Mitä muutoksia kiukaan vaihto vaatisi ja voisiko sitä voisi hyödyntää asunnon lämmityksessä? Energianeuvoja vastaa kysymyksiin.
Sähkökiuas on mahdollista vaihtaa puulämmitteiseksi, mutta se vaatii yleensä rakennusluvan ja huomattavan määrän muutostöitä. Sen sijaan kiukaan hyödyntäminen asunnon lisälämmittäjänä ei yleensä ole järkevää.
Kiukaan vaihdon vaativin osuus aiheutuu siitä, että puukiukaassa syntyneet palokaasut tulee johtaa rakennuksen ulkopuolelle joko teräksestä valmistetun kevythormin tai tiilestä muuratun piipun avulla. Jos talossa ei ole valmiina hormia tai piippua, muutostöille tulee hakea rakennuslupa.
Jos asunto-osakeyhtiössä, esimerkiksi rivitalossa, asuva henkilö haluaa toteuttaa tällaisen toimenpiteen, yhtiön hallituksen on hyväksyttävä suunnitelmat. Lisäksi rakennusluvan hakee tässä tapauksessa asunto-osakeyhtiö, ei osakkeen omistaja.
Muutostöihin voivat vaikuttaa myös kiukaiden suojaetäisyydet. Puukiukaat vaativat tyypillisesti suuremman suojaetäisyyden lauteista. Lisäksi on huolehdittava riittävästä tilasta kiukaan luukun edessä, jotta puita voidaan lisätä turvallisesti. Kiuasvalmistajat ilmoittavat tarkat suojaetäisyydet, joita on syytä noudattaa.
Puukiukaan käyttäminen sisäilman lisälämmittäjänä ei yleensä ole järkevää. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa mitattiin puukiukaiden hyötysuhteita, ja saatiin 11:n eri kiukaan keskiarvoksi saatiin noin 65 % prosenttia. ¹ Yksi irtokuutio koivuklapia maksaa tällä hetkellä² noin 80 euroa, ja sillä saisi tällaisesta keskivertokiukaasta lämpöä noin 435 kWh.³ Kilowattitunnille tulisi hintaa siis noin 18 senttiä.
Sähkölämmittimien, kuten sähköpattereiden, hyötysuhde on lähes 100 prosenttia. Lämmitys puukiukaalla on siis teoriassa kannattavaa, jos sähkön kokonaishinta (energia, verot ja siirto) on yli 18 snt/kWh.
Laskelmassa pitää kuitenkin huomioida, että lämmön siirtyminen saunasta oleskelutilaan ei ole mutkatonta. Välissä on yleensä useampi tila ennen kuin lämpö on esimerkiksi olohuoneessa tai makuuhuoneessa, joissa lämmölle olisi eniten tarvetta. Myös muutostöistä johtuvat kustannukset pitää huomioida laskelmassa. Voidaan siis todeta, ettei puukiukaan käyttö asunnon lisälämmittäjänä ole yleensä järkevää, – etenkään silloin, jos ensin täytyisi tehdä laajoja muutostöitä kiukaan vaihtamiseksi.
Vastaajana Miika Huhtala,
Pohjois-Suomen energianeuvonta
Kuluttajien neuvontapuhelin,
044 971 3681, päivystys maanantaisin klo 9–15
1) Kiukaiden päästöt ja niiden vähentäminen -tutkimusraportti
https://sites.uef.fi/fine/wp-content/uploads/sites/158/2020/11/kiuas_loppuraportti.pdf
2) Sähköiseen polttopuukauppaan – MottiNettiin: mottinetti.fi/osta-puuta/
3) Katso laskurista polttopuiden tuottama energiamäärä:
mottinetti.fi/polttopuuinfo/puuenergialaskuri/