Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on lampun värilämpötila.
Valon värilämpötilalla (Kelvin) vaikutamme viihtyvyyteemme ja tilan tunnelmaan. Mitä pienempi luku, sitä lämpöisempää valoa lamppu antaa.
– Esimerkiksi E27-kantaisessa lampussa 2 700 Kelviniä vastaa entistä hehkulamppua, 3 000 Kelviniä suunnilleen halogeenia. Puhtaan valkoinen valo on 4 000 Kelviniä, ja sitä voisi verrata vanhaan loisteputkivalaistukseen toimistossa, LedStoren valaistusasiantuntija Liisa Korhonen kuvaa.
Esimerkkejä värilämpötiloista:
Hehkulamppu | 2 700 K |
Halogeenilamppu | 3 000 K |
Pienoisloistelamppu | 2 700–4 000 K |
Loistelamppu | 2 700–6 500 K |
Ledlamppu | 2 700–6 500 K |
Päivänvalo | 5 500 K |
Lähde: Motiva
Lämmin ledvalo tuntuu kodikkaalta. Se tuo pehmeyttä tilaan ja korostaa materiaalien lämpimiä sävyjä. Lämpimän valon luumenarvo vaikuttaisi olevan todellista pienempi, sillä luonnossa päivänvalon pehmentyessä myös valon määrä vähenee. Valaisimissa näin ei tapahdu. Valoa tulee yhtä paljon, mutta Kelvin-arvon vaihtelu vaikuttaa havaittuun kirkkauteen.
Puhtaan valkoinen valo on silmälle ystävällisin. Ikääntyvät silmät saattavat väsyä lämpimässä, 3 000 Kelvinin valossa nopeammin.
Vaihtelulla viihtyisyyttä
Liisa Korhonen neuvoo valitsemaan kotiinsa juuri sellaista värilämpötilaa, jossa viihtyy parhaiten.
– Jos et viihdy puhtaassa valkoisessa valossa, ei auta, vaikka näkisit siinä kuinka hyvin.
Kotona ei myöskään tarvitse olla vain joko lämpimän tai neutraalin valkoista valoa.
Usein keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee tiloista puhtaan näköisiä ja aktivoi toimimaan.
Lämpimän valkoinen valon sävy sopii olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin. Jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, molemmat kannattaa pääsääntöisesti valaista valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila.
Kylmällä ja neutraalilla valolla on virkistävä vaikutus. Illalla lämpimän sävyinen valo rauhoittaa. Valaistus on toteutettu LedStoren värilämpötilasäädettävällä spottivalaistuksella. Kuva: Vili Korhonen.
Kaksi erilaista valaisutilannetta saadaan kätevästi himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta käyttämällä, esimerkiksi valitsemalla yleisvalaistukseen 4 000 Kelvinin polttimot ja pöytä- ja jalkalamppuihin lämpimät, 3 000 Kelvinin polttimot. Kattovalaisimissa on tehoa, ja niiden valo on virkistävän puhdasta. Iltaisin rentouduttaessa ja nukkumaan valmistauduttaessa sisustusvalaisimet tuovat pehmeää, lämmintä valoa.
Jos perheenjäsenillä on hyvin erilaiset mieltymykset, kotiin kannattaa hankkia värilämpötilasäädettäviä tuotteita.
– Värilämpötilaa voi säätää portaattomasti esimerkiksi erilaisissa valonauhoissa, paneeleissa ja spottivalaisimissa. Päivällä voidaan pitää kirkasta valoa ja iltaa kohti vaihtaa lämpöisempään valoon.
Kuvasarja näyttää, miten suuri merkitys valon värilämpötilalla on. Valaistus on toteutettu LedStoren värilämpötilasäädettävillä paneeleilla. Ensimmäisessä kuvassa valo on neutraalia, toisessa lämmintä ja kolmannessa kylmää. Kuva: Erika Luoto.
Enemmän väriä
Valon värilämpötilaa ei pidä sekoittaa värivaloon. Valon luontainen, päivittäin vaihteleva sävy on valkoisen valon Kelvinien vaihtelua. RGB-lednauhalla taas on helppo toteuttaa sateenkaaren koko spektrin sävyissä vaihtuva valaistus.
– Värivalot ovat hauska keino lisätä viihtyisyyttä vaikkapa leffatilassa tai nuorten ja lasten huoneissa. Ainoaksi valoksi värivalo ei oikein riitä, sillä jos rinnalla ei ole puhdasta valkoista valoa, näkeminen on raskasta, Liisa Korhonen huomauttaa.
Älyä valaistukseen
Älyvalaistus antaa mahdollisuuden kodin valaistuksen ohjaamiseen automaation avulla. Valaistus voi muuttua automaattisesti ohjelmoituna vuorikausirytmin mukaan, mobiiliohjauksella tai äänikomennoilla. Myös seinäpainikkeet ja kaukosäätimet voidaan yhdistää älyvalaistuksen ohjaukseen. Ledvalaistuksen säätö onnistuu esimerkiksi Zigbee-ohjauksella vastaanottimen ja ohjaimen välillä. Sen saa yhdistettyä vaikkapa Philips Hue-, Samsung Smart Things- sekä Google Home- ja Home Assistant -järjestelmiin.
Vinkkejä pimeän varalle:
- Talvella päiväsaikaan sisällä kaivataan kirkasta valoa, jotta vireystaso pysyy yllä.
- Hanki sisustusvalaisimiin lämpimän valon polttimot iltavalaistukseen.
- Lavuaaritason alle asennetut himmeät lednauhat helpottavat yöllisiä wc-käyntejä.
- Yhden tason kodissa sängyn alle asennettu, langattomalla painikkeella toimiva valo tuo yöllistä liikkumavaloa pitkälle asuntoon.
- Ladattavaa, liikkeestä hämärässä syttyvää valaisinta on saatavana myös puikkomaisena ratkaisuna, joka on helppo suunnata oikein. Sen liiketunnistin on kallistettava.