Suomalaisten kiinnostus aurinkopaneeleihin on jatkuvassa kasvussa. Omakotitaloihin asennettavien järjestelmien määrä on viime vuosikymmenen aikana tuplaantunut joka vuosi. Suurimmat motiivit hankintaan ovat kiinnostus omavaraisuuteen, rahansäästö sekä huoli ilmastonmuutoksesta.
Hyöty on 10-30% vuosikulutuksesta, sen verran aurinkopaneeleilla pystyy säästämään. Ja jos aurinkosähköä ohjataan esimerkiksi veden lämmittämiseen, on hyöty vielä suurempi.
Talven pimeinä kuukausina aurinkopaneelien hankinta ei välttämättä tule mieleen. Järjestelmä mitoitetaankin valoisalle kaudelle eli aurinkoenergian päätuottokuukausiin. Paneelien hankinnan pohjaksi on syytä ottaa kodin energiankulutus, jonka voi tarkistaa omalta verkkoyhtiöltä.
-Tärkeintä on mitoittaa järjestelmä oman kulutusprofiilin mukaan. Kannattaa myös miettiä, onko lähiaikojen suunnitelmissa hankkia uusia sähkölaitteita, esimerkiksi sähköauto.
Ota useita tarjouksia
Paneelien lisäksi hankittavaksi tulee niin sanottu invertteri, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön verkossa käytettäväksi, sekä kaapelit, jotka siirtävät sähkön kodin laitteisiin. Koko paketin voi ostaa avaimet käteen-periaatteella. On hyvä pyytää tarjouksia useilta myyjiltä ja vertailla paketteja.
-Ala on kovassa nosteessa ja tarjoajia on paljon. Osa myy samaa pakettikokoa kaikille ja osa suhteuttaa järjestelmän asiakkaan todellisiin tarpeisiin. Myyjä, joka kysyy kulutusprofiiliasi, mallaa paketin juuri sinun käyttöösi sopivaksi. On taloudellisesti järkevintä, että sähkö menee pääosin omaan käyttöön eikä verkkoon myytäväksi.
Omakotitaloon asennettavien aurinkopaneelijärjestelmien hinnat lähtevät noin 6000 eurosta. Hintahaitari on melko suuri, siksi toimittajia kannattaa vertailla ja valintaa miettiä yön yli.
Blogi: Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee aurinkopaneelien toimittajaa?
Lue myös: Tietopaketti aurinkopaneeleista
Käy joka katolle
Aurinkopaneelit voidaan asentaa kaikenlaisille katoille. Kannattaa kuitenkin tarkastaa, onko katto mahdollisesti siinä kunnossa, että remontti on tarpeen lähivuosina. Ellei paneeleita halua asentaa katolle, voidaan niille rakentaa myös maahan teline. Tämä on kuitenkin kattoasennusta hieman kalliimpi ratkaisu.
Aurinkosähköjärjestelmä on lähes huoltovapaa laitteisto. Aurinkopaneelin pinta on karkaistua lasia, sille sopii sama huolto kuin ikkunoille. Puhdistuksen tarve riippuu siitä, millaisella paikalla talo sijaitsee, eli kertyykö paneelien pinnalle esimerkiksi lehtiä. Vesisade hoitaa yleensä puhdistuksen.