Kuusamolainen 200-vuotias perhetila Pitkäsen Maalaisjuustola kuluttaa vuodessa sähköä noin 100 000 kilowattituntia. Uudet aurinkopaneelit tulevat jatkossa tuottamaan viidenneksen energiasta. Investointi maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa.
Pitkäsen Maalaisjuustolan pihamaalla Kuusamossa sijaitsee jyrkkä rinne, joka sai kesällä 2023 uuden tehtävän. Aikaisemmin joutomaana olleelle pläntille rakennettiin betonitelineet aurinkopaneeleille. Syksyllä paikalle asennettiin 54 isotehoista aurinkopaneelia, jotka jatkossa puksuttavat noin 28 000 kilowattituntia sähköä vuodessa tilan tarpeisiin.
– Rinne osoittaa etelään ja on sopivasti katseilta suojassa, joten se on ihanteellinen paikka omalle aurinkovoimalalle. Sopivaa kattotilaa meiltä ei löytynyt tai sen puhtaanapito olisi ollut hankalaa, joten maa-asennus oli paras ratkaisu, kertoo tilan isäntä Oiva Pitkänen.
Maatilan investointituki tekee aurinkopaneeleista nopeasti kannattavat
Aurinkopaneelit tulevat tuottamaan noin 15–20 prosenttia Pitkäsen Maalaisjuustolan tarvitsemasta sähköstä. Energiaa tilalla tarvitaan etenkin jogurtin valmistamiseen.
– Tilalla kuluu vuodessa noin 100 000 kilowattia sähköä, ja suuri osa siitä menee aamuisin ja aamupäivisin isojen jogurttikattiloiden käyttöön. Satapäisen karjan hoitoon kuluu tietysti muutenkin sähköä, Pitkänen kuvailee.
Aurinkopaneelien hankinta oli Pitkäsen tilalle osin vastuullisuusteko, osin rahansäästökysymys. Oiva Pitkänen on laskenut, että nykyisiin sähkönhintoihin nähden voimala maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.
– Maatila sai paneeleihin investointitukea, joten satsaus voimalaan oli omasta pussista vähän yli 20 000 euroa. Riippuu toki sähkön hinnankehityksestä, kuinka kannattavaksi hankinta osoittautuu, mutta en usko energian hinnan olevan ainakaan laskussa, Pitkänen toteaa.
Maa-asennetut paneelit heräsivät jo helmikuussa
Pitkäsen tila on aiemminkin ollut rohkea tekniikan edelläkävijä. Maalaisjuustola hankki esimerkiksi lypsyrobotin ensimmäisten joukossa jo vuonna 2005.
– Olen aina tykännyt seurata uusia innovaatioita ja selvittää, olisivatko ne omalla tilalla mahdollisia ja järkeviä. Aurinkopaneelitkin ovat kiinnostaneet pitkään, mutta kuvittelin, että niitä ei kannattaisi näin pohjoiseen laittaa. Maa-asennuksen jyrkkä kulma kuitenkin mahdollistaa paneelien turvallisen puhdistuksen talvella, ja ensimmäiset 1800 kilowattia kilahtivat mittariin jo maaliskuun puoliväliin mennessä! Myös kirkkaat, lumiset kevätpäivät ja kesän yötön yö vaikuttavat osaltaan tuottoon, Pitkänen pohtii.
Isäntä huomauttaa, että aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt nopeasti, vaikka toisaalta paneelien hinnat ovat laskeneet kymmenessä vuodessa melkoisesti.
– Joskus pohdimme biokaasulaitoksen perustamista, mutta sähköntuotanto aurinkopaneeleilla on meille paljon helpompaa ja edullisempaa toteuttaa.
Maa-asennus sopii usein maatiloille: vanhat katot eivät kestäisi kuormaa
Maalaisjuustola valitsi aurinkopaneelikumppanikseen Lumme Energian, koska muualta ei saatu tarjousta maa-asennuksista. Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Niko Oksa toteaakin, että maa-asennuksissa on usein haasteita, joita kaikki toimijat eivät pysty ratkaisemaan.
– Maamassoja joudutaan usein siirtämään ja kaapeleita saatetaan joutua vetämään pitkiäkin matkoja. Me olemme saaneet joukkoomme urakoitsijoita, joilta nämä hommat sujuvat. Maa-asennukset sekä betonipalkeille että kierrepaaluille ovat nykyään vakiotuotteitamme etenkin yrityspuolella. Monella maatilalla maa-asennus on paras ratkaisu, kun rakennusten vanhat katot eivät kestäisi paneelien aiheuttamaa kuormaa.
Pitkäsen mukaan yhteistyö Lumme Energian kanssa on sujunut mutkattomasti. Tarjous aurinkopaneeleista tuli sähköpostiin nopeasti ja neuvotteluyhteys myyjän kanssa oli pian auki. Pohjatyöt maa-alueelle Pitkäset tekivät itse, ja telineiden asennus sujui muutamassa päivässä. Paneeleita ja niiden asennusta piti kuitenkin odotella jonkin aikaa.
– Sopimuksen ylittäneeltä odotusajalta saimme tinkaamatta korvaukset, joten tämäkään ei jäänyt harmittamaan, Oiva kiittelee.
Ympäristöteot ja rahallinen säästö kulkevat käsikkäin
Aurinkovoiman lisäksi Pitkäsen Maalaisjuustolassa panostetaan muutenkin vastuullisuuteen. Erityisesti eläinten hyvinvointi on tärkeää: lehmät saavat säiden salliessa ulkoilla vapaasti ympäri vuoden ja niiden rehut tehdään joko itse tai hankitaan kotimaisilta toimijoilta.
– Hyvinvoiva lehmä tuottaa paremmin ja sen elämänkaari on pidempi. Palkitut jogurttimme tunnetaan hienoista mauista, ja varmasti hyvinvoivilla eläimillä sekä puhtaalla luonnolla, vedellä ja maaperällä on tekemistä tuotteidemme korkean laadun kanssa, Oivan kanssa tilan omistavat Jonna ja Janika Pitkänen miettivät.
Tilalla kiinnitetään huomiota myös polttoaineen käyttöön: mitä rauhallisemmin esimerkiksi lietettä ajetaan, sitä vähemmän rahti kuormittaa ympäristöä. Samalla säästyy myös rahaa.
– Maataloudessa on pakko miettiä aina ympäristön lisäksi eurojakin, mutta ilman muuta kaikki toimintaa tehostavat ympäristöystävälliset ratkaisut kiinnostavat. Myös sähkösopimusta kilpailuttaessa raha ratkaisee. Meidän sähkösopimuksemmekin on Lumme Energialta. On etu, että vesisähkösopimus on paitsi hinnaltaan kilpailukykyinen, myös uusiutuvaa energiaa, Oiva Pitkänen summaa.