Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että kutistuvassa hiilijalanjäljessä. Poimi talteen helpot vinkit kotisi energiansäästöön!
1. Selvitä sähkönkulutuksesi
Jotta voit tehostaa energiankulutustasi, sinun on oltava perillä siitä, mihin kodissasi kuluu energiaa. Kun tunnistat sähkönsäästömahdollisuutesi, osaat tehdä järkeviä ratkaisuja asumismukavuudesta tinkimättä.
Voit tehdä itse sähkönkulutuksen kotikatselmuksen esimerkiksi Motivan sivuilta löytyvän oppaan avulla. Tutustu myös kotisi kulutustietoihin, jotka saat oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta. Energiayhtiöt tarjoavat myös maksullisia seuranta- ja ohjausjärjestelmiä, joiden avulla voit seurata kodin energiankulutusta tarkasti ja reaaliaikaisesti.
Lainaa sähkönkulutusmittaria käyttöösi sähköyhtiöltäsi tai kirjastoista. Sen avulla voit selvittää, kuinka paljon kodinkoneesi syövät sähköä.
2. Säädä lämmitystä pienemmälle
Huonetilojen lämmitys haukkaa sähkölämmitteisen talon energiankulutuksesta noin puolet. Suurissa ja vanhoissa taloissa lämmitykseen voi kulua jopa 80 prosenttia kotona käytetystä energiasta.
Kun lasket sisälämpötilaa kaksi astetta, lämmityskulut putoavat keskimäärin kymmenen prosenttia. Huonelämpötilan alentaminen voi myös vähentää sisäilmaongelmiin liittyviä riskejä, virkistää oloa, tukea terveyttä ja parantaa työtehoa. Siis villasukat jalkaan ja pattereita pienemmälle!
3. Käytä koneita fiksusti
Taloussähkön osuus kodin sähkönkulutuksesta on noin kolmannes. Suurimpia kodin sähkösyöppöjä ovat kylmälaitteet, uuni ja hella, kiuas, valot ja elektroniikka. Varsinkin vanhat ja rikkinäiset koneet kuluttavat hurjan paljon energiaa.
- Panosta energiatehokkuuteen, kun hankit uusia koneita.
- Säädä kylmälaitteisiin oikeat lämpötilat: jääkaappi +6 ja pakastin –18 astetta.
- Sulata pakastin talvella. Jäinen pakastin tuhlaa energiaa 200–700 kWh vuodessa.
- Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Tietokoneen sähkönkulutus pienenee jopa 75 prosenttia, kun suljet koneen käytön jälkeen. Hyödynnä myös laitteiden virransäästöautomatiikkaa!
- Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle. Lämmöntalteenotto voi säästää yli 50 prosenttia ilmanvaihdon käyttämästä energiasta.
- Pese täysiä tiski- ja pyykkikoneellisia ja käytä matalampia pesulämpötiloja.
- Tee kerralla isompia määriä ruokaa ja käytä kiertoilmauunia, jossa voi paistaa monta pellillistä samaan aikaan. Kiertoilmauuni käyttää noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin tavallinen sähköuuni.
- Käytä valaistuksessa led-lamppuja ja sammuta tarpeettomat valot. Myös sisätiloihin on saatavilla liiketunnistimella varustettuja valaisimia.
4. Älä lotraa
Vedenkäyttötottumuksilla on valtava vaikutus käyttöveden kulutukseen ja lämmitystarpeeseen. Keskimäärin noin 20 prosenttia kodin energiasta valuu alas viemäristä.
Vähentämällä lämpimän veden käyttöä energiankulutus voi vuositasolla tippua huomattavasti. Esimerkiksi kymmenen minuutin lämpimään suihkuun tarvitaan 120 litraa vettä, kun kahden minuutin suihkusta selviää 24 vesilitralla. Jo sulkemalla hanan huuhteluiden välillä säästät huomattavan määrän vettä.
Suihkut ja vesihanat kannattaa varustaa säätösuuttimilla, jotka voivat vähentää vedenkulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Myös hanojen virtaamat kannattaa säätää oikein: suihkuhanassa riittää 12 litraa minuutissa, pesuallashanassa kuusi litraa minuutissa.
Kurkkaa myös pönttöön ja tarkista, ettei wc-istuin lorottele itsekseen. Jatkuvasti vuotava pytty hukkaa puhdasta vettä peräti 260 kuutiolitraa vuodessa.
5. Tee fiksuja ja kestäviä energiaratkaisuja
Kun valitset kotiisi uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, hiilijalanjälkesi kutistuu merkittävästi. Kun käytät uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergiaa ja maalämpöä, maapallon uusiutumattomat energianlähteet eivät kulu. Uusiutuvien energialähteiden käyttö vähentää myös kasvihuonepäästöjä. Lue lisää siitä, miten ekologisen sähkösopimuksen valinta pienentää hiilijalanjälkeäsi.
Oletko kiinnostunut tietämään, kuinka paljon asumiseen yleisesti kuluu sähköä tai miten voisit säästää sähköä kotona? Käy tutustumassa tietopakettiimme Sähkön säästäminen: Tehokkaat vinkit energian säästämiseen
Tutustu myös Lumme Energian tarjoamiin aurinkosähköjärjestelmiin. Aurinkosähkö on ekologista, puhdasta ja eettistä. Oma aurinkosähköjärjestelmä lisää sähköntuotantosi omavaraisuutta ja auttaa turvaamaan energian riittävyyden erilaisissa tilanteissa.