Valitse ohuet matot lattialämmityksen kanssa

Takaisin

Paksut matot lattialämmityksen päällä voivat vaurioittaa lattialämmitysjärjestelmää ja lattiamateriaalia.

Lattialämmityksen kanssa voi ja saa käyttää mattoja – tämä on yhä pätevä yleisohje. Mattojen tulee kuitenkin olla ohuita ja sallia ilmankierto lävitseen. Silloin ne häiritsevät lattialämmityksen toimintaa mahdollisimman vähän. Tällaisia ovat esimerkiksi ohuet viskoosi- ja puuvillamatot.

Hankalimpia ovat isot, paksut matot, joiden pohjassa on kuminen tai lateksinen liukueste. Ne laskevat lämpöä lävitseen huonosti, toisin sanoen toimivat kuin eriste.

Parasta niin lattialämmityksen toiminnan kuin energiansäästön kannalta olisi tepastella paljaalla lattialla – siis ei käyttää mattoja ollenkaan.

– Onhan lähtökohtaisestikin hieman älytön ajatus se, että halutaan lattialämmitys ja sitten peitetään se paksuilla matoilla, jotka haittaavat lämmön nousua huoneilmaan, sanoo energia-asiantuntija Sami Seuna Ekokumppanit Oy:stä.

IKEA_tannisby-matto-kudottu-kaesin-tehty-harmaa-musta__0971818_pe811461_s5Tutki ensin tekniikka

Lattialämmityksiä on periaatteessa kahta sorttia, sähköinen ja vesikiertoinen. Sähkötoimisessa järjestelmässä lattiaan on upotettu vastuskaapelointi, jota kuumennetaan sähköllä. Vesikiertoisessa järjestelmässä lattiassa on muoviputkisto, jossa kierrätetään valmiiksi kuumennettua vettä.

Sähköisessä lattialämmityksessä lattioiden lämpötilaa ohjaavat termostaatit, jotka saavat toimintaohjeensa antureilta. Vesikiertoisessa lattialämmityksessä on tilasta riippuen käytössä sekä huonetermostaatteja että sellaisia lämmityspiirejä, joiden toimintaa ohjaa vain putkessa kiertävän veden lämpötila, jota puolestaan ohjaa ulkolämpötila.

Lattiaan upotettu lämpötila-anturi löytyy joistakin järjestelmistä, mutta ei kaikista. Osa niistä seuraa vain huoneilman lämpöä. Toisinaan käytössä on yhdistelmäanturi, joka seuraa sekä lattian että huoneilman lämpöä.

Mattojen valinnan kannalta lattialämmityksen toimintaperiaatetta suurempi asia on kuitenkin se, miten asukkaat haluavat käyttää energiaa.

Jos lattiaan varataan lämpöä vain halvan sähkön aikaan, käytännössä yöllä, lattia voi olla aamulla varsin kuuma. Erityisesti tämän huomaa laattalattioista. Laatat tosin eivät asiasta välitä, mutta aremmat materiaalit, kuten parketti, voivat jo kärsiä ja lateksipohjaiset matot liimautua kiinni lattiapintaan – samoin verkkomaiset liukuesteet, kumia tai lateksia nekin.

Jos taas lattiaa lämmitetään jotakuinkin tasaisesti ympäri vuorokauden, lämmönvaihtelut jäävät pienemmiksi ja tilanne on mattojen kannalta helpompi. On siis viisasta tutkia, miten oma lattialämmitys on toteutettu, ennen kuin päättää mattohankinnoista – etenkin, jos kyse on kalliista ostoksesta.

Huonot vaihtoehdot

Myös lattialämmityksen asiantuntija Jukka Levänen Ensto Building Systems Finland Oy:stä vahvistaa, että lattialämmitys ja isot, paksut matot ovat huono yhtälö.

Mutta jos sellaisia kaikesta huolimatta käyttää, kannattaako matot asetella keskilattialle vai siten, että jokin matoista peittää myös lämmityksen lattia-anturin? Lattialämmityksen näkökulmasta kumpikin vaihtoehto on huono, mutta hieman eri tavoin.

Jos matto ylettyy lämpötila-anturin päälle, vältytään lattian ylilämmitykseltä ja parketti pysyy kunnossa. Toisaalta huonetila voi jäädä hieman haluttua viileämmäksi, jolloin asukas ehkä lisää lämmitystä.

Jos mattoja ei laiteta lattian lämpötila-anturin päälle, lattiapinnan lämpötila maton alla saattaa kohota useita asteita korkeammaksi kuin maton ympäristössä. Tämä voi pahimmillaan vaurioittaa parkettia, ja liukuestepohjin varustetut matot saattavat tarttua lattiaan kiinni.

Pitkällä aikavälillä myös sähköisen lattialämmityksen lämmityskaapelin elinikä voi lyhentyä, jos se joutuu toimimaan ylikuumissa olosuhteissa. Vesikiertoisen lattialämmitysputken elinikään matoilla ei ole juurikaan vaikutusta, Sami Seuna tietää.

IKEA_kraghave-matto-kudottu-kaesin-tehty-luonnonvalkoinen-tummansininen__0937524_pe79377Pohjoinen ulottuvuus

Eivätkä matot ole ainoa ongelma. Sokkelilla varustetut huonekalut, kuten isot kirjahyllyt, parivuode tai vaatekaappi, vaikuttavat samalla tapaa. Lattian lämpö jää loukkuun sokkelin sisään, mikä voi nostaa paikallisesti lattiapinnan lämpötiloja ja vaikuttaa lattialämmityksen toimintaan.

Mistä sitten tietää, mihin kohtaan lattiaa lämpötila-anturi on asennettu? Tyypillisesti se on lattian sisällä lähellä huoneen nurkkaa. Anturia ei siis voi nähdä, mutta sen olemassaolon paljastaa laite, johon anturi on kytketty johdolla: termostaatti huoneen seinällä.

Sami Seuna huomauttaa vielä, että lattialämmitystaloissa jopa rakennuksen maantieteellinen sijainti vaikuttaa lattian pintalämpötiloihin. Mitä pohjoisempana ollaan ja mitä vanhemmasta talosta on kyse, sitä korkeammiksi lattioiden pintalämpötilat nousevat lämmitystehon tarpeen noustessa – ja sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota mattojen valintaan.

– Vielä 2000-luvun alussa rakennettiin Etelä-Suomeenkin vesikiertoisia lattialämmityksiä, joissa putkistoon ajettavan lämmitysveden lämpötila oli +35–42 astetta. Lattian pinnassa se ei toki ole yhtä paljon. Kaikkiaan tässä on kyse monisyisestä asiasta.

Kuvat: pääkuva Jysk, muut IKEA

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.01.2025 | Energiaa

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Eri akkutyypeillä on erilaisia ominaisuuksia, joten ensimmäisenä on hyvä varmistaa, mikä akku omassa laitteessa on. Talveksi varastoon jäävien...

Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa....

01.01.2025 | Omalumme

Valjasta käyttöön kaikki älyvalaistuksen hyödyt

Automaatio nostaa kodin valaistuksen uudelle tasolle. Pimeänä aikana valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Älyvalaistusta voi kokeilla vaikka...