Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, veroista ja sähkönsiirrosta. Sähkönmyyjä veloittaa sähköenergiasta yhdellä laskulla – sähkönsiirrosta postilaatikkoosi kopsahtaa verkkoyhtiöltä toinen lasku. Molemmissa laskuissa maksat myös veroa.
Saat sähkönkäytöstäsi säännöllisesti kaksi erillistä laskua. Maksat sähköenergiasta sähkön myyjälle ja sähkön siirrosta verkkoyhtiölle, jotka ovat erillisiä toimijoita.
Verkkoyhtiö perii laskun yhteydessä maksun sähköverosta. Sen lisäksi sekä sähköenergiasta että sähkönsiirrosta peritään arvonlisäveroa.
- Sähköenergiamaksu – maksat sähkösopimuksen mukaisen määrän käyttämästäsi sähköstä sähkönmyyjälle. Lasku sisältää sähkön arvonlisäveron.
- Sähkönsiirtomaksu – maksat alueesi sähköverkkoyhtiön määräämän kiinteän kuukausimaksun ja sähkön kulutukseen perustuvan sähkönsiirtomaksun verkkoyhtiölle. Lasku sisältää sähköveron ja sähkönsiirron arvonlisäveron.
Sähköenergian hintaan vaikuttavat sähkösopimus ja sähkönkäyttötavat
Sähköenergian osuus sähkölaskusta perustuu siihen, kuinka paljon käytät sähköä ja millainen sähkösopimus sinulla on. Kulutettu sähköenergia mitataan kilowattitunneissa. Sähkösopimuksesta riippuen kulutus laskutetaan joko senttiä per kilowattitunti tai euroa per kuukausi.
Sähköenergian hinta markkinoilla määräytyy sen perusteella, millä hinnalla sähkön tuottajien on sitä kannattavaa myydä. Hintaan vaikuttavat muun muassa sähkön tukkumarkkinan hinta, sähkön myyntikustannukset, energian alkuperä ja vuodenaika.
Sähköenergian hinta on sähkölaskusi se osa, johon voit kulutustottumuksillasi vaikuttaa itse. Kun esimerkiksi säädät sähköpattereita pienemmälle, sammutat turhat valot ja käytät kodinkoneita järkevästi, voit säästää sähkölaskussasi yli kymmenen prosenttia.
Sähkönsiirron hinta riippuu käyttöpaikan sijainnista
Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian siirtämistä sähkön tuottajalta sähköverkon kautta käyttäjille. Siirtomaksu muodostuu kiinteästä perusmaksusta ja sähkön kulutuksen mukaan (snt/kWh) määräytyvästä siirtomaksusta. Sähkönsiirron perusmaksu laskutetaan aina, vaikkei kiinteistössä olisikaan sähkönkulutusta.
Siirtomaksusi riippuu siitä, minkä sähköverkkoyhtiön alueella asut. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Verkkoyhtiö omistaa asuinalueesi sähköverkot ja hinnoittelee sähkönsiirtonsa itse. Maksun suuruuteen vaikuttaa myös sähkövero. Siirtomaksun suuruus voi vaihdella paljon eri sähköverkoissa. Energiavirasto valvoo sähkönsiirron hinnoittelua.
Siirtomaksu sisältää sähkön siirron lisäksi muun muassa sähköverkon uusimiseen, kunnossapitoon, valvontaan ja korjaamiseen liittyvät maksut. Siirtomaksuun sisältyy myös sähkömittareiden asennukset, mittaustietojen kerääminen ja toimittaminen sähkönmyyjille sekä sähköverojen periminen valtiolle.
Sähköön liittyvät verot maksetaan sähkölaskun ja sähkönsiirtomaksun yhteydessä
Sähkölaskuun lisättävät verot koostuvat arvonlisäverosta ja sähköverosta. Arvonlisäveroa peritään paitsi sähköenergiamaksusta ja sähkönsiirrosta, myös erillisestä sähköverosta, jota maksetaan kulutuksen mukaan. Sähköveron osuus on eritelty sähkönsiirtolaskuusi.
Kuluttajana maksat sähköveroa Suomen valtiolle noin 2,79 snt/kWh. Summa sisältää arvonlisäveron ja huoltovarmuusmaksun. Arvonlisäveron osuus on normaalisti 24 %, mutta joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023 arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta hallituksen päätöksellä 10 %.
Onko sinulla kysyttävää sähkölaskustasi? Voit hoitaa laskutukseen liittyviä asioita OmaLumme-palvelussa. Sähkölaskun maksamiseen liittyvissä pulmissa ole yhteydessä laskutuspalveluumme.