Terveelliset sipsit syntyvät omassa keittiössä – ja aineksia löytyy kotipihalta

Takaisin

Sipsien syömisestä seuraa yleensä hetken mielihyvän jälkeen vain huono omatunto. Onneksi perinteisten perunalastujen rinnalla on terveellisiä vaihtoehtoja. Aineksia löytyy omasta pihasta, ja kotikoneilla pääsee helposti tekemisen makuun. Pian kokeilemaan!

Omatekoiset sipsit ovat mukavia alkupaloja tai naposteltavaa muuten vain. Kevään ensimmäisissä nokkosissa on vitamiinit tallessa, ja perunan rinnalla maistuvat kaikenlaiset juurekset. Lehtikaalitkin ehtivät vielä kasvamaan komeiksi sipsitarpeiksi kesän aikana.

Dippikastikkeeksi voit maustaa ranskankermapurkin omilla suosikkimausteillasi. Tulisen dipin saat esimerkiksi parilla teelusikallisella cajunmaustesekoitusta.

Nokkos_sipsitKoukuttavan hyvät nokkossipsit 

Ainekset (4 annosta): 

5dl nokkosenlehtiä 
0,5dl rypsiöljyä 
2rkl suolaa 
2tl paprikajauhetta 

Valmistus: 

  1. Huuhtele ja kuivaa lehdet. Kumoa nokkoset kulhoon ja mittaa öljy sekaan. Kääntele sekaisin, jotta öljy sekoittuu lehtiin mahdollisimman tasaisesti. 
  2. Levitä lehdet leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle suola ja paprikajauhe. 
  3. Pane pelti 150-asteiseen uuniin noin 6minuutiksi tai kunnes lehdet ovat kuivia ja oliivinvihreitä. Älä päästä lehtiä palamaan. Napostele nokkossipsit heti. Nokkossipsit maistuvat myös alkupalana. 

Resepti: Meillä Kotona. 

Porkkana_punajuuri_sipsitMaukkaat ja rapeat juuressipsit 

Ainekset (4 annosta): 

200g porkkanaa 
200g palsternakkaa 
200g punajuurta 
suolaa 
paistamiseen 1plo (9dl) rypsiöljyä 

Valmistus: 

  1. Kuori juurekset ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi lastuiksi mandoliinin tai kuorimaveitsen avulla. Pidä punajuurilastut erillään, jotta ne eivät värjää muita juureksia. 
  2. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 150–160-asteiseksi. Uppopaista juuressipsejä kuumassa öljyssä pienissä erissä 3–4 minuuttia, kunnes ne ovat muuttuneet rapeiksi. Tarkkaile öljyn lämpötilaa paistamisen aikana. Kypsennä punajuurilastut viimeisenä. 
  3. Nosta juuressipsit reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Mausta sipsit halutessasi suolalla. Tarjoa heti, sillä sipsit eivät kestä rapeina pitkään säilytettäessä. 

Sipsit voit tehdä terveellisesti myös Airfryerilla tai uunissa. Tässä valmistusohje, jos käytät uunia: 

  1. Esilämmitä uuni 200asteeseen (kiertoilmauuni 180asteeseen). Pese ja siivuta juurekset ohuiksi. 
  2. Sekoita siivujen joukkoon rypsiöljy ja suola. Kääntele sekaisin. Levitä juuressiivut leivinpaperille pellille niin, että siivut eivät ole päällekkäin. 
  3. Paista siivuja uunissa noin 10minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä ja kuivahtavat. Tarkkaile, etteivät siivut pääse palamaan. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, voit paistaa useita pellillisiä kerralla. Sipsit pienenevät reilusti paiston aikana, jolloin voit yhdistellä kuivahtaneita sipsejä samalle pellille. 
  4. Vähennä uunin lämpöä alle 100asteeseen. Anna sipsien kuivua rapeiksi noin 2tuntia. Avaa uunin luukkua välillä, jotta kosteus pääsee ulos. 

Kokeile myös perunasta tai bataatista.

Resepti: K-Ruoka ja soppa365.fi

Lehtikaalisipsit_

Terveelliset seesami-lehtikaalisipsit 

Ainekset (4 annosta): 

1ps (200g) lehtikaalia 
2rkl seesamiöljyä 
¼tl sormisuolaa 
2tl kuorittuja seesaminsiemeniä 

Valmistus: 

  1. Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista lehtien puiseva varsiosa. Leikkaa lehdet suupaloiksi. 
  2. Levitä lehtikaalit pellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle öljy ja sekoittele niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle suola ja seesaminsiemenet. 
  3. Kypsennä 150-asteisen uunin keskitasolla noin 20minuuttia. Voit käännellä sipsejä lastan avulla paistamisen aikana. Tarjoa sipsit hieman jäähtyneinä sellaisinaan tai dippikastikkeen kanssa. 

Resepti: K-Ruoka. 

Nopeat mikrosipsit 

Ainekset (4 annosta): 

4–5 kiinteää perunaa 
loraus öljyä 
ripaus suolaa 
valkosipulijauhetta, basilikaa tms.  

Valmistus: 

  1. Kuori perunat halutessasi tai pese ne hyvin ennen käsittelyä. Leikkaa perunat kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi. Laita viipaleet lävikköön ja pese niistä perunan pinnalla oleva tärkkelysmömmö pois. Kuivaa hyvin. 
  2. Laita siivut kulhoon, lorauta hieman öljyä, lisää ripaus suolaa ja sekoita kauttaaltaan. Aseta perunaviipaleet leivinpaperin päälle lautaselle. 
  3. Mikrota täydellä teholla 3minuuttia ja sitten toiselta puolelta vielä 2–3 minuuttia. Kaada kulhoon ja mausta halutessasi vielä esimerkiksi valkosipulijauheella, grillimausteella tai yrteillä. 

Resepti: Kotikokki. 

DIPPIVINKKEJÄ

Korianteri-avokadodippi 

1prk ranskankermaa 
0,5 ruukkua tuoretta korianteria 
1kypsä avokado 
2rkl sitruunamehua 
suolaa 
valkopippuria 

 Poista avokadosta kivi ja kuori. Kuutioi hedelmäliha. Laita avokadopalat teholeikkuriin ja lisää hieman sitruunamehua, ettei avokado tummu. Lisää korianteriranskankerma ja mausteet. Aja tasaiseksi massaksi. Anna makujen tasaantua hetki, maista ja säädä makua tarvittaessa. 

Valkoipulidippi

Valkosipulidippi 

1prk (120g) smetanaa 
0,5purkkia ranskankermaa 
4valkosipulin kynttä 
0,5tl valkosipulijauhetta 
0,5tl valkopippuria 
0,5tl suolaa 

 Hienonna valkosipuli veitsellä. Sekoita kaikki ainekset keskenään dipiksi. Anna vetäytyä kylmässä mielellään pari tuntia ennen tarjoilua. 

Aurajuustodippi 

1prk (150 g) ranskankermaa 
1dl majoneesia 
1dl aurajuustorouhetta (tai maun mukaan enemmänkin) 
1rkl Worcestershire-kastiketta 
0,5dl hienonnettua ruohosipulia 
1tl sellerisuolaa 

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna vetäytyä hetki, tarkista maku ja tarjoile. 

Reseptit: Kulinaari. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...