Aurinkosähköjärjestelmä mökille - omaa sähköä ja energian säästöä

Takaisin

Niemenkärki kylpee auringossa. Päärakennuksen lisäksi Tuovisten pihapiirissä erottuu vieri vieressä mökkejä hirsiseinineen ja menneestä ajasta kertovine tavaroineen. Potkukelkkakin on ”joulupukilta joskus jäänyt” yhden mökin katolle. Mennyt aika ja eletty elämä ovat vahvasti läsnä, ja paikka on tulvillaan tarinoita. Näkyy, että mökki on rakas omistajilleen.

– Isämme Erkki Tuovinen hankki tämän mökin perheen kesäasunnoksi 1965. Nyt tämä on meidän kolmen sisaruksen yhteiskäytössä eli minun lisäkseni veljeni Timoteuksen ja sisareni Niinan. Jokaisella on oma mökkinsä pihapiirissä, ja lisäksi on vierasmaja. Nukkumapaikkoja on tässä mökkiyhteisössä 25. Tänne sitten kokoonnutaan perheiden ja lemmikkien voimalla omien aikataulujen mukaisesti. Juhannuksenakin täällä oli seitsemän koiraa, hymyilee Olli Tuovinen. Hän itse asuu kesät mökillä ja käy täältä myös töissä. Kaupunkiin on autolla puolen tunnin matka ja veneellä vain 15 minuuttia.

Sähkö toi mukavuutta mökkielämään

Tuovisten sukumökki on käytössä vain kesäisin. Sähkö vedettiin mökille järvikaapelia pitkin jo 2000-luvun alussa. Se toi lisää mukavuutta lomanviettoon korvaten kaasun, jota oli siihen asti käytetty energian lähteenä. Valaistus, jääkaapit ja tarvittaessa lisälämmönlähteenä käytetyt patterit käyttävät nyt sähköä. Myös vesi lämpiää sähköllä. Vaikka juomavesi yhä tuodaan mökille, talousvesi nostetaan järvestä pumpun avulla. Hauskana jäänteenä on vanha öljysauna, jossa kiukaan alla oleva öljypoltin kuumentaa kiukaan saunomiskuntoon. Öljysauna on käytössä vieläkin, jos mökille tullaan talviaikaan ja tarvitaan nopeasti lämpöä.

tuovinen-olli-1280

Olli Tuovinen on tyytyväinen tehtyyn aurinkosähköratkaisuun. Aurinkopaneelit säästävät luontoa, ja tuotto näkyy myös sähkölaskussa.

Aurinkosähköön kipinä messuilla

Olli Tuovinen tutustui aurinkopaneeleihin muutamia vuosia sitten messuilla, ja ajatus mökkiyhteisön sähkön tuottamisesta auringon avulla alkoi itää.

– Energian tuottaminen auringon avulla on ympäristöystävällistä ja puhdasta energiaa. Siinä ei synny jätettä, ainakaan tuotannon aikana. Luonto on meille tärkeä asia. Lisäksi me tykätään uusista asioista.

Kun sisaruksetkin suhtautuivat aurinkosähköön myönteisesti, suunnitelmat laitettiin toteen ja aurinkosähköjärjestelmä asennettiin mökille katolle vuonna 2016. Tuovisen sukumökin katolla kiiltelee nyt 12 aurinkopaneelin järjestelmä. Katon suunta on lounaaseen, joka on hyvä suunta paneeleille. Paneelit sulautuvat hyvin katon rakenteisiin. Niitä on jopa vaikea havaita maasta käsin. Tuotanto on kytketty verkkoyhtiön verkkoon.

Olli Tuovinen on tyytyväinen tehtyyn aurinkosähköratkaisuun. Aurinkopaneelit säästävät luontoa, ja tuotto näkyy myös sähkölaskussa.

Tuovinen-keskusvarasto-1280
Seuraavat aurinkopaneelit on suunniteltu keskusvaraston katolle.

Tuottava investointi ympäristön hyväksi

– Aurinkosähkö on meidän tapamme pienentää omaa hiilijalanjälkeämme ja kantaa vastuuta ympäristön tilasta. Järjestelmän toteuttaminen oli vaivatonta, itse ei tarvinnut olla mukana eikä kantaa huolta, eikä ainakaan näiden kolmen vuoden aikana ole tarvinnut tehdä mitään huoltotoimia. Olen myös laskenut, että tälle nykyiselle investoinnille saa tuottoa noin 5 prosenttia vuodessa ottaen huomioon, että siihen ei tarvinnut käyttää lainarahaa. Investoinnin takaisinmaksuaika on käytöstä riippuen ehkä 15 vuoden paikkeilla, laskeskelee Tuovinen.

Tuovinen-invertteri-1280

Tuotetun aurinkosähkön määrää voi seurata invertteristä.

Entä aurinkosähköjärjestelmän vaikutus kiinteistön arvoon kiinteistöä myytäessä?

Tuovisten sukumökki ei ole myynnissä, mutta kiinteistön toivottu arvonnousu on varmasti yksi syy, miksi aurinkosähköä mietitään kesämökeillekin. Millainen se on myyntivalttina?

– Kiinteistön myytävyys paranee varmasti eli myyntiaika lyhenee. Jos asiakkaalla on valittavanaan kaksi samantyyppistä kohdetta, joista toisessa on aurinkosähköjärjestelmä, niin kyllä valinta kohdistuu tähän, jossa järjestelmä on. Kokemuksia näistä on vielä vähän, eikä tiedetä, nouseeko kiinteistön hinta ja jos nousee, kuinka paljon. Hyvä välittäjä voi mielestäni perustella ostajakandidaatille järjestelmän tulevaa tuottoa niin, että ainakin osan aurinkosähköjärjestelmän kustannuksista saa sisällytettyä kohteen myyntihintaan, kertoo itsekin kiinteistönvälittäjänä toimiva Tuovinen.

Tuovisilla aurinko paahtaa nyt puhdasta energiaa ja järjestelmästä voi korjata tuottoa pitkälle tulevaisuuteen. Seuraavana viikonloppuna pojat perheineen ovat tulossa viettämään lomaa mökille. Uudet sukupolvet ovat valmiina jatkamaan sukumökin tarinaa.

Jos kiinnostuit oman aurinkosähkön tuotannosta, tutustu lumme-energia.fi/aurinkopaneelit

Tuotanto käytetään mökillä

Aurinkosähkön tuotannossa on taloudellisinta, jos aurinkopaneelien tuotto pystytään mahdollisimman hyvin käyttämään mökillä. Se huomioitiin Tuovisillakin mitoituksessa. Mökki-yhteisössä kuluu sähköä vuodessa noin 4 000 kWh. 12 paneelin järjestelmän laskennallinen tuotto on noin 2 800 kWh vuodessa. Tuotanto painottuu kesäkuukausiin kuten mökin käyttökin. Ylimääräinen sähkö myydään takaisin verkkoon.

Tuovisen seurannan mukaan toukokuussa paneelien kokonaistuotanto oli 300 kWh, josta mökillä käytettiin 286 kWh. Kesäkuu oli pilvisempi, ja tuotanto oli 285 kWh. Kulutus sitä vastoin oli jo vajaa 600 kWh. Suunnitteilla onkin vielä pieni lisäsarja paneeleita toiseen pihapiirin mökkiin. Eri sarjaan kytkettävä ja eri ilmansuuntaan osoittava järjestelmä täydentäisi hyvin pääjärjestelmää.

Lue lisää: Näin hankit aurinkopaneelit mökille

Käy laskemassa tarjous aurinkosähköjärjestelmästä!

uusi kauppa

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.