Turvallista virtaa pihapiirissä

Takaisin

Akkukoneet ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteet varmistavat turvallisen kesän pihalla ja mökillä.

Kevätaurinko kutsuu terassille, pihalle ja puutarhaan. Edessä on kunnostamista, terassin laajentamista ja kesäkeittiön rakentamista. Haetaan siis työkalut ja ryhdytään hommiin!

– Kaikin mokomin, mutta olettehan ulkona puuhaillessanne erityisen huolellisia sähköturvallisuuden kanssa, ylitarkastaja Jussi Vesti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistuttaa.

Sähkökäyttöisistä työkaluista ulkona turvallisimpia ovat akkukoneet. Jatkojohtojen kanssa ulkosalla epätasaisessa maastossa työskenneltäessä on muistettava olla huolellinen, sillä kompastumisvaara on ilmeinen. Käytä roiskevedenpitäviä pistorasioita ja jatkojohtoja. Valitse riittävän pitkä jatkojohto äläkä jatka jatkojohtoa toisella. Maastossa kulkeva jatkojohto vahingoittuu helposti. Suojaa ajoreitin yli kulkeva johto esimerkiksi lautakouruilla.

Varmista laitteiden sopivuus ulkotiloihin

Ulkona käytettävien sähkölaitteiden tulee olla suojaeristettyjä tai suojamaadoitettuja tai toimia pienoisjännitteellä. Pitkäaikaiseen ulkokäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen koteloinnin on oltava niin tiivis, ettei sen sisään pääse vettä.

Sähkölaitteen koteloinnin tiiviys ilmoitetaan laitteen kuoreen kiinnitetyllä merkinnällä.

IP-tunnus Selitys
IP 43 Sateenpitävä
IP 34 tai IP 44 Roiskevedenpitävä
IP 67 Vedenpitävä

Käytä ulkona vain sellaisia kaiuttimia, valaisimia ja lämmittimiä, jotka on tarkoitettukin ulkona käytettäviksi. Terassin ladattava viihdekeskus ja valaistus on helppo siirtää sisätiloihin huonolla säällä.

ASSET_JPEG_25101747-copyPysyvät asennukset kuntoon

Omien jatkojohtoviritysten varaan pihamaan sähköistystä ei missään nimessä pidä rakentaa. Varsinaiset sähköasennukset on annettava ammattilaisen hoidettaviksi. Pihalle, puutarhaan, terassille tai kesäkeittiöön asennettavien pistorasioiden tulee olla maadoitettuja ja vikasuojattuja.

Sähköurakoitsija neuvoo, mihin tarvitset pistorasioita ja valaistusta, ja vastaa myös asennustyön laadusta.

Vuonna 2024 voit saada kotitalousvähennystä 3 500 euroa
vuodessa henkilöä kohti.

Fiksu vikavirtakytkin

Vikavirtasuoja tai -kytkin suojaa sähkölaitteita ja niiden käyttäjiä sähköiskuilta ja pienentää sähköpalojen vaaraa merkittävästi. Se estää vahingolliset sähkövirrat ja kytkee vikatilanteessa vaarallisen jännitteen nopeasti pois.

– Ulkopistorasiassa vikavirtasuojakytkin voi säästää isommalta vahingolta, sillä normaali sulake vaatii palaakseen jo paljon suuremman vikavirran, Vesti neuvoo.

Uudet asennukset on varustettu vikavirtasuojakytkimillä. Mikäli sähkökeskuksessa ei ole vikavirtasuojakytkintä, voi käyttää pistorasiaan liitettävää vikavirtasuojaa. Se on edullinen vahinkovakuutus: maksaa vain joitakin kymppejä.

Ruohonleikkuri

Brücke 40V -sarjan akkuruohonleikkurissa on hiiliharjaton moottori ja kaksi akkupaikkaa. Sarjasta löytyy lehtipuhaltimia, ruohonleikkureita, ketjusahoja, ruohoraivureita ja ruohotrimmereitä. Saatavilla myös 2,5 Ah:n, 4,0 Ah:n ja 8,0 Ah:n akut.

Mökin sähköt syyniin

Vanhan mökin sähköasennukset pitäisi tarkastaa aina remonttien yhteydessä ja ehdottomasti silloin, jos herää pienikin epäilys sähköturvallisuudesta. Usein vanhalla mökillä on nykyiseen tarpeeseen aivan liian vähän pistorasioita. Tarvitaan jatkojohtoja ja jakorasioita. Kokonaiskuormitus voi muodostua liian suureksi ja sulakkeet palaa tiuhaan.

Mökin sähköistyksessä on ongelmia, jos

  • sähkökeskuksesta tai sähkölaitteista kuuluu sirinää
  • haisee palaneen käry
  • sulakkeet palavat ilman syytä
  • pistorasiat ovat hyvin kuluneita
  • johdotukset repsottavat.

Varaudu ukkosiin

Kaikki sähköverkkoon kytketyt sähkölaitteet ovat alttiita ukkosen aiheuttamille vaurioille. Ukkosvahinkoja aiheutuu eniten maaseudulla, jossa on vielä paljon ilmajohtoja. Jos ukkosta on luvassa tai mökiltä poistutaan, kaikki elektroniikkaa sisältävät laitteet kannattaa irrottaa pistorasioista.

– Jääkaapin ja pakastimen voi jättää verkkoon, jos niissä on säilytettäviä elintarvikkeita, Vesti sanoo.


autolataus_TOIMITUSK.-copy

Laadukkaan kotilatausaseman saa alle tuhannella eurolla, mutta varmista asennuskustannukset mökkietäisyyksillä!

Virtaa sähköautoon

Viime vuonna Suomen sähköautokanta kasvoi 69 940 sähköautolla. Nyt niitä on jo 7,9 prosenttia autokannasta. Aika moni siis suuntaa mökille ladattavalla kulkuneuvolla.

Jos haluaa ladata sähköautoa mökillä, siellä on oltava sähköliittymä.

– Pelkkien mökkikäyttöön mitoitettujen aurinkopaneelien avulla se ei onnistu, Motivan johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki painottaa.

Sähköautonkin voi ladata tavanomaisesta maadoitetusta kotitalouspistorasiasta, joka on suojattu kiinteään asennukseen kuuluvalla vikavirtasuojalla, auton mukana tulevalla maadoitetulla niin sanotulla suko-kaapelilla. Lataaminen on hidasta, koska tavallisia pistorasioita ei ole tarkoitettu yli kahdeksan ampeerin pitkäkestoiseen kuormitukseen.

Suko-kaapelilla varsinkin ensimmäistä kertaa ladattaessa on varmistettava, että pistorasia on kunnossa ja kestää kuormituksen. Se ei siis saisi esimerkiksi kuumentua. Jatkojohtoja ei saa käyttää, joten auto pitäisi saada riittävän lähelle ulkopistorasiaa. Varmista, ettei kaapeli matele maassa.

Yleisesti ottaen mökillekin voidaan asentaa 11 kW:n kolmivaiheinen latausasema, jos pääsulakkeiden koko on tavanomainen 3 x 25 A, mutta lopullinen latausteho selviää vasta asennusvaiheessa. Laadukkaan kotilatauslaitteen saa alle tuhannella eurolla. Päälle tulee asennuskustannus.

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...