Vastuullinen energia tarkoittaa sitä, että energian tuottamisen ja kuluttamisen ympäristövaikutukset on minimoitu. Tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista sekä pienentää ilmastonmuutokseen vaikuttavia hiilidioksidipäästöjä. Vastuullinen energia on paitsi palvelus ympäristölle, myös yritykselle itselleen: se parantaa kilpailukykyä, helpottaa rahoituksen saamista ja auttaa raportoinnissa.
Vastuullinen energia koostuu
|
Energiaintensiiviset alat, kuten teräs-, alumiini- ja kemianteollisuus, kuluttavat paljon energiaa. Myös pienemmät yritykset voivat tarvita runsaasti energiaa – datakeskukset ja kasvihuoneet ovat esimerkkejä pienistä yrityksistä, joilla on suuri energiankulutus.
– Vastuullinen energia on tärkeä asia etenkin paljon energiaa käyttävillä aloilla. Panostamalla siihen voi pienentää ympäristövaikutuksia merkittävästi, minkä lisäksi vastuullinen energia auttaa yrityksiä hallitsemaan kustannuksia, toteaa Lumme Energian vastuullisuusasiantuntija Katariina Koistinen.
Suuryrityksillä on paine vastuullisten kumppaneiden löytämiseen
Vastuullinen energia tukee myös yritysten kilpailukykyä. OP:n vuosittaisesta suuryritystutkimuksesta vuodelta 2024 ilmenee, että jopa 80 prosentilla suuryrityksistä on paineita vaihtaa alihankintaketjujensa toimijoita tai ainakin edellyttää niitä muuttamaan toimintaansa vastuullisempaan suuntaan. 55,7 prosenttia suuryrityksistä on jo vaihtanut kumppaneitaan vastuullisuussyistä.
– Laki velvoittaa suuryrityksiä toimimaan vastuullisesti ja raportoimaan toiminnastaan säännöllisesti. Toiminnan vastuullisuus koskee tätä kautta myös alihankintaketjuja: mikäli alihankkijat eivät pysty osoittamaan vastuullisuuttaan, suuryritysten on käytännössä pakko vaihtaa kumppaneita, Koistinen huomauttaa.
Vastuullisuusraportointivelvoite ulottuu vähitellen yhä pienempiin toimijoihin
Vaikka vastuullisuusraportointivelvoite koskee toistaiseksi vain pörssiyrityksiä ja tietyt kriteerit täyttäviä suuryrityksiä, raportointivastuu tulee vähitellen laajenemaan kaikenkokoisiin yrityksiin.
– Yritysten energiankäyttöön ja -kulutukseen viittaavia lakeja on monta, ja ne päivittyvät koko ajan. Esimerkiksi energiatehokkuusdirektiiviä ja CSRD-kestävyysraportointidirektiiviä muokataan säännöllisesti, ja sääntely tulee vaikuttamaan pienempiinkin yrityksiin asteittain muutaman vuoden sisällä. Mitä aikaisemmin energiavastuullisuustyön ja siitä raportoimisen aloittaa, sitä helpompaa liiketoimintaa on jatkaa, Koistinen summaa.
Vastuullisuus lisää rahoitusvaihtoehtoja ja parantaa menestystä kilpailutuksissa
Pahimmillaan energiavastuullisuuden kelkasta jättäytyminen voi tarkoittaa yritykselle tuhoa. Vastuullinen toiminta voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka hyvin yritykset menestyvät kilpailutuksissa sekä siihen, kuinka hyvin ja millaista rahoitusta liiketoiminnan tueksi voi saada.
– Riski on todellinen toimialasta riippumatta. Vastuullisuutensa todentavat yritykset saavat paremmin rahoitusta ja luottoa sekä pienempää korkoa luotolle, Koistinen huomauttaa.
Vastuullinen toiminta vaikuttaa myös yrityksen brändiin ja imagoon.
– Vielä toistaiseksi vastuullisuus ei ole hygieniatekijä vaan erottautumistekijä. Esimerkiksi aurinkopaneelit toimitilojen katolla luovat positiivista vastuullisuusmielikuvaa yhteistyökumppaneille, Koistinen vinkkaa.
Vastuulliseen energiaan voi siirtyä asteittain
Vastuulliseen energiaan panostaminen ei tarvitse suuria investointeja. Pienyrityksille merkittävä ympäristöteko on jo se, että vaihtaa sähkösopimuksen uusiutuvaan energiaan.
Keskisuuria ja suuria yrityksiä Koistinen neuvoo aloittamaan energiavastuullisuustyön kartoittamalla lisäksi nykytilanteen ja pohtimalla, millä keinoin energiankäyttöä voitaisiin vähentää, tehostaa ja optimoida.
– Kun tunnistetaan vaikkapa tuotantolaitosten energiansyöppöpaikat ja parannetaan niiden energiankäyttöä, voi syntyä huomattavia säästöjä. Myös hukkalämmön hyödyntäminen tai kytkeminen kaukolämpöverkkoon auttavat energiatehokkuudessa ja -vastuullisuudessa valtavasti.
Energiaselvityksen lisäksi yritys voi tehdä päästökuorman eli hiilijalanjäljen selvityksen. Sen avulla yritys saa konkreettista ja mitattavaa tietoa siitä, miten energiankulutus suhteutuu eri toimintoihin ja millaisilla toimenpiteillä hiilijalanjälkeä voisi pienentää.
– Kun organisaation sisäinen energiatehokkuus ja -vastuullisuus on varmistettu, voi vielä satsata esimerkiksi aurinkovoimaan tai sähköautojen lataamiseen. Lisäksi kannustan yrityksiä tekemään yhteistyötä: esimerkiksi sivuvirtoina syntyvää jätettä voi usein hyödyntää pienemmissä, paikallisissa kiertotalousfirmoissa, Koistinen kannustaa.
Vastuullinen energia kannattaa, sillä se:
- pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä jopa kymmeniä prosentteja
- tuo säästöjä ja etuja sekä helpottaa rahoituksen ja paremman luoton saamisessa
- kasvattaa yrityksen kilpailukykyä
- rakentaa yritykselle vahvan pohjan vastuullisuusraportointivelvoitteiden varalle
- luo positiivista brändimielikuvaa.