Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - tämä pätee myös aurinkopaneelien hankintaan. Kun mietit aurinkopaneelijärjestelmän hankintaa, tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat paneelien oikea teho kohteelle sopiva paneelien määrä. Muista myös valita oikean kokoinen invertteri aurinkosähköjärjestelmälle.
Suomen olosuhteissa järkevintä on asentaa aurinkosähköjärjestelmä siten, että suurin osa tuotetusta energiasta käytetään omassa taloudessa – tämä tarkoittaa hyvää aurinkosähkön omakäyttöastetta. On tärkeää mitoittaa järjestelmä oikein, sillä liian suurena tai pienenä se ei ole kannattavaa. Jos harkitset esimerkiksi sähköauton hankintaa lähivuosina, ota tämä huomioon jo järjestelmän suunnitteluvaiheessa.
Oikea koko ja suuntaus aurinkosähköjärjestelmälle
Sopivan kokoinen aurinkosähköjärjestelmä valitaan aina kyseisen kohteen vuosikulutuksen perusteella. Tämä varmistaa, että aurinkosähköjärjestelmä tuottaa optimaalisesti. Aurinkopaneelien asennossa vaikuttavat erityisesti niiden suuntaus aurinkoon nähden ja paneelien kokonaisteho, joka määräytyy paneelien määrän ja teholuokan perusteella. Esimerkiksi 20 kpl x 335 Wp = 6,7 kWp (6700 Wp).
Paras suuntaus aurinkopaneelien asennolle on etelään päin. Jos suunta ei ole täysin etelään, voidaan paneelien kokoa kasvattaa parantamaan järjestelmän vuosituottoa. Jos taas talosi pääty on etelään päin, voit asentaa aurinkopaneelit itä- ja länsilappeelle. Tällöin hetkellinen teho ei ehkä ole yhtä suuri, mutta aurinkosähköä on saatavilla runsaasti aamusta iltaan. Tällaista kahden lappeen asennusta kutsutaan kahden ketjun (string) asennukseksi.
Aurinkopaneelin määrän, tehon ja suuntauksen lisäksi on tärkeää huomioida myös mahdolliset varjostukset katolla sekä turvaetäisyydet. Tähän on monesti hyödyllistä käyttää asiantuntijan näkemystä.
Invertteri – tärkeä osa aurinkosähköjärjestelmää
Kun olet valinnut sopivan aurinkosähköjärjestelmän, on aika valita siihen sopiva invertteri. Jos invertterin teho on suurempi kuin paneelien kokonaisteho, kyseessä on invertterin ylimitoitus. Ylimitoitusta ei yleensä suositella, mutta se voi olla perusteltua, jos suunnittelet järjestelmän laajentamista tulevaisuudessa esimerkiksi kahdelle lappeelle. On tärkeää huomioida tulevaisuuden tarpeet suunnittelussa, jotta invertterin vaihtaminen ja paneelien lisääminen jälkikäteen eivät aiheuta ylimääräisiä kustannuksia.
Fronius Symo 6.0-3-M on esimerkki invertteristä, jonka teho on 6,0 kW. Se sopii hyvin 6,7 kWp aurinkosähköjärjestelmään. Aurinkosähköjärjestelmässä invertterin tehoa ei yleensä kannata mitoittaa täsmälleen aurinkopaneelien tehon mukaan, sillä aurinkopaneelit eivät tuota harvoin koko nimellistehollaan. Fronius invertteriä voi takuun puitteissa ylikuormittaa jopa 1,5-kertaisesti, jolloin 6,0 kW:n invertteriä voi ylikuormittaa 9,0 kW:hen asti.
Muut tärkeät seikat invertterin valinnassa
Jos järjestelmässäsi on useampi ketju (string) asennus, valitse invertteri, jossa on useampi seurain (M). Jos invertteriä ei voida asentaa sisätiloihin, valitse sellainen, jolla on IP-luokitus (suojaus pölyä ja vettä vastaan).
Lumme Energian toimittamat Fronius-invertterit ovat aina M-mallisia ja vähintään IP-65-luokiteltuja, eli suojattu pölyltä ja joka suunnalta tulevilta vesisuihkuilta.
Aurinkosähköjärjestelmä – pitkäikäinen sijoitus
Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäikäinen hankinta, joten kannattaa ottaa huomioon useita seikkoja ennen valinnan tekemistä. Tutustu viiden vinkkimme listaan asioista, jotka sinun kannattaa kysyä aurinkopaneelien toimittajalta ennen valintaa.
Haluatko saada räätälöidyn tarjouksen aurinkopaneeleista?
Aurinkopaneelilaskurimme hoitaa homman minuuteissa! Mene vain Oman energian kauppaan ja täytä kohteesi tiedot laskuriin, niin laskurimme kertoo sinulle, mikä on sinulle oikea paneelimäärä, minkä kokoisen invertterin järjestelmä vaatii ja paljonko se maksaa. Laskurimme lähettää tarjouksen suoraan sähköpostiisi, jotta voit pitää sen käden ulottuvilla.