Aurinkosähköjärjestelmällä voidaan kattaa keskimäärin 10–20 prosenttia omakotitalon sähköntarpeesta. Jotta saisit omakotitalosi on-grid-aurinkopaneelijärjestelmästä irti parhaan mahdollisen tuoton, huomioi jo suunnitteluvaiheessa seuraavat seikat.
1. Valitse aurinkopaneeleille poutainen paikka katolta tai pihalta
Aurinkopaneelit voidaan asentaa omakotitalon katolle tai asennustelineiden avulla myös maan tasalle. Harjakatto on tyypillisin ja paras asennuspaikka, mutta kallistettavien tasakattotelineiden avulla paneelit saa myös tasakatolle.
Aurinkopaneelien maa-asennus on yleensä kattoasennusta kalliimpi ratkaisu, sillä paneelien vaatimat telineet lisäävät kustannuksia. Katolla sijaitseville aurinkopaneeleille muodostuu korkeammasta sijainnista johtuen myös monesti vähemmän varjoa kuin maahan asennetuille paneeleille. Tällä on vaikutusta tuottoon varsinkin keväisin ja syksyisin, kun aurinko paistaa matalammalta.
Aurinkopaneelit suunnataan yleensä etelään, mutta myös itä- ja länsiasennuksista saa hyvän tehontuoton. Itä- ja länsiasennuksen etuna on, että se tuottaa sähköä aamusta iltaan asti. Aurinkopaneeleille ei saisi langeta merkittäviä varjoja ja esimerkiksi paneeleita varjostavat puut kannattaa kaataa.
Jos kohteen, esimerkiksi omakotitalon tai mökin, katto on huonossa kunnossa tai sen suunta on pohjoiseen, paneelit voidaan sijoittaa myös ulkorakennuksen katolle. Tämä ratkaisu vaatii maatöitä, jos rakennusten välillä ei ole valmiiksi kolmivaihekaapelointia. Kaapelointi on syytä varmistaa jo suunnitteluvaiheessa.
Kun olet valinnut aurinkopaneeleille sopivan asennuspaikan, tarkista kotikuntasi rakennusvalvonnasta, vaatiiko aurinkopaneelien asentaminen lupamenettelyä!
Aurinkopaneelien asennuskulmat ja ilmansuunnat vaikuttavat tehontuottoindeksiin. Parhaan tehontuoton saa eteläsuuntaan 40–50 asteen kulmassa sijoitetuista paneeleista, mutta oikean kallistuskulman ansiosta myös itä-länsi-suuntiin sijoitetuista paneeleista saa irti hyvän, 80–90 prosentin tehontuoton.
2. Tarkista, että aurinkopaneeleille on tarpeeksi tilaa hyväkuntoisella katolla
Aurinkopaneelien asennus katolle vaatii vähintään noin 2 x 9 metriä vapaata kattopinta-alaa, jotta niitä voidaan asentaa omakotitaloon riittävä määrä. Huomioi myös katon kulmat, lumiesteet ja muut mahdolliset katolla sijaitsevat rakenteet, kun mittaat vapaata kattotilaa.
Aurinkopaneelit voidaan asentaa oikeilla kiinnikkeillä kaikenlaisille katoille, mutta mineriittikatoille paneeleita ei suositella asennettavaksi, sillä ne voivat sisältää asbestia eikä katon kestävyydelle asennettaessa voida antaa takuuta. Vanhat ja huonokuntoiset katot tulee uusia tai korjata ennen aurinkopaneelien asentamista. Tiilikatoilta joudutaan siirtämään ja poistamaan tiiliä paneelien asennuksen yhteydessä, joten varakappaleita kannattaa hankkia jo ennakkoon.
Kattotyyppi vaikuttaa myös siihen, milloin aurinkopaneelien asentaminen on mahdollista. Esimerkiksi peltikatto voi olla pakkasella vaarallisen liukas, vaikka lunta ei olisikaan. Myös katon jyrkkä kaltevuus voi vaikuttaa aurinkopaneelien asennustyöhön.
3. Mitoita kohteen aurinkosähköjärjestelmä tarpeen ja tuoton mukaan
Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan kohteen sähkönkäyttötarpeen ja aurinkopaneelien päätuottokuukausien eli maalis-syyskuun sähkönkulutuksen mukaan. Aurinkopaneelien mitoituksen arviointia varten voit kerätä tietoa kohteesi kulutuksesta sähkönmyyjäsi tai verkkoyhtiösi asiointipalvelusta.
Aurinkopaneeleilla voidaan kattaa keskimäärin noin 10–20 prosenttia omakotitalon sähkönkulutuksesta. Aurinkosähköjärjestelmä on järkevintä mitoittaa niin, että suurin osa aurinkopaneeleilla tuotetusta energiasta jää oman taloutesi käyttöön – silloin päästään parhaaseen hyötyyn suhteessa järjestelmän investointikustannuksiin. Aurinkosähkön osuutta on silloin järkevää kasvattaa yli 20 prosentin, kun aurinkosähköä voidaan kesäpäivinä hyödyntää tehokkaasti esim. käyttöveden lämmitykseen.
Omakotitalon aurinkovoimala mitoitetaan niin, että se kattaa mahdollisimman suuren osan talouden sähkönkäyttötarpeesta maalis-syyskuun välisenä aikana. Aurinkopaneelien tuottaman ylijäämäsähkön voi myydä.
Pohdi myös, onko sähkönkulutustottumuksiisi tulossa lähiaikoina muutoksia. Jos olet esimerkiksi hankkimassa sähköautoa, aurinkopaneelien määrän pieni ylimitoittaminen voi olla järkevää. Katolle ei myöskään kannata jättää varmuuden vuoksi tilaa parille myöhemmin asennettavalle paneelille, sillä aurinkopaneeleiden jälkiasennus tulee lähes aina kalliimmaksi kuin pieni ylimitoittaminen asennuksen yhteydessä.
Optimaalisen järjestelmämitoituksen pohtiminen voi olla turhauttavaa. Lumme Energian asiantuntijat auttavat mielellään laskelmien tekemisessä.
Jos harkitset aurinkopaneeleiden hankkimista mökille, kannattaa myös kääntyä Lumme Energian asiantuntijoiden puoleen. Autamme asiakkaitamme maanlaajuisesti myös mökkikohteissa.
4. Valitse aurinkopaneelit ja invertteri luotettavalta toimijalta
On-grid-aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista ja invertteristä, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran 230 voltin vaihtovirraksi. Laitteisto kannattaa aina tilata luotettavalta toimijalta, joka pystyy huolehtimaan takuista koko laitteiston takuuajan. Aurinkopaneelien tehontuottotakuut ovat jopa 30 vuotta.
Sähköverkkoon liitettävissä on-grid-aurinkopaneelijärjestelmissä suositaan nykyään yksikiteisiä half cut -paneeleita, joissa on paras teho-hyötysuhde. Lumme Energian tarjoamat aurinkopaneelit ovat 120-kennoisia Half-Cut-aurinkopaneeleita, jotka ovat saaneet Tier1-luokituksen. Valittavana on täysmustia tai alumiinisilla kehyksillä olevia paneeleita, joilla on 25–30 vuoden tuotantotakuu ja 12–25 vuoden valmistus- ja materiaalitakuu.
Invertteri on kutakuinkin käsipyyhetelineen kokoinen laite, joka pitää toimiessaan pientä hurisevaa ääntä. Aurinkopaneelien invertterin asennus tapahtuu yleensä kodin tekniseen tilaan sähköpääkeskuksen tai huoltotilan yhteyteen, tai tarvittaessa sille voidaan etsiä paikka talon varjoiselta ulkoseinustalta.
Invertterin valintaan vaikuttavat omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän koko ja se, kuinka moneen aurinkopaneelikenttään asennus on jaettu. Lumme Energian tarjoamiin inverttereihin on saatavilla erilaisia aurinkosähkön tuotannon seurantasovelluksia ja -palveluita. Invertterien takuut ovat viidestä kymmeneen vuoteen.
Omakotitalon laadukkaan, valmiiksi asennetun aurinkosähköjärjestelmän ja asennuksen hinta on keskimäärin 8 000–9 000 euroa, ja töiden osuus investoinnista on kotitalousvähennyskelpoista.
5. Jätä asentaminen ammattilaiselle – vältät vahingot ja takaat turvallisuuden
Omakotitalojen on-grid aurinkopaneelien kytkennän ja asennuksen saa tehdä vain sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet. Asennustyön lisäksi asentaja tekee paneeleista ilmoituksen verkkoyhtiölle.
Aurinkopaneelien asentajat ovat saaneet ajantasaisen koulutuksen erilaisista kattomateriaaleista ja niille sopivista paneeleiden kiinnitystavoista. Kiinnitysjärjestelmän omatoiminen asentaminen saattaa vaikuttaa esimerkiksi kotivakuutuksen kattavuuteen katon osalta tai ammattilaisen asentamien paneeleiden takuuseen.
Voit osaltasi vaikuttaa asentajien turvalliseen työskentelyyn siivoamalla pihalta ylimääräiset esteet, jotka voivat vaikeuttaa katolle pääsemistä. Asentajamme pyrkivät ennen työn aloittamista eristämään työmaa-alueen, jotta asennustyö voidaan suorittaa turvallisesti.
Raivaa myös pihamaalta etukäteen paikka paneeleiden toimitusta varten: paneelipaketti tarvitsee tilaa noin kuorma-autolavallisen verran. Emme suosittele asiakkaiden itse siirtävän paneelipaketteja vastuu- ja takuuasioista johtuen.
Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon kestää tavallisesti yhdestä kahteen päivään. Asennuksen jälkeen asentajat siivoavat työmaan ja antavat opastuksen laitteiston käyttöön.
Bonus: myy aurinkovoimalasi ylijäämäsähkö Lumme Energialle!
Omakotitalon aurinkovoimalan tuottaman ylijäämäsähkön voi myydä. Lumme Energialla sähköenergian myyntihinta muodostuu Nord Pool -sähköpörssin Suomen hinta-alueen energiapainotetusta spot-tuntihinnasta. Pientuotannon hinnat ja ehdot voit lukea täältä.
Lue lisää Lumme Energian aurinkosähköratkaisuista ja lataa ilmainen aurinkosähköopas!