Sähkölämmittäjän säästövinkkejä talven varalle

Takaisin

Hyvät keinot ovat tarpeen monelle sähkölämmittäjälle, sillä sähkön hinta tuskin laskee nopeasti tulevallakaan lämmityskaudella. Miten voisi varautua pakkaskauteen ja säästää sähköä lämmityksessä?

Viime talven pakkaskauteen osunut sähkön hintapiikki teki lovea monen sähkölämmittäjän talouskassaan. Etenkin silloin, jos sähkösopimus perustuu suoraan sähköpörssin hintaan, kuukauden sähkölasku voi nousta korkeaksi. Vaikka samanlaista hintapiikkiä ei ole odotettavissa, sähkön hinta kuitenkin vaihtelee ja lämmityskauteen on hyvä varautua. Mitä on tehtävissä, kun talossa on suora sähkölämmitys?

Laske huonelämpötilaa

Nopeimmin säästöä lämmityskuluissa tulee huonelämpötilaa alentamalla. Sähkölämmitysjärjestelmää ja huonelämpötiloja säätämällä voit pienentää lämmityskustannuksia huomattavasti, jopa 30–40 prosenttia, ilman suuria remontteja. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia. Seuraa lämpötiloja huonelämpömittarilla huonekohtaisesti. Hyvä huonelämpötila oleskelutiloissa on 21–22 astetta. Varastotiloissa riittää 15 astetta.

 mies_viltin_sisalla_ilmalampopumppu

Hanki ilmalämpöpumppu tai kaksi

Ilmalämpöpumppu on hyvä kaveri suoralle sähkölämmitykselle. Motivan mukaan lauhana talvena 40–60 prosenttia pientalon tarvitsemasta lämmöstä voidaan tuottaa ilmalämpöpumpun avulla. Siitä kannattaa talvisaikaan puristaa kaikki hyöty irti. Kun säädät patterit muutaman asteen ilmalämpöpumpulle asetettua tavoitelämpötilaa alemmaksi, pumpulle jää tilaa lämmittää. Sokkeloisissa tiloissa ilma tosin kiertää huonommin, ja eri kerroksiin on paras hankkia erilliset laitteet. Lisäksi saat palkinnon kesällä, kun voit säätää ilmalämpöpumpun viilentämään kuumaa huoneilmaa hellepäivinä.

Lämmitätkö tiloja turhaan? Olisiko aika uusia patterit ja termostaatit?

Vaihtamalla sähköpatterit ja termostaatit voit laskea talon kokonaisenergiankulutusta jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutusta 20 prosenttia. 1980-luvulla tai sitä aiemmin asennetut patterit kannattaa vaihtaa uusiin, nykyaikaisiin pattereihin. Uusilla lämmittimillä lämpötilaa voidaan ohjata keskitetysti ja langattomasti.

Tarkka lämpötilan säätö säästää selvää rahaa lämmityskuluissa. Keskitetyillä ohjausjärjestelmillä lämpötilapudotuksia voi tehdä valituissa huonetiloissa tai koko talossa poissaolojen aikana.

Vanhoissa, massiiviseen betoniin upotetuissa lattialämmityksissä lämpötilan pudotuksella saavutetaan säästöä, jos pudotusjakso kestää vähintään viikonlopun ajan.

 takka_nojatuoli-copy

Hyödynnä varaavat tulisijat ja polta puuta pakkasella

Kun ainakin vanhempien ilmalämpöpumppujen teho alkaa kovimmilla pakkasilla hiipua, on hyvä laittaa puita pesään varaavaan takkaan. Painota tulisijan käyttöä pakkasille ja lämpötilan alentamisen jälkeisiin sisälämpötilojen nostoihin. Patterien ja varaavan lattialämmityksen lämpötilaa on hyvä alentaa ennen tulisijan käyttöä ja sen aikana. Puulämmityksen avulla kokonaiskulutus alenee 1 000–3 000 kWh vuodessa. Tähän tarvitaan koivuklapeja noin 1,3–4 irtokuution verran. Hanki ja varastoi kuivaa polttopuuta ajoissa talvea varten.

Vetääkö ikkunoista?

Vedon tunne aktivoi nostamaan huonelämpötilaa ja aiheuttaa turhia lämmityskustannuksia. Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja uusi ne tarvittaessa. Pelkästään ikkunoiden tiivistyksellä voit säästää lämmityskuluissa 15 prosenttia.

Onko lämmön talteenotto kunnossa?

Jos talossa on koneellinen tulo- ja poistoilma, vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen voi tuoda uutta tehoa lämmitykseen. Uudet ilmanvaihtokoneet voivat yltää lämmön talteenotossa jo 80 prosentin hyötysuhteeseen, kun se vanhoissa jää 40 prosenttiin. Jos talossa on vain huippuimuri, joka vie lämmön harakoille, poistoilmasta voi ottaa lämmön talteen käyttövesilämpöpumpulla. Sen jälkeen lämmön voi siirtää käyttöveden lämmittämiseen.

Tarkista vielä, ettei…

  • ilmanvaihtokone käy tarpeettoman suurella teholla
  • tuloilmaa lämmitetä liikaa
  • lämmitysvastus tai lämmön talteenotto ole tarpeettomasti päällä
  • ilmanvaihtokoneen suodatin ole likainen.

Ajoita sähkönkäyttö edullisempaan aikaan

Suoraan pörssisähkön hintaan perustuvissa sähkösopimuksissa säästö tulee suoraan omaan kukkaroon, kun sähkönkäytön voi ajoittaa edulliseen aikaan. Kulutuksen ohjauksella on muitakin hyötyjä. Se mahdollistaa ilmastoystävällisen energiantuotannon paremman hyödyntämisen. Uusiutuvilla energialähteillä tapahtuvaa sähköntuotantoa ei voi ajoittaa kulutuksen mukaan, sillä sähkön tuottaminen vaatii esimerkiksi tuulta tai auringonpaistetta. Kovilla pakkasilla ei useinkaan ole kumpaakaan, joten sähkön kulutuspiikkien aikana joudutaan turvautumaan fossiilisiin energialähteisiin. Oman kulutuksen ajoittaminen edulliseen aikaan on energiatehokasta ja kustannuksia säästävää. Se on myös ilmastoteko, jolla on merkitystä isommassakin mittakaavassa.

Lähde: Motiva.

Seuraa omaa sähkönkulutustasi OmaLumme-palvelusta

Seuraamalla näet, mihin sähköä kuluu. Huomaat, mistä kulutuspiikit johtuvat ja miten niitä voisi pienentää.

OmaLumme-palveluun

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

20.11.2024 | Sähkön hinnasta

Paljonko kaamosvalot vievät sähköä?

Valosarjat tuovat iloa hyvällä omallatunnolla, kun niitä käyttää vain iltaisin ja viikonloppuisin. Varmista, että käytät vain kausivaloja, joissa on...

24.07.2024 | Sähkön hinnasta

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumpun käyttö pelkällä jäähdytyksellä?

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä kesähelteillä. Paljonko tästä mukavuudesta joutuu maksamaan?

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...