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia.
Lattialämmitys voi viedä jopa 3 000 kWh sähköä vuodessa – tämä tarkoittaa 600 euroa sähkölaskussa, kun sähkön keskihinta on 0,20 € / kWh. Huonekohtainen lattialämmityksen ohjaus ja esimerkiksi märkätilojen lattialämmityksen säätö pari astetta pienemmälle voi vähentää lattialämmityksen energiankulutusta yli 40 prosenttia.
Älä päästä lämpöä harakoille. Sulje ikkunat, tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja sulje verhot yöksi. Muista myös hyödyntää hukkalämpö: avaa saunan ovi ja uunin luukku käytön jälkeen, niin lämpö tulee hyötykäyttöön!
Lämmin vesi muodostaa noin 20 % kodin energiankulutuksesta
Säädä sähkökäyttöisen lämminvesivaraajan termostaattiasetus 55 °C:een, joka yleensä riittää takaamaan lämpimän käyttöveden riittävyyden koko päiväksi. Jos yösähkö on edullisempaa ja käytössäsi on pörssisähkösopimus, voit ajastaa käyttöveden lämmityksen yösähkön ajanjaksolle klo 22–07.
Älä lotraa. Kymmenen minuutin lämpimään suihkuun tarvitaan 120 litraa vettä, kun kahden minuutin suihkusta selviää 24 vesilitralla. Sulkemalla hanan huuhteluiden välillä säästät huomattavan määrän vettä.
Varusta suihkut ja vesihanat säätösuuttimilla, jotka vähentävät vedenkulutusta. Säädä hanojen virtaamat oikein: suihkuhanassa riittää 12 litraa minuutissa, pesuallashanassa kuusi litraa minuutissa.
Sähkölaitteet, ruoanvalmistus ja valaistus muodostavat noin 10–15 % kodin energiankulutuksesta
Sammuta laitteet, joita et käytä. Älä jätä niitä vain lepotilaan, sillä se syö paljon sähköä. Esimerkiksi kannettava tietokone voi kuluttaa lepotilassa koko ajan 18 wattia, kun sammutettuna se ei kuluttaisi sähköä lainkaan. Jos kotona on jatkuvasti useita laitteita lepotilassa, niiden yhteenlaskettu sähkönkulutus voi nousta huomattavaksi. Muista myös irrottaa laturit pistorasiasta silloin kun et tarvitse niitä.
Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Ajasta esimerkiksi auton lohkolämmitin niin, että lämmitysaika on pakkasen mukaan 30–90 minuuttia.
Kokkaa suunnitelmallisesti. Tee kerralla isompia määriä ruokaa ja käytä kiertoilmauunia, jossa voi paistaa monta pellillistä samaan aikaan. Kiertoilmauuni käyttää noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin tavallinen sähköuuni. Hyödynnä jälkilämpöä sekä uunissa että liedellä.
Mikroaaltouuni, leivänpaahdin, vedenkeitin ja muut keittiön pienkoneet ovat yleensä energiatehokkaita, joten suosi niitä esimerkiksi ruoan sulattamiseen ja lämmittämiseen sähköuunin ja -lieden sijaan.
Sammuta turhat valot ja panosta tehokkaisiin kohdevaloihin, jolloin yleisvalaistusta tarvitaan vähemmän. Vaihda vanhanaikaiset hehkulamput led-valoihin, joiden energiankulutus on jopa 80–90 prosenttia pienempi.
Kodinkoneista eniten energiaa vievät kylmälaitteet, pesukoneet ja sähkökiuas
Jatkuvasti päällä olevat kodinkoneet kuten jääkaappi ja pakastin vievät paljon sähköä. Huolehdi kylmälaitteista asianmukaisesti ja säädä ne oikein. Jääkaapin sopiva lämpötila on +2–6°C ja pakastimen -18°C – yhden asteen muutos lämpötilassa tarkoittaa viittä prosenttia energiankulutuksessa myös kylmälaitteissa.
Imuroi kylmälaitteiden takaseinämien lauhdutusputket ainakin kerran vuodessa ja tarkista, että niiden tiivisteet ovat ehjät ja puhtaat. Säilytä jääkaapissa vain jäähtynyttä ruokaa ja järjestä elintarvikkeet kaappiin ilmavasti. Sulata pakastin talvella: jäinen pakastin tuhlaa energiaa 200–700 kWh vuodessa. Myös itsesulattavat pakastimet tarvitsevat vuosisiivouksen.
Pese pyykkikoneessa täysiä koneellisia. Käytä alinta mahdollista pesulämpötilaa. Jos koneessa on eko-ohjelma, käytä sitä: eko-ohjelmat käyttävät normaaliohjelmia vähemmän lämmintä vettä ja sähköä, vaikka niiden kesto voikin olla muita pesuohjelmia pidempi.
Kuivaa pyykit mahdollisuuksien mukaan ulkona. Jos käytät kuivausrumpua, kuivaa siellä hyvin lingottuja tekstiilejä. Muista tyhjentää nukkasihti jokaisen käytön jälkeen, sillä rummun täysi nukkasihti lisää koneen energiankulutusta ja on paloturvallisuusriski. Tutustu myös kuivausrumpusi energiankulutustietoihin. Energiatehokas kuivausrumpu voi hyvinkin kuluttaa vähemmän sähköä, kuin pyykin kuivattaminen huoneilmassa lämmityskauden aikana.
Lado astianpesukone täyteen ennen käyttöä. Jos mahdollista, astianpesukone kannattaa liittää suoraan lämpimään veteen, jolloin sen sähkönkulutus on 50 prosenttia pienempi kuin kylmävesiliitännässä. Astioiden peseminen käsin kuluttaa enemmän lämmintä vettä kuin suunnitelmallinen tiskikoneen käyttö.
Jos olet ahkera saunoja, harkitse saunomiskertojen vähentämistä. Yksi saunomiskerta sähkölämmitteisessä saunassa vie energiaa kahden tunnin aikana noin 7–9 kilowattia. Sauno ripeästi, äläkä pidä kiuasta turhaan päällä. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C.
Kiinnostuitko oman sähkönkulutuksesi seuraamisesta?
Lumme Energian asiakkaana käytössäsi on OmaLumme-palvelu, jossa seuraat kätevästi omaa sähkönkulutustasi. Lataa OmaLumme myös sovelluksena!
Suosittelemme oman sähkönkäytön optimoinnista kiinnostuneille OmaLumme-sovellusta (Lumme Energian asiakkaille) tai pörssisähkön hinta -sivuamme. Sovellusten avulla näet helposti milloin sähkön hinta on korkeimmillaan ja milloin edullisinta. Ohjaamalla sähkönkäyttöäsi vuorokauden edullisimmille tunneille vaikutat sähkön hintakehitykseen ja riittävyyteen.
Lisää energianeuvontaa saat esimerkiksi Motivalta. Voit ottaa yhteyttä valtakunnalliseen Asiaa energiasta -neuvontaan tai etsiä maakuntasi oman energianeuvojan yhteystiedot.
4
Sähkölaskun suuruus yllätti - mitä tehdä?
Sähkön hinnannousu näkyy lähes kaikissa sähkösopimuksissa sopimustyypistä tai sähkönmyyjästä riippumatta. Jos olet Lumme Energian asiakas, voit tarkistaa oman sähkösopimuksesi tiedot OmaLumme-palvelusta.
Jos sait ison sähkölaskun ja tarvitset apua maksusuunnitelman tekemiseen, ota ensimmäiseksi yhteyttä sähköyhtiöösi tai sähköyhtiön laskutusta hoitavaan tahoon eli maksunvalvontaan. Lumme Energialla laskutuksesta vastaa Ropo.
Syyskuun 2022 budjettiriihessä hallitus päätti, että sähkön arvonlisäveroa lasketaan kymmeneen prosenttiin. Hallitus esittää myös määräaikaista sähkötukietuutta ja sähkövähennystä. Voit seurata valtion budjettiin liittyviä päätöksiä Valtioneuvoston sivuilta.
Mistä kaikesta sähkölasku sitten koostuu?
Saat sähkönkäytöstäsi säännöllisesti kaksi erillistä laskua. Maksat sähköenergiasta sähkön myyjälle ja sähkön siirrosta verkkoyhtiölle, jotka ovat erillisiä toimijoita. Mutta mistä kaikesta sitten maksat sähkölaskullasi? Lue vastaukset blogistamme.
5
Viljan vinkit kodin energiaremonttiin ja energiansäästöön
Vilja Schepel on rakentamisen ammattilainen, joka on tullut tutuksi television Huvila & Huussi ohjelmasta. Hänen yrityksensä tekee ohjelman remonttikohteiden rakennustyöt, joiden tuloksena kohteissa tapahtuu uskomattomia muutoksia. Kameran edessä työskentelyn lisäksi Vilja on perehtynyt perinnerakentamiseen ja vanhat talot ovat hänen sydäntään lähellä. Nyt Vilja antaa käytännön vinkkejä energiaremonteista ja energian säästämisestä.
Yleisimmät vedon aiheuttajat kotona ovat ikkunat ja ulko-ovet. Tässä tietoa ikkunoiden tiivistämisestä ja uusien hankinnasta pähkinänkuoressa. Mitä on hyvä muistaa tiivistämisessä ja mitä ei saa ainakaan unohtaa?
Huonelämpötilan laskemisella saa nopeimmin aikaan säästöä energiakuluissa. Kun vedon tunne häviää, voidaan huonelämpötilaa laskea reippaasti mukavuudesta tinkimättä. Katso vinkit lämpöä vuotavien kohtien etsintään ja lisäeristämiseen. Mitä tässä pitää huomioida?
Tulisijat ja ilmalämpöpumppu sähkölämmityksen tukena säästävät merkittävästi energiaa ja lämmityskuluja. Mitä puulämmityksessä on tärkeää muistaa? Miten ilmalämpöpumppu soveltuu kesämökille? Katso videosta.
Käyttämällä sähköä vain silloin, kun tarvitset sitä tai se on edullista, säästät merkittävästi sähkökuluissa. Ohjausjärjestelmiä on monenlaisia ja pienilläkin teoilla on suuri merkitys. Muista kuitenkin tarkistaa muutama asia, ennen kuin annat pakkasen tulla rakenteisiin.
6
Miten säästää sähköä taloyhtiössä?
Yhteiset tilat ja laitteet toimivat taloyhtiöissä kiinteistösähköllä. Kiinteistösähkön kulutus on kerros- ja rivitaloissa keskimäärin neljä prosenttia taloyhtiön hoitokuluista, ja kiinteistösähköä kuluu tyypillisesti noin 2–6 kilowattituntia kuutiota kohti vuodessa. Asukkaat maksavat kiinteistösähkön käytöstä yhtiövastikkeessa tai vuokrassa.
Jos taloyhtiön sähkönkulutus on huomattavan runsasta, asiantuntija voi mittaamalla selvittää, mihin sähköä kuluu ja missä energiankäyttöä voisi tehostaa. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan taloyhtiösi sähköasiat kuntoon!
Kiinteistösähköä käytetään esimerkiksi:
- LVI-tekniikkaan
- yleisten tilojen valaistukseen ja ulkovalaistukseen
- taloyhtiön saunaan
- hissiin
- autojen lämmitystolppiin
- pesutupaan
- kylmäkellariin
- kattokaivo- ja räystäslämmityksiin.
LVI-laitteiston ja valaistuksen sähkönkäyttöön voi vaikuttaa parhaiten pitämällä laitteet kunnossa. Kun laitteita uusitaan, kannattaa kiinnittää huomio niiden energiatehokkuuteen. Yleisten tilojen valot kannattaa vaihtaa led-lamppuihin. Valaistuksen ja mahdollisen ulkoalueiden sulanapitolämmityksen käyttöajat ja ajastuksen toimivuus on hyvä tarkistaa.
Taloyhtiö voi säästää lämmitysenergiaa laskemalla sisälämpötilaa – erityisesti sähkölämmitteissä taloyhtiöissä tämä on tärkeää. Yhden asteen pudotus vastaa jo viiden prosentin säästöä. Asumismukavuudelle riittävä huonelämpötila on 20–21 astetta. Aputiloissa kuten rappukäytävissä ja varastoissa lämpötilan voi pudottaa 17–18 asteeseen, autotalleissa 12 asteeseen.
Taloyhtiön saunan sähkönkulutukseen vaikuttavat saunan käyttöaste ja kiukaan koko. Saunavuorot kannattaa keskittää niin, ettei saunaa lämmitetä liian usein, saati turhaan. Saunaa ei myöskään kannata lämmittää liian kuumaksi. 70–80°C on energiatehokkain saunomislämpötila: sadassa asteessa kiuas kuluttaa 20–30 prosenttia enemmän energiaa. Saunan ilmavaihdon tehostusjaksojen optimointi säästää energiaa.
Auton lämmitystolppien ohjauksesta ja käyttöajoista on hyvä sopia asukkaiden kesken yhteisesti. Keskitetty ohjaus on usein kannattavaa vaihtaa järjestelmään, jolla asukkaat voivat itse säätää lämmitystä maksimissaan kahdeksi tunniksi kerrallaan.
Kylmäkellarin käyttöaste on hyvä selvittää. Mikäli käyttö on vähäistä, kylmäkellari kannattaa poistaa käytöstä ainakin väliaikaisesti – muutaman hillopurkin takia ei kannata jäähdyttää isoa tilaa. Jos kylmäkellarille on taloyhtiössä tarvetta, sen termostaatin lämpötila-arvon tulisi olla 4–6 °C.
7
Miten säästää sähköä yrityksessä?
Edessä on sähkönkäyttäjille poikkeuksellinen talvi. Vaikka sähköä Suomessa sähköpulan varoituksista huolimatta riittäisikin kaikille, ja markkinat palaisivat vielä kohtuulliselle hintatasolle, energian säästäminen kannattaa aina. Yrityksillä on hyvä mahdollisuus vähentää Suomen energiankulutusta – tässä muutamia matalan kynnyksen keinoja energiansäästöön kaiken kokoisissa yrityksissä ja toimitiloissa!
Lämpötila kohdalleen
Toimitilojen lämpötilalla on valtava merkitys energiankulutukseen. Yhden lämpöasteen pudottaminen lämmityksessä säästää kustannuksia viisi prosenttia.
Kiinnitä huomiota siihen, mitä tiloja lämmitätte ja milloin. Jos tila on vain harvoin käytössä, pidä siellä matalampi lämpötila. Varmista myös, että kiinteistön lämpötilan mittaaminen ja ohjaaminen ovat kunnossa. Automaatio auttaa optimoimaan tilojen lämmitystä todellisen tarpeen mukaan.
Ilmanvaihto ruotuun
Luota koneelliseen ilmanvaihtoon sen sijaan, että tuulettaisit ikkunoita avaamalla. Varmista, että ilmanvaihto toimii oikeissa tiloissa riittävällä teholla.
Valaistus oikealle hetkelle
Tämän opit luultavasti jo lapsena: kun poistut viimeisenä huoneesta, sammuta valot. Varmista, että tyhjään toimitilaan ei jää valoja päälle. Jos valaisimia ei vielä ole vaihdettu energiatehokkaisiin ledeihin, tee se nyt. Valaisimien kuntokin on hyvä tarkistaa säännöllisesti.
Toimistolaitteet kiinni yöksi
Erityisesti elektroniikka on lepotilassa petollinen energiasyöppö. Varmista, että kaikki sammuttavat laitteensa työpäivän jälkeen. Kannattaa käydä läpi toimistolaitteet ja varmistaa, ettei siellä suotta puksuta energiasyöppöjä jääkaappeja ja tulostimia. Päivitä tarvittaessa laitteet uusiin ja energiatehokkaisiin.
Veden kulutus kuriin
Suihkuhetket on hyvä pitää lyhyinä ja tehokkaina myös työpaikalla. Peskää vain täysiä pesu- tai tiskikoneellisia, sekä suosikaa nykyaikaisia laitteita, jotka kuluttavat vettä ja sähköä vähemmän. Esimerkiksi vessanpöntöt ja hanat on hyvä huoltaa heti, jos ne tiputtavat tai vuotavat. Ei vettä turhaan viemäriin!
Entä seuraavaksi?
Jos yrityksesi on mahdollista investoida aurinkosähköön, se on erittäin kannattava ja nopeasti itsensä takaisin maksava hankinta. Samoin ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita pelejä niin kiinteistöjen lämmitykseen kuin viilennykseen. Muista kuitenkin aina ensin selvittää yrityksesi energiankulutuksen nykytila. Etsi ensin kehityskohteet ja päätä vasta sen jälkeen, mihin investoit. Lämpöpumppu ei paljon lämmitä, jos ikkunoista vetää!
Nykytilan selvittämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa ammattilaisista on sinulle suuri apu. Asiantuntijat auttavat optimoimaan kustannuksia ja vinkkaavat, kun on oikea hetki investoida – onko esimerkiksi aika jo kypsä aurinkoenergian varastoimiselle? Miten päästä alkuun kysyntäjouston hyödyntämisessä?
Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat osa kilpailukykyänne, joten ansaitsette asiantuntevaa tukea niiden hoitamiseen.