Erilaisten tahnojen valmistaminen on nopeaa, erikoisruokavaliot on helppo huomioida ja lisukkeeksi riittää usein tuore leipä. Näillä resepteillä pääset herkuttelun alkuun.
Yhdessä tekeminen ja oleminen tuntuu taas erityisen mukavalta, ja siihen kuuluu aina myös syöminen. Helppo, herkullinen naposteluruoka yhteisiin hetkiin syntyy hyödyntämällä erilaisia dippejä ja tahnoja. Jo kermaviilistä saa maukkaan käyttämällä mielikuvitusta ja mausteita, mutta joskus voi löytää myös aivan uusia makuja ja suosikkeja. Hummukseen käyvät hyvin punajuuret, ja juureksista ja herneistä saa sinällään oivia tahnoja. Sillitartar vie kielen mennessään, ja mätidippi on oiva alkuruoka juhlavallekin illalliselle. Suklaahummus jälkiruokana tarjoaa vielä lopuksi makean dippailuelämyksen ja aimo annoksen vitamiineja.
Kutsu ystävät yhteen ja nauti tunnelmasta. Näillä ohjeilla pääset alkuun. Soveltamalla reseptejä oman kaappisi sisällön mukaiseksi voit löytää aivan uusia säveliä makumaailmaan.
Jouluhummus
6 annosta
- 2 punajuurta
- 2 ½ dl tummaa glögiä
- 1 tlk (380/230 g) esikeitettyjä kikherneitä valutettuina
- 2 rkl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa
- Pinnalle:
- ½ palaa (à 170 g) aurajuustoa
- 5 pehmeää, kivetöntä taatelia
- 1 tl oliiviöljyä
Valmistus:
Kuori ja kuutioi punajuuret. Keitä ne kypsiksi kannen alla glögissä. Lisää kattilaan valutetut kikherneet, tahini, sitruunamehu ja suola. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Anna makujen tekeytyä hetki viileässä. Annostele tarjoilukulhoon. Kerrostele pinnalle murennettu aurajuusto ja viipaloidut taatelit. Pirskottele oliiviöljy pinnalle. Dippaile hummukseen keksejä, näkkäriä, ruissipsejä, perunalastuja yms.
Yrttihummus
6 annosta
- 1 tlk (380 g) kikherneitä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 ruukku persiljaa
- 1 ruukku ruohosipulia
- ½ ruukkua basilikaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl tahinia
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- n. ½ dl vettä
Valmistus:
Huuhtele ja valuta kikherneet. Hienonna kuorittu valkosipulinkynsi veitsellä. Hienonna myös yrttejä hieman veitsellä. Soseuta kaikki hummuksen ainekset sauvasekoittimella. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta saat tahnasta sopivan paksuista. Tarjoa yrttihummus dippinä tai levitteenä.
(K-Ruoka)
Suklaahummus
6 annosta
- 1 tlk (380/230 g) kikherneitä
- ¾ dl kaurajuomaa
- ½–¾ dl vaahterasiirappia tai hunajaa
- 1 dl tummaa kaakaojauhetta
- 1 rkl rypsiöljyä
Valmistus:
Valuta kikherneet ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella samettiseksi tahnaksi. Tarjoa hummus dippinä hedelmien, marjojen ja keksien kanssa.
(K-Ruoka)
Feta-hernetahna
- 100 g fetaa
- 1 pss (200 g) pakasteherneitä
- 10 vihreää, kivetöntä oliivia
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ dl mintun lehtiä
- 1–2 rkl oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
Valmistus:
Sulata herneet. Pane feta, herneet, oliivit, valkosipulinkynsi ja mintun lehdet tehosekoittimeen. Pyöräytä ainekset tahnaksi. Lisää öljy ja mausteet ja anna koneen käydä vielä hetki.
(Anna)
Kurpitsansiemen-porkkanatahna
- 500 g porkkanoita
- 2 valkosipulinkynttä
- 5 rkl rypsiöljyä
- 1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 4 rkl kurpitsansiemeniä
Valmistus:
Säädä uuni 200 asteeseen. Pese ja kuori porkkanat. Halkaise niistä isoimmat. Laita porkkanat uunivuokaan ja valuta 1 rkl öljyä päälle. Lisää valkosipulinkynnet. Kypsennä uunissa pehmeiksi, noin 30 minuuttia.
Paloittele porkkanat ja kuori valkosipulit. Soseuta porkkanat, valkosipulit, 4 rkl öljyä ja 2 rkl kurpitsansiemeniä teho- tai sauvasekoittimella. Lisää suola, pippuri ja tarvittaessa tilkka öljyä. Lisää viinietikkaa, jos haluat makuun terävyyttä. Lusikoi tahna kulhoon ja ripottele loput siemenet pinnalle.
(Kotiliesi)
Punajuuritahna
20 annosta
- 2 kg punajuuria
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 punainen chili
- 1 ½ dl oliiviöljyä
- 1 dl turkkilaista jogurttia
- 2 rkl hunajaa
- 2 tl sumakkimaustetta
- 2 tl suolaa
- Koristeluun:
- 4 rkl hasselpähkinöitä
- 100 g vuohenjuustoa
Valmistus:
1. Paahda punajuuria 225 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vähän ja kuori.
2. Pilko jäähtyneet punajuuret suoraan tehosekoittimen kulhoon. Lisää sinne valkosipulinkynnet ja chili. Käynnistä kone. Lisää koneen käydessä oliiviöljy ohuena nauhana. Lusikoi tahna sekoituskulhoon. Lisää joukkoon turkkilainen jogurtti, hunaja, sumakki ja suola. Sekoita. Anna makujen tasaantua jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Paahda hasselpähkinät kuivalla pannulla ja murskaa niitä vähän. Koristele tahna pähkinöillä ja murusta päälle vuohenjuusto juuri ennen tarjoilua.
(Kotiliesi)
Mätidippi
6 annosta
- 1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa
- 1 dl turkkilaista jogurttia
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 100 g mätiä
- ½ punasipulia hienonnettuna
- 2 rkl ruohosipulia silputtuna
- 1 rkl tuoretta tilliä
- mustapippuria myllystä
Valmistus:
Sekoita tuorejuusto, jogurtti ja raastettu sitruunankuori keskenään. Lusikoi dippipohja tarjoiluastiaan. Kerrostele pinnalle mäti, hienonnettu punasipuli, silputtu ruohosipuli ja tilli. Rouhi pinnalle mustapippuria.
Dippaile saaristolaisleipää, näkkäriä, ruissipsejä, perunalastuja yms.
(Valio)
Sillitartar
8 annosta
- 1 pkt (150 g) kevytsuolattua sillifileetä tai matjessillifileetä
- 2 keitettyä (10 min) kananmunaa
- 1 (100 g) punasipuli
- 1 (100 g) hapahko omena, esim. Granny Smith
- mustapippuria myllystä
- 1 prk (120 g) smetanaa (laktoositonta)
- ½ dl ruohosipulia
Valmistus:
Liota sillifileitä kylmässä vedessä jääkaapissa 2–3 tuntia. Voit liottaa sillin myös maidossa. Se pehmentää sillin makua. Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Hienonna munat, sipuli ja omena ja yhdistä ne sillin kanssa. Mausta mustapippurilla. Lisää smetana joko sellaisenaan tai vaahdotettuna. Vaahdotettu smetana antaa sillitartarille kiinteän rakenteen, jolloin seosta voi levittää esim. ruisleiville. Anna maustua jääkaapissa. Ripota päälle ruohosipulia. Tarjoa ruisleivän kera.
(Valio)