Säästä ohjaamalla sähkönkäyttöä, mutta rakennuksen ehdoilla

Takaisin

Sähkönkäytön ohjaaminen edullisempaan aikaan tuo säästöjä erityisesti pörssisähkön käyttäjälle. Lämmityksen ohjaus pienentää sähkölaskua, mutta tärkeää on huomioida myös rakenteiden vaatimukset. Vilja Schepel antaa vinkkejä.

– Rakennuksen sisätilojen pakkasenkestävyys määritellään jo rakennusvaiheessa, ja se määrittelee pitkälti myös käytettävien materiaalien valinnan. Jos rakennusta ei ole suunniteltu talvilämpimäksi, sen materiaalien pitää kestää lämpötilan vaihtelut. Vanhat rakennukset kestävät pakkasta yleensä hyvin, kunhan rakennuksissa ei ole käytössä juoksevaa vettä tai viemäröintiä. Putket on muistettava tyhjentää ennen pakkasten tuloa. Usein vessanpönttöön ja lattiakaivoon laitetaan vielä pakkasnestettä. Jos talossa on vesimittari, sitä ei saa missään nimessä päästää jäätymään.

– Kun rakennus suunnitellaan alusta alkaen talvikylmäksi, siinä käytetään materiaaleja, jotka kestävät kylmää, eli hirttä, pinkopahvia, huokoista kuitulevyä tai puupaneelia. Myös pienellä raolla asennettu lastulevy seinässä kestää kosteuden vaihtelua. Mutta jos rakennus on suunniteltu pysymään lämpimänä jatkuvasti, siinä voi olla käytetty materiaaleja, jotka eivät kestä kosteuden vaihtelua. Sellainen on esimerkiksi kipsilevy. Kostuessaan kipsi taipuu, mutta kuivuessaan se ei enää palaudu entiseen ryhtiinsä. Tämä voi aiheuttaa pintamateriaaleihin vaurioita. Kipsilevyseinät on aina parasta pitää peruslämmöllä.

Miten ohjausta voi tehdä järkevästi?

– Lämmitys on suuri energiankäyttäjä, ja sähkölämmitteisissä taloissa sen säätäminen säästää lämmityskuluissa. Uusissa taloissa automatiikka on hyvä ratkaisu, mutta pienilläkin asioilla voi saada paljon aikaan. Kaikissa huoneissa ei tarvita samaa lämpötilaa. Makuuhuoneissa voi olla hieman viileämpää, esimerkiksi 18 astetta, ja huoneet ja varastot, joita ei käytetä, voidaan pitää jopa tätä viileämpinä. Huonekohtainen lämmönsäätö on helppo toteuttaa esimerkiksi säädettävien lämpöpatterien avulla ja etäohjausta hyödyntämällä.

villasukat_koira_peitto

– Talvisin on hyvä pitää villasukat jalassa ja villapaita päällä. Sisällä ei tarvitse olla puolipukeissa. Tässäkin voisimme ottaa oppia menneestä. Talveksi vaihdettiin paksut verhot ikkunoiden eteen ja käytettiin oviverhoa. Pienillä asioilla saa vedon tunteen häviämään ja lämpimän pysymään paremmin sisällä. Kun lämpötilaa laskee, se kannattaa tehdä vain puoli astetta kerrallaan. Silloin sekä oma keho että talon rakenteet tottuvat siihen paremmin. Siihenkin tottuu, että nukkumaan mennään kuumavesipullon kanssa, kuten tehdään Irlannissa ja Englannissa. Liiallisuuksiin lämpötilan laskemisen kanssa ei kuitenkaan kannata mennä – jo muutaman asteen laskeminen tekee ison muutoksen kulutukseen.

Viljan-vinkki-patteri

VINKIT LÄMMITYKSEN OHJAUSTA MIETTIVÄLLE

  • Pienillä asioilla saat aikaan hyviä tuloksia; aina ei tarvita laajaa remonttia. Ompele oviverho tai pukeudu hieman lämpimämmin sisällä talvisin.
  • Tekniset ohjausratkaisut kehittyvät vauhdikkaasti, ja niitä kannattaa seurata ja hyödyntää. Suunnittelu on
    ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa kuunnella puolueettomia asiantuntijoita, sillä tarjolla oleva tieto on kirjavaa ja vaihtelevaa. Apua saat julkisilta organisaatioilta, kunnilta ja Motivalta sekä paikallisilta energianeuvojilta.
  • On hyvä varmistaa, että käytät oikein nykyisin käytössäsi olevia järjestelmiä. Toimiiko lämmitysjärjestelmäsi oikein? Hyödynnätkö oikein kaukolämpöä?


    Vilja Schepel on rakentamisen ammattilainen, joka on tullut tutuksi television Huvila & Huussi -ohjelmasta. Hänen yrityksensä tekee ohjelman remonttikohteiden rakennustyöt, joiden tuloksena kohteissa tapahtuu uskomattomia muutoksia. Kameran edessä työskentelyn lisäksi Vilja on perehtynyt perinnerakentamiseen, ja vanhat talot ovat hänen sydäntään lähellä. Nyt Vilja antaa lukijoillemme käytännön vinkkejä energiaremonteista ja energian säästämisestä.

Katso kaikki Viljan videot tästä!

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...