Sähkön hintakatsaus

Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.

Sähkön hintakatsaus 24.3.2025

Spot-hintojen odotetaan laskevan edellisestä viikosta runsastuvan tuulivoiman takia, mutta tiistai ja keskiviikko ovat tyynen sään vuoksi kalliimpia päiviä.       

  • Viikon 12 spot-hinta oli 5,62 snt/kWh (sis. alv 25,5 %) ja viikon 11 spot-hinta oli 11,14 snt/kWh (sis. alv 25,5 %).  
  • Spot-hintojen ennuste tälle viikolle on noin 2,4–4,5 snt/kWh (sis. alv 25,5 %).
  • Futuurihinnoissa ei ollut merkittäviä muutoksia viime viikolla.          
  • Tulevaisuuden futuurihintoihin vaikuttavat spot-hintojen lisäksi mm. päästöoikeuden, maakaasun ja kivihiilen hintakehitys, pohjoismaiset vesivarannot, talouden kehittyminen sekä geopoliittiset jännitteet.

Viime viikon spot-keskihinta oli noin puolet edellisen viikon keskihinnasta. Edellisestä viikosta poiketen spot-hinnat laskivat arkipäivinäkin, tiistaina ja keskiviikkona, mataliksi runsaan tuulivoimatuotannon takia.  Tuulivoiman tuotannon vaihtelun vuoksi tiistaiaamulle ja keskiviikkoillalle jäi silti korkeahkoja hintoja. Keskiviikkoillan toteutuneet spot-hinnat olivat hivenen yllättävästi ennusteiden yläpäässä, vaikka tuulivoimatuotanto pysyi ennusteen ja toteuman osalta tavanomaista runsaampana. Osittain tähän vaikutti Ruotsin eteläisten alueiden ja Saksan spot-hintojen nousu Suomen hintaa korkeammaksi. Torstaina ja perjantaina spot-hinnat olivat napakat ja viikonloppuna matalat. Syynä tähän olivat tuulivoimatuotannon määrä ja tavanomaista lämpimämmät säät. 

Viime viikolla tapahtui myös merkittävä muutos sähkömarkkinoilla. Tasesähkön ja päivän sisäisen kaupankäynnin hinta muuttui 19.3. tunnin hinta-aikaikkunasta 15 minuutin aikaikkunaan. Nämä markkinapaikat ovat kuluttaja-asiakkaille suhteellisen näkymättömiä, mutta tukkutason sähkömarkkinaosapuolille, etenkin tasevastaaville, merkittäviä. Kulutuksen ja tuotannon määrät perustuvat ennen toteumaa ennusteisiin. Nämä ennusteet huomioiden sähkömarkkinoiden tukkutason toimijat tekevät edellisenä päivänä tilaukset spot-markkinalle. Toteumat poikkeavat aina jokin verran ennusteista mm. lämpötilojen vaihtelun ja tuulisuuden suhteen. Tätä poikkeamaa tukkutason sähkömarkkinatoimijat voivat pienentää päivänsisäisellä kaupankäynnillä ja lopullisesti erotus tasataan tasevastaavien osalta tasesähköllä, jonka hinta voi poiketa vastaavan ajanjakson spot-hinnasta merkittävästi. Tasesähkön hinta muodostuu Fingridin ylläpitämältä säätösähkömarkkinalta. Muutos näillä markkinoilla tuntihinnasta 15 minuutin hintaan on välttämätön, jotta sähkömarkkinat pystyvät vastaamaan paremmin puhtaan sähköntuotannon haasteisiin. Lisäksi muutos mahdollistaa siirtymisen 15 minuutin spot-hintaan kesällä.

Maanantaiaamuna 24.3. 81 prosenttia Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloiden kapasiteetista tuotti sähköä. Olkiluoto 2 -ydinvoimalaitoksen tuotanto jatkuu edelleen rajoitetulla teholla, mikä näillä näkymin kestää kevään vuosihuoltoon asti. Ydinvoimaloiden keväthuollot alkoivat Pohjoismaissa Olkiluoto 3 -voimalaitoksen vuosihuollolla 1.3.2025. Laitos palaa vuosihuollosta vapun jälkeen 2.5. Ruotsissa Ringhals 3 -laitos on korjausten takia käytössä puolella teholla maaliskuun loppuun saakka. Lisäksi Oskarshamn 3 menee vuosihuoltoon 29.3. 

Ennusteiden mukaan sää  pysyy vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpänä koko viikon. Tuulivoiman suhteen maanantai ja tiistaiaamu näyttävät tuulisilta. Tiistaina kuitenkin keli tyyntyy ja keskiviikko olisi myös  tyyni päivä. Loppuviikon osalta tuulisuus jälleen näyttää yltyvän tavanomaista runsaammaksi. Lämpötilaennusteiden ja etenkin tuuliennusteiden osalta on hyvä muistaa niihin liittyvä epävarmuus. Ylen julkaisemassa artikkelissa Anniina Valtonen toteaa lämpötilaennusteen olevan luotettava 4-7 vuorokauden päähän ja tuuliennusteen olevan luotettava korkeintaan kahden vuorokauden päähän.  Tämän viikon spot-keskihinnan ennustetaan olevan välillä 2,4–4,5 snt/kWh (sis. alv 25,5 %). 

Viime kesän ja loppuvuoden vesisateet ovat nostaneet Norjan ja Ruotsin varastoaltaiden vesipinnat ja pohjoismaisen vesitilanteen tavanomaista korkeammalle. Vaikka helmikuu oli tavanomaista vähäsateisempi, maaliskuu alkoi etenkin Norjassa hyvin sateisena. Tämän hetken vesitilanne Pohjoismaissa on noin 16 TWh tavanomaista parempi. Vertailuna voi käyttää Olkiluoto 3 ydinvoimalan arvioitua vuosituotantoa, joka on noin 10–12 TWh.

Lumme Energian Pörssisähkö-sopimusseuraa läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja.  

OmaLumme-palvelusta näet oman kulutuksesi lisäksi myös pörssisähkön hinnat. Voit seurata hintoja myös Lumme Energian omalta Sähkön hinta -sivulta. Hintoja seuraamalla voit ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille. 

Sähkön futuurihinnat edellisen viikon kaltaiset 

Maakaasun, kivihiilen ja päästöoikeuden hintojen hetkelliset pohjat koettiin viime vuonna helmikuussa. Näistä hinnoista etenkin maakaasun hinta oli nousutrendissä helmikuun 2025 puoleen väliin saakka. Tämän jälkeen maakaasun hinnat ovat korjanneet selvästi alaspäin, mutta pysyneet edelleen vuoden takaisten pohjahintojen yläpuolella. Hinnat ovat kuitenkin vuoden 2022 äärimmäisiin hintoihin verrattuna matalia.

Maakaasun ja päästöoikeuden hinnat nousivat viime viikolla edellisen viikon päätöskurssien hinnoista hivenen. Maakaasujohdannaisten hinta oli viikon aikana nousussa ja hinta kävi perjantaina helmikuun loppupuolen hintatasolla, mutta laski samana päivänä kaupankäynnin loppua kohden. Syynä hintojen liikkeeseen oli geopolitiikka. Etenkin perjantain nostetta tuli räjähdyksestä Sudzhan kaasunmittausasemalle, josta Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan. Perjantain hintojen lasku selittynee analyytikkojen mukaan: 1. räjähdyksen vaikutukset jäivät pieniksi, 2. räjähdyksestä huolimatta rauhantunnustelut voisivat lisätä tulevaisuudessa kaasuntoimituksia Venäjältä Eurooppaan. 

Tällä hetkellä maakaasuvarastojen täyttöaste on noin 34 prosenttia, joka noin 25 %-yksikköä pienempi kuin vuosi sitten. Keski-Euroopassa alkutalvi oli viime vuotta kylmempi, ja se on nostanut kaasun kulutusta. Maakaasun hinta reagoi herkästi sekä tuotannon ja kysynnän että geopoliittisten jännitteiden muutoksiin.  

Euroopan komissio ehdotti maaliskuun alussa, että nykyistä maakaasun varastointisäädöstä jatkettaisiin vuoden 2027 loppuun asti. Lisäksi komissio suosittaa jäsenvaltioita lisäämään joustavuutta maakaasuvarastojen täyttämisessä. Tämä komission mukaan auttaisi välttämään energiamarkkinoiden vääristymistä sekä vähentäisi kielteisiä vaikutuksia energian toimitusvarmuuteen EU-maissa.  

Sähkön futuurihinnat olivat viime viikolla edellisen viikon kaltaiset. Tämän vuoden tuotteiden hinnat nousivat hivenen ja tulevien vuosien tuotteet laskivat hivenen. Ylipäätään sähkön johdannaistuotteet ovat helmikuun puolivälin jälkeen vaihdelleet maltillisesti. Sääennusteet ennustavat lähiajalle normaalia lämpimämpää säätä. Sade-ennusteet ennustavat tavanomaista säätä. Pohjoismaisen vesitilanteen ennustetaan pysyvän hienoisessa laskussa. Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta.

Sähkön riittävyys Suomessa

Fingrid päivitti tammikuun alussa arviotaan sähkön riittävyydestä tänä talvena ottaen huomioon Estlink 2 -kaapelin vikaantumisen. Edelleen voimalaitosten ja siirtoyhteyksien toimiessa normaalisti tehopulaa ei pitäisi syntyä keskivertona talvipäivänä. Erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä sähkön tarjonnassa voi olla niukkuutta. Sähköstä ei kuitenkaan arvioida syntyvän pulaa, mikäli muita häiriöitä ei samanaikaisesti tapahdu. Korkean sähkön hinnan näissä tapauksissa odotetaan aktivoivan kulutusjoustoa, mikä on tärkeää sähkön riittävyyden turvaamiseksi.  

Katso spot-hintojen kehitys ja hintaennusteet

Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Sähköpörssin hintaennuste 24 kk_20250324

 

Sähköpörssin toteutuneet spot-hinnat Suomen hinta-alueelle viimeisin kk 20250303

 

Sähköpörssin totetuneet spothinnat 20250324

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.

Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.

OmaLumme-palveluun

 

Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.

Sähkön tuotantotavat vaikuttavat hintaan

Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.

 

sahkon-hinnan-vaihtelu-lumme-energia

 

Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.

 

Sähkön hinta määräytyy kiinteästi tai pörssissä


Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.

Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sähkösopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille.

Jos olet Lumme Energian sähkösopimusasiakas, näet pörssihinnat OmaLumme-palvelussa ja -sovelluksessa.

Lumme Energialta löydät sähkösopimuksen joka lähtöön

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Vihreä sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Vihreä sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.

Vihreän sähkön hinta on hieman kalliimpaa, koska se on ympäristöystävällisempää ja sen alkuperä on varmistettava. Täysin vihreän sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Valitsemalla vihreän sähkösopimuksen tuet uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.


Tilaa hintakatsaus sähköpostiisi

Joka viikko ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta hintatasoon ja asiantuntijamme ennuste tulevasta sähkön hinnasta.


Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.

Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.

Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.

Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.

Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.

Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.

Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.

Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Lisää aiheesta

20.11.2024 | Sähkön hinnasta

Paljonko kaamosvalot vievät sähköä?

Valosarjat tuovat iloa hyvällä omallatunnolla, kun niitä käyttää vain iltaisin ja viikonloppuisin. Varmista, että käytät vain kausivaloja, joissa on...

24.07.2024 | Sähkön hinnasta

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumpun käyttö pelkällä jäähdytyksellä?

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä kesähelteillä. Paljonko tästä mukavuudesta joutuu maksamaan?

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...