Kannattaako aurinkopaneelit – ota nämä asiat huomioon

Takaisin

Kun pohditaan kannattaako aurinkopaneelit hankkia, monet tekijät tukevat päätöstä hankinnan taloudellisista eduista. Aurinkopaneelien kannattavuus ei perustu ainoastaan pitkäikäisiin laitteisiin ja säästettyyn ostosähköön, vaan myös kiinteistön arvonnousuun ja ylijäämäsähkön myyntiin.

Monille aurinkopaneelien hankinnan motiivina ovat ekologiset arvot ja valinta uusiutuvan energian puolesta. Samalla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen.

Lähes jokainen kuitenkin punnitsee, kannattaako aurinkopaneelit myös taloudellisesta näkökulmasta. Vertailemalla investoinnin määrää, käyttöikää ja säästettyä sähköenergiaa voi huomata, että aurinkopaneelit ovat yllättävänkin kannattava investointi. Sen jälkeen, kun aurinkopaneelit ovat tuoneet alkuperäisen investoinnin verran säästöjä, ne tuottavat puhdasta voittoa jopa vuosikymmenten ajan. Lumme Energian markkinoiden pisimpiin kuuluvat takuut myös omalta osaltaan takaavat sen, ettei tuotto-odotukseen liity juurikaan riskiä.

Voit laskea aurinkopaneelilaskurilla hinta-, vuosisäästö ja vuosituotantoarvio alle minuutissa. 

 

Mitkä tekijät vaikuttavat aurinkopaneelien kannattavuuteen?  

Siihen, kannattaako aurinkopaneelit, liittyy monia yleisesti päteviä huomioita sekä kiinteistöstäsi riippuvia tekijöitä. Kokosimme listan näistä tekijöistä ja suosittelemme punnitsemaan jokaista pointtia omalla kohdalla: 

 

1. Aurinkopaneelien määrä ja niiden vuosituotanto suhteessa kulutukseesi 


On kannattavinta mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä niin, ettei siitä synny ylituotantoa. Ylijäämäsähkö voi kuitenkin myös myydä verkkoon, mutta sen taloudellinen hyöty ei ole yhtä suuri kuin oman käytön säästöissä. Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta ei siis kannata laskea pelkän ylijäämäsähkön varaan. 

Lumme Energian ammattilaiset auttavat suunnittelemaan, millainen aurinkosähköjärjestelmän mitoitus sopii juuri sinun kohteeseesi. Pyydä tarjous ja asiantuntijat ovat sinuun yhteydessä.  

 

2. Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen 


Kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää kodin tai vapaa-ajan asunnon huolto- ja remonttitöissä, mukaan lukien aurinkopaneelien asennus. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on henkilökohtainen ja sen voi jakaa puolison kanssa. 

Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon verkkosivuilta

 

3. Aurinkopaneelit nostavat kiinteistösi arvoa 

Aurinkopaneelit myös nostavat kiinteistön arvoa ja nopeuttavat sen myyntiaikaa. Omavaraisuus ja ekologinen ajattelu houkuttelevat ostajia, joten aurinkopaneelien kannattavuus kannattaa huomioida myös kiinteistön myyntitilanteessa. 

 

4. Kiinteistösi sijainti ja ympäristö  


Pohjois-Suomessa auringon säteilymäärät vuositasolla ovat matalammat kuin Etelä-Suomessa. Erot eivät kuitenkaan ole kovin suuria, joten myös pohjoiseen on kannattavaa asentaa aurinkopaneeleja.  

 

5. Asennusmahdollisuudet katolla


Katon suunnalla sekä jyrkkyydellä on vaikutusta aurinkopaneelien tuottoon. Parhaimman tuoton saat, jos aurinkopaneelit voidaan asentaa etelään päin noin 40 asteen kulmaan. Optimaalisesta kallistuskulmasta tulee kuitenkin poiketa melko paljon (20+ astetta), jotta se alkaisi näkymään vuosituotannon määrässä selkeästi. Ilmansuunnista ainoastaan pohjoinen, koillinen ja luode laskevat tuottoa niin paljon, että niihin suuntiin ei aurinkopaneeleita kannata asentaa. Muut ilmansuunnat laskevat vuosituottoa vähän etelään verrattaessa.  

 

6. Aurinkopaneelien käyttöikä  


Käyttöikää kannattaa verrata siihen, kuinka nopeasti aurinkopaneelit tuottavat hankintahinnan verran säästöjä. Yleensä investointi maksaa itsensä noin 8-15 vuodessa ja tämän jälkeen kaikki tuottamasi aurinkosähkö on voittoa sinulle. Lue lisää takaisinmaksuajan laskennasta. Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä voi olla 30-40 vuotta. Käyttöiästä puhumme lisää vielä alempana.  

 

7. Energiamarkkinan muutokset tulevaisuudessa 


 Mitä enemmän sähkön hinnat ja sähkön siirtohinnat nousevat tulevaisuudessa, sitä kannattavampaa on oman aurinkosähkön tuottaminen. 

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

 

Aurinkopaneelien laatu ja tekninen käyttöikä

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on pitkä, ja Tier 1 -luokituksen saaneet paneelit ovat kestäviä ja laadukkaita. Ne kestävät leveyspiiriemme ankarat ja vaihtelevat sääolosuhteet kuumasta kesästä kylmään talveen ja loskasta pakkaseen.

Tier 1 -luokitus takaa paneelien toimivuuden vuosikymmenien ajan, jopa 25 vuoden tehotuottotakuun puitteissa. Useat aurinkopaneelivalmistajat takaavat, että paneelin teho on vielä 25 vuoden käytön jälkeen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä.

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä voi olla noin 30-40 vuotta, ja invertterin elinkaari on yleensä 15-20 vuotta. Invertteri voidaan helposti vaihtaa uuteen sen käyttöiän päättyessä.

Valtaosa Lumme Energian myymistä aurinkopaneeleista ovat Tier 1 -luokkaa. Näin varmistetaan asiakkaille pitkäikäiset ja laadukkaat tuotteet. Aurinkopaneelien kannattavuus muodostuu pitkällä tähtäimellä, joten laitteistonkin tulee olla pitkäikäinen. Lumme Energialla aurinkosähköjärjestelmän mitoitus hoituu yhdessä ammattilaisten kanssa ja näin saadaan juuri kohteeseen sopiva kokonaisuus.

 

Lue lisää Tier 1 -luokituksesta

 

Sijoitetulle pääomalle saa tuottoa

Aurinkopaneelien kannattavuutta voi mitata myös sijoitetun pääoman tuottoprosentilla. Mitä enemmän säästät sähkökustannuksissa, sitä parempi on sijoitetun pääoman tuotto.

Laskentakaavassa sijoitetun pääoman tuottoprosentti saadaan, kun saatu nettotuotto kerrotaan sadalla ja jaetaan sijoitetulla pääomalla.

Sijoitetun pääoman tuotto-% = 100 * nettotulos / sijoitettu pääoma

Esimerkki: jos 5800 euron aurinkosähköjärjestelmällä saavutaan vuosittain noin 280 euroa säästöä sähkölaskussa, tarkoittaa se 4,83 prosentin vuosittaista pääomatuottoa sijoitukselle.

 

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa mökille?

Suomessa aurinkosähköjärjestelmä tuottaa eniten sähköä huhtikuusta elokuuhun, mutta myös maaliskuu ja syyskuu ovat melko hyviä tuottokuukausia. Eli parhaat tuotot osuvat juuri sopivasti mökkeilykaudelle ja mökkiä voisi pyörittää pitkälti pelkällä aurinkoenergialla. Jos mökillä ei käytetä kaikkea tuotettua aurinkosähköä, ylijäämäsähköä voi hyödyntää myös kotona. Mökillä tuotettu ylijäämäsähkö menee verkkoon ja siitä saatetaan saada hyvitystä oman asunnon sähkölaskuun. Aurinkopaneelit mökille ovat siis monissa tapauksissa kannattava investointi! 

Laske aurinkosähkötarjous helposti ja nopeasti

Oman energian kaupassa lasket itsellesi sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä tarjouksen helposti ja saat sen suoraan sähköpostiisi.

Klikkaa Oman energian kauppaan
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

18.09.2024 | blogi

Tiesitkö nämä 6 arkeasi helpottavaa syytä hankkia kodin hälytysjärjestelmä?

Moni mieltää kodin hälytysjärjestelmän tärkeimmäksi tehtäväksi murtosuojauksen, mutta älykäs ja nykyaikainen hälytysjärjestelmä tekee paljon...

12.09.2024 | uutinen

Energialähettiläs Matti Mattsson innostaa lapsiperheitä liikuntaan

Energialähettiläämme, uinnin olympiamitalisti Matti Mattsson saa arkeensa energiaa niin onnistuneesta uintitreenistä kuin lasten kanssa...

25.06.2024 | aurinkosähkö

Näin saat aurinkopaneelien rahallisen säästön heti käyttöösi – rahoita investointi Säästömallilla!

Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän...