Vertaa energiankulutustasi vastaaviin talouksiin OmaLumme-palvelun kotiprofiilin avulla

Takaisin

Kun päivität kotiprofiilisi OmaLumme-palvelussa, saat rahanarvoista tietoa sähkönkäyttötottumuksistasi. Jos sähkönkulutuksesi poikkeaa merkittävästi vastaavista talouksista, kannattaa pysähtyä syynäämään sähkönkäyttöä suurennuslasilla.

OmaLumme-palvelun valikosta löytyy kohta ”Kulutustiedot”. Kun selaat sivua alaspäin, löydät kohdan ”Päivitä kotiprofiilisi”. Vastaamalla siellä muutamaan asumiseen liittyvään kysymykseen, pääset vertailemaan energiankäyttöäsi muihin vastaaviin talouksiin ja tutkimaan sitä, mikä kotonasi vie eniten sähköä.

Kotiprofiilin voi täyttää sekä OmaLumme-palvelun selainversiossa että mobiilisovelluksessa. Vastaaminen vie vain kymmenisen minuuttia, ja näet tulokset heti, kun olet tallentanut vastauksesi. Sinulta kysytään 11 kysymystä, jotka koskevat:

  • talotyyppiä
  • asuinpinta-alaa
  • asukasmäärää
  • tärkeintä lämmitystyyppiä
  • muita lämmitysjärjestelmiä
  • vedenlämmitystä
  • ruoanlaittoon liittyviä laitteita
  • kodinkoneita
  • kylmälaitteita
  • saunoja ja poreammeita ja
  • sähköajoneuvoja.

    Tarkastele omaa sähkönkulutustasi OmaLumme-palvelussa

Kotiprofiili voi ohjata energiankäyttöäsi parempaan suuntaan

Vertailu antaa arvokasta tietoa siitä, piileekö kotonasi mahdollisia energiasyöppöjä tai vaativatko sähkönkulutustottumuksesi pientä viilausta. Jos sähkönkulutus on suunnilleen samalla tasolla tai pienempi kuin naapurilla, voit huokaista helpotuksesta. Jos tulokset kuitenkin poikkeavat merkittävästi muista vastaavista talouksista, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mistä tilanne johtuu.

VertauiluSamankaltaisiin talouksiin

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kuluu lähes kymmenen prosenttia enemmän sähköä kuin muissa vastaavissa talouksissa. Vertailutulokset antavat osviittaa siitä, miten sähkönkäyttötottumuksia voisi parantaa.

Tarkastellaanpa esimerkkiä. 140-neliöisessä omakotitalossa sähköä kuluu keskimäärin 723,51 kWh kuukaudessa. Muissa samankaltaisissa talouksissa energiaa kuluu kuukausittain noin 70 kWh vähemmän. Kulutuksen ero on siis lähes kymmenen prosenttia.

Talo on sähkölämmitteinen, joten lämmitys ja lämminvesivaraaja haukkaavat ymmärrettävästi suurimman osan energiasta. Huomattavan paljon, peräti 25 prosenttia energiasta, menee aina päällä olevien laitteiden käyttöön. Tämän perusteella voi pysähtyä pohtimaan esimerkiksi:

  • Sammutetaanko laitteet, kun niitä ei tarvita?
  • Ovatko talotekniikkaa ohjaavat laitteet, kuten ilmanvaihtokone kunnossa?
  • Ovatko esimerkiksi pyykinpesukone ja tiskikone ehjiä ja energiatehokkaita?
  • Ovatko elektroniikkalaitteiden laturit kunnossa?

Suuri sähkönkulutus voi paljastaa yllättäviä energiasyöppöjä

Joskus kotiprofiili voi paljastaa jopa satojen kilowattituntien eron vastaaviin talouksiin. Silloin sähkönkäytössä voi olla jotain pahasti vinksallaan. Lumme Energian energia-asiantuntijat nostavat esimerkiksi pari tapausta:

”Omakotitalon sähkönkulutus oli huomattavan suuri, vaikka sähkönkäyttötottumukset olivat asukkaan mielestä normaalit. Kun asiaa alettiin selvittää, kävi ilmi, että jatkuvasti käyvä porakaivon pumppu oli rikki. Kun se vaihdettiin uuteen, sähkölasku pieneni tuhansilla euroilla vuodessa."

Kotiprofiilin vertailutiedot eivät osaa varmuudella vastata siihen, mihin taloutesi sähkö todellisuudessa kuluu, vaan saat tutkittuun kotien energiankulutustietoon perustuvan oletuksen siitä, miten kotisi sähkönkäyttö jakautuu. Vaikka kotiprofiili siis esimerkiksi väittäisi, että taloutesi sähkösyöpöt löytyvät aina päällä olevista laitteista, syyllinen voi tosiasiassa löytyä vaikkapa valaistuksesta:

”Omakotitalossa oli ajastimella toimiva, näyttävä pihavalaistus. Pihalyhdyissä käytettiin vanhanaikaisia hehkulamppuja. Kun ne vaihdettiin led-valoihin ja niiden ajastusta säädettiin, sähkönkulutus tippui kymmeniä prosentteja. Samalla syntyi myös merkittävää rahallista säästöä.”

Saat lisätietoa kotiprofiilin kulutusnäkymän vaihtoehdoista klikkaamalla kotiprofiilistasi löytyvää ”Näin luet energiankäyttökategorioita OmaLumme-palvelussa” -painiketta.

Vuosikulutuksen vertailu tarjoaa lisätietoa sähkönkäytöstä

OmaLumme-palvelussa voit myös verrata sähkönkäyttötottumuksiasi menneisyyteen. Palvelu kertoo kulutuksesi muutoksista sekä vuosi-, kuukausi- että päivätasolla ja myös ennustaa, kuinka paljon energiaa tulet tottumuksiesi perusteella jatkossa käyttämään.

Ote OmaLumme-palvelusta

OmaLumme-palvelussa voit myös verrata sähkönkulutusta menneisyyteen ja tarkastella energiankulutustottumuksiisi perustuvaa kulutusennustetta.

Esimerkin omakotitalossa kului sähköä vuonna 2023 noin 19 500 kWh. Tänä vuonna kulutuksen arvellaan jäävän neljä prosenttia pienemmäksi. Kulutusmuutoksiin voi olla monta syytä, kuten:

  • säätilan vaihtelut, esimerkiksi kylmä talvi sähkölämmitteisessä talossa.
  • kulutuskäytöksen muutokset, esimerkiksi saunomisen vähentäminen tai energiatehokkaampien laitteiden hankkiminen.
  • kotona vietetty aika, esimerkiksi pitkät lomamatkat.

Vertailutietojen perusteella on helppo itse päätellä, mikä voi olla syynä mahdollisiin muutoksiin. Havahtua kannattaa etenkin silloin, jos kulutukseen tulee uusi, yllättävä piikki, vaikka mitään suurta muutosta sähkönkäyttötottumuksiin ei olisi tullut. Luonnollisiakin syitä kulutusmuutoksille voi toki olla: esimerkiksi sähköauton hankkiminen voi lisätä sähkönkulutusta satoja kilowattitunteja kuukaudessa.

Päivitä kotiprofiilisi OmaLumme-palvelussa ja vertaa sähkönkäyttöäsi vastaaviin talouksiin!

OmaLumme-palveluun

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Stressitöntä sähkönsäästöä Energiansäästöviikolla – OmaLumme auttaa

Nyt vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Sen sijaan, että vahtaisit omaa kulutustasi tai sähkön hintoja hikikarpalot otsalla helmeillen,...

Säästöä pörssisähköllä: Vinkkejä varaajan kustannusten puolittamiseen

Kun käyttövesivaraajan sähkönkäytön ohjaa edullisimpien tuntien aikaan, voi pörssisähköasiakas säästää jopa puolet varaajan sähkökustannusista....

Valoa ja tunnelmaa aurinkokennovalaisimilla

Aurinkokennovalaisimet tuovat hämyistä tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valinnassa on tärkeää huomioida valaistusteho, käyttöaika ja IP-luokka, jotta...