Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

Takaisin

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista, millaista tulisijaa käytät, mitä puulajia ja paljonko sitä poltat.  Laskuri laskee puilla tuottamasi energian määrän kilowattitunteina. Jos asut sähkölämmitystalossa, kerro energian määrä sähköstä maksamallasi hinnalla, niin saat oman säästösi.

Esimerkki: Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan (Sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 18 snt) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä n. 1 354 euroa. Jos pinokuutio maksaa n. 70 euroa, säästöä syntyy 934 euroa. 

Laskuri kertoo myös, paljonko puuta tarvitset

Laskurin avulla voit selvittää myös sen, paljonko polttopuuta tarvitset haluamasi energiamäärän tuottamiseen. Laita tiedot tulisijastasi ja haluamastasi energiamäärästä laskuriin. Puulajia vaihtelemalla näet, paljonko tarvitset mitäkin polttopuulajia tuon energiamäärän tuottamiseen. Tämä auttaa polttopuuta ostaessasi. 

Vältä päästöjä – sytytä puut päältä 

Puun poltossa on kolme vaihetta: syttyminen, palaminen ja hiipuminen. Puun poltto on itse asiassa kaasun polttoa. Puusta vapautuu lämmön vaikutuksesta palavia kaasuja. Kun nämä pyrolyysikaasut kohtaavat hapen sopivassa lämpötilassa, syntyy kaunis keltainen liekki. Sininen liekki syntyy, kun kaasut eivät saa tarpeeksi happea, palaminen on epätäydellistä ja syntyy häkää. Polton loppuvaiheessa jäännöshiilien oranssi hehku on kiinteän aineen palamista liekittömästi.

Pahimmat päästöt sytytyksen yhteydessä

Päästöt ovat hukattua energiaa, eli niitä samoja puusta vapautuneita pyrolyysikaasuja, mitä oli tarkoitus polttaa tulipesässä. Nämä kaasut, jotka tulevat piipusta palamattomina ulos ja laskeutuvat lähialueelle, ovat eläville olennoille haitallisia ja myrkyllisiä. Pienhiukkaset, ne pienen pienet hiilipartikkelit, jotka eivät palaneet, kulkeutuvat keuhkojemme kautta verenkiertoon aiheuttaen joskus jopa vakavia terveysongelmia.

Haitallisten päästöjen kannalta uunin sytyttäminen on kaikkein pahin hetki. Perinteinen sytytystapa on laittaa sytykkeet puiden alle. Tuli lämmittää yläpuolella olevia puita, joista vapautuu runsaasti palamisilmavirran mukana piipusta ulos karkaavia kaasuja. Syntyy suuri päästöryöpsähdys, koska kaasut eivät ehdi palaa tulisijan alhaisessa lämpötilassa.

Oikean sytytyksen niksit

  • Käytä tulipesässä vain kuivaa puuta. Sellaisen tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun kahta halkoa napauttaa vastakkain.
  • Lado puut vaakasuoraan asentoon tulipesään. Muodosta muutamista puista väljä kekomainen rakennelma ja asettele päällimmäiseksi kaksi puuta rinnakkain parin sentin päähän toisistaan.
  • Laita puiden päälle tähän rakoseen sytyke, joka sytyttää polttopuut keon huipulta. Kun puut on aseteltu väljästi, niin liekeillä on mahdollisuus edetä ylhäältä alaspäin ja toisaalta suora veto alhaalta ylöspäin estyy. Lämmön vaikutuksesta vapautuvat kaasut kohtaavat tarvittavan määrän happea sopivassa lämpötilassa, palavat puhtaasti ja energiatehokkaasti.

Käy tutustumassa sähköiseen polttopuukauppaan, MottiNettiin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

20.11.2024 | Sähkön hinnasta

Paljonko kaamosvalot vievät sähköä?

Valosarjat tuovat iloa hyvällä omallatunnolla, kun niitä käyttää vain iltaisin ja viikonloppuisin. Varmista, että käytät vain kausivaloja, joissa on...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...