Lumme Energian Optimointipalvelu tarjoaa yrityksille joustavan ja kustannustehokkaan tavan mukauttaa sähkönkulutustaan tai -tuotantoaan tarpeen mukaan. Optimointipalvelu on helppo tapa varautua sähkönhinnan muutoksiin sekä päästä mukaan sähkön reservimarkkinoille.
Yritykset voivat osallistua sähköverkkoa tasaavaan kysyntä- ja tuotantojoustoon Lumme Energian Optimointipalvelulla. Se on kustannustehokas tapa hyödyntää yrityksen sähkönkäytön joustokykyä. Jos yrityksellä on 1 MW:n edestä joustokykyä ja se voi olla vuoden jokaisena tuntina joustovalmiudessa, yritys voi tienata Optimointipalvelun avulla jopa 100 000 euroa vuodessa.
– Optimointipalvelu on ihanteellinen yrityksille, jotka pystyvät säätämään sähkönkulutustaan nopeasti ja ilman etukäteistietoa. Optimointipalvelun käyttöönotto ei vaadi suuria rahallisia panostuksiakaan, vaan mukaan pääsee muutaman tuhannen euron laiteinvestoinnilla. Kysyntäjouston käytöstä maksetaan osallistujille korvaus. Parhaissa tapauksissa sijoitus maksaa itsensä takaisin jo muutamassa viikossa, kertoo Optimointipalvelun projektipäällikkö Olli Partanen.
Myös sähköntuottajat voivat osallistua tuotantolaitoksiensa joustokyvyllä reservimarkkinoille ja saada lisätuloja mahdollisuudesta rajoittaa tai lisätä tuotantoa. Optimointipalvelun avulla kiinteistön sähkömittarin takana olevaa tuotantoa voi ohjata yrityksen tai tuotantolaitoksen omien tavoitteiden mukaisesti, kuten ohjata tuotanto vastaamaan omaa kulutusta tai rajoittaa tuotantoa negatiivisten hintojen aikaan.
Ohjausjärjestelmä seuraa ja ohjaa – sinä päätät
Alkuinvestoinnilla yrityksen tiloihin asennetaan Fusebox-ohjausjärjestelmä, joka säätelee sähkönkulutusta automaattisesti. Se antaa ohjauskehotteita yrityksen sähköä käyttäville laitteille ja toiminnoille kuten valaistukselle, jäähdytykselle, lämmitykselle, ilmanvaihdolle, kylmälaitteille ja moottoreille.
Joustokyvykkyyttä voi löytyä monen tyyppisistä laitteista. Yrityksen kannattaa aina keskustella mahdollisuuksistaan ja tarvittaessa pyytää kartoitus joustokyvykkyydestään. Kantaverkkoyhtiön reservimarkkinoilla on tarvetta nopealle, sekunneissa reagoivalle lyhytkestoiselle joustolle, mutta myös minuuteissa reagoivalle, pitkäkestoisemmalle joustolle.
Järjestelmän antamat ohjauskehotteet voi halutessaan myös ohittaa, jos kysyntäjouston ajankohta on yrityksen toiminnalle syystä tai toisesta huono. Yrityksesi päättää siis aina itse, osallistuuko se ehdotettuun joustoon.
Yhä useammalla yrityksellä on nykyään sähkösopimus, jossa sähkönkäytön ajankohta vaikuttaa hintaan. Säästöjä on syntynyt, kun sähkönkäyttöä on ohjattu matalan kysynnän tunneille. Vuonna 2025 siirrytään varttihinnoittelumalliin, jolloin nekin yritykset, joiden on ollut mahdollista optimoida sähkönkäyttöä manuaalisesti, haluavat todennäköisesti automaation seuraamaan parhaita hintoja. Optimointipalvelu tarjoaa siis myös tähän ratkaisun.
Optimointipalvelu sopii myös pienemmille yrityksille
Optimointipalvelu on osa suuryrityksille suunnattua Lumme Energian Energiajohtaja-palvelua, mutta se auttaa myös pienempiä toimijoita säästämään profiilikustannuksissa.
– Autamme esimerkiksi kasvihuoneita saamaan kysyntäjoustosta kilpailuetua. Ota rohkeasti yhteyttä, niin käydään läpi yrityksesi mahdollisuudet, Partanen kannustaa.
Lumme Energian Optimointipalvelun avulla voidaan yhdistää useita pienempiä joustokohteita yhdeksi suuremmaksi resurssiksi reservimarkkinoille, joten vähän pienemmätkin yritykset voivat lähteä mukaan.
Optimointipalvelun avulla yrityksesi
- tienaa rahaa
- kartuttaa säästöjä
- tasaa sähkön hintapiikkejä
- vähentää sähköntuotannon aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.
Kysy meiltä lisää!
Sirpa Repo, Optimointipalvelun palvelupäällikkö
Olli Partanen, projektipäällikkö
Mikä ihmeen kysyntäjousto?Sähköä täytyy tuottaa ja käyttää joka hetki yhtä paljon, jotta sähköverkko pysyy tasapainossa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid huolehtii kulutuksen ja tuotannon tasapainosta muun muassa kysyntäjouston ja reservimarkkinoiden avulla. Kysyntäjousto tarkoittaa sitä, että sähkönkäyttöä vähennetään silloin, kun sähkönkulutus on korkeimmillaan ja lisätään silloin, kun sähköä käytetään vähän. Reservimarkkinoihin kuuluu joustoon kykeneviä tuotantolaitoksia, kulutuskohteita ja sähkövarastoja, jotka lisäävät tai vähentävät verkkoon siirrettävän sähkön määrää joko automaattisesti tai Fingridin pyynnöstä. |