Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tarjoaa taloyhtiöille rahoitusta hankkeisiin, joissa taloyhtiön pysäköintialueille tai -taloihin rakennetaan sähköautojen latausvalmius vähintään viidelle pysäköintipaikalle. Latausvalmius tarkoittaa sitä, että autopaikalle asennetaan latauslaitteen vaatima sähkönsyöttömahdollisuus. Latauslaitetta itsessään ei siis ole remontin yhteydessä pakko asentaa paikalleen, vaan niitä voidaan lisätä taloyhtiön pysäköintipaikoille myöhemmin.
ARA-tukea saa keskinopeaan latausvalmiuteen ja latauslaitteisiin
ARA-tukea voivat hakea kaikenikäiset ja -kokoiset asuinrakennuksen omistavat yhteisöt, kuten taloyhtiöt sekä niiden omistamat pysäköintiyhteisöt.
ARA-tuen tavoitteena on, että avustuksella toteutettava latausjärjestelmä palvelee taloyhtiötä vielä 20 vuoden kuluttuakin, kun suurin osa autoista vaatii ennusteiden mukaan latausta. Siksi taloyhtiöiden latausinfran tulee mahdollistaa sähköautojen keskinopea, 11 kilowatin lataus.
Aiemmin avustusta saattoi hakea myös hitaaseen, 1,8–3,6 kilowatin lataukseen, mutta vuonna 2022 hidaslataustukea ei enää myönnetä. Latauslaitteiden hankintaan myönnetään ARA-tukea niin ikään vain, jos ne tukevat 11 kilowatin lataustehoa ja ovat varustettuja tyypin 2 koskettimilla.
”EU:n latauspistokestandardi Type 2 on voimassa myös Suomessa. Standardin mukainen kolmivaiheinen latausvalmius tukee latausjärjestelmien yhtenäisyyttä ja taustajärjestelmien sekä ohjauksien avulla mahdollistaa tulevaisuuden sähkömarkkinoiden ja kiinteistön sähköjärjestelmän joustomekanismin.
Lisäksi standardin mukaiset latauslaitteet ovat turvallisia ja nopeita”, toteaa Lumme Energian latausratkaisuasiantuntija Josua Viljakainen.ARA-avustusta myönnetään toteutuneiden kulujen mukaan
Vuonna 2022 ARA-tukea voi saada 35 prosenttia hankkeen toteutuneista kustannuksista enintään 90 000 euroon asti. Avustuksen latausvalmiuskohtainen eli yhtä pysäköintipaikkaa koskeva yläraja on 4 000 euroa.
Avustus maksetaan taloyhtiön toteutuneen latausinfrahankkeen kulujen mukaan.
ARA-tuella avustettavia kustannuksia ovat:
- tarvekartoitus
- hankesuunnittelu
- sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
- sähköliittymän tyypin muutos
- putkitukset ja kaapeloinnit sekä niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
- latauslaitteet, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.
Avustusta ei myönnetä kohteille, jotka ovat jo saaneet samalle hankkeelle muuta tukea. Avustusta ei myönnetä myöskään keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin, joihin laki velvoittaa joka tapauksessa toteuttamaan latauspistevalmiuden jo rakennusvaiheessa.
Tee suunnitelma ja hae ARA-avustusta mahdollisimman pian
ARA-avustusta voi hakea ympäri vuoden. Avustushakemus kannattaa tehdä heti, kun hankkeen kustannukset ovat selvillä ja tarvittavat liitteet olemassa. Avustusta ei myönnetä jälkikäteen, joten hakemuksen on oltava perillä ARA:ssa ennen kuin infranuudistushanke on valmis.
Avustushakemusta varten tarvitaan seuraavat liitteet:
- kaupparekisteriote
- kustannusselvitys, josta ilmenee muutostöiden esiselvityksien, suunnittelutyön ja toimenpiteiden kustannusarvio selvästi eriteltyinä
- päätösvaltaisen kokouksen (esim. taloyhtiön hallituksen kokous tai yhtiökokous) allekirjoitettu pöytäkirja, josta ilmenee päätös latausinfrahankkeesta.
Avustushakemus tehdään ARA:n verkkoasiointipalvelussa. Lisätietoa hakemusehdoista löytyy ARA:n nettisivuilta.
Ennakoi lisääntyvä lataustarve ja hyödynnä ARA-tuki ajoissa
Kun suunnitelma on tehty ja rahoitus kunnossa, taloyhtiön pysäköinti-infran päivitys sähköautojen latausvalmiuteen käy ripeästi. Itse remontti voidaan kohteesta riippuen tehdä sulan maan aikaan, mutta suunnittelu- ja kartoitustyöhön voi ryhtyä vaikka heti.
”Sähköautoilun suosio kasvaa koko ajan, ja sähköautojen määrä Suomessa tuplaantuu vuosittain. Latausinfran rakentaminen on siis viisasta ennakointia, vaikka taloyhtiössä ei vielä olisi sähköautoja käytössä. ARA-tuki kannattaa hyödyntää nyt, kun sitä on tarjolla”, Viljakainen huomauttaa.
Mietitkö, miten latauspistehanke olisi järkevin toteuttaa taloyhtiössänne?
Lataa kätevä oppaamme, johon olemme koonneet ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa koko taloyhtiönne tarpeisiin.
Mistä latauspisteet taloyhtiölle?
Lumme Energian asiantuntija kartoittaa taloyhtiösi lataustarpeet ja hoitaa latausinfran kuntoon.
Taloyhtiölaki asettaa vaatimuksia sähköautojen latauspisteille
Taloyhtiölaki sähköajoneuvojen latauspisteitä ja latauspistevalmiuksia koskeva lakiuudistus astui voimaan marraskuussa 2020.
Millaisia konkreettisia muutoksia se aiheuttaa ja ketä muutos koskee? Lue blogimme aiheesta.