Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän kuukausierinä 2–5 vuodessa. Säästömalliin voit yhdistää myös lainarahoituksen, jonka avulla voit rahoittaa aurinkopaneelien asennuksen kotitalousvähennykseen oikeuttavan osuuden.
Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän keskimääräinen hankintahinta Lumme Energian kautta on noin 8 000 euroa. Summa sisältää aurinkosähköjärjestelmän ohella toimitus- ja asennuskulut. Oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin sähkölaskujen ja sähkönsiirtomaksujen kautta yleensä noin 8–13 vuodessa. Aurinkosähköjärjestelmä myös nostaa kiinteistön arvoa välittömästi keskimäärin neljällä prosentilla.
Aurinkosähköön investoiminen siis kannattaa, mutta tuhansien eurojen hintalappu saattaa silti hirvittää tavallista veronmaksajaa. Lumme Energian Säästömalli helpottaa hankinnan tuskaa, sillä sen avulla voit saada aurinkosähköjärjestelmällesi kulutonta ja korotonta maksuaikaa jopa 60 kuukautta eli viisi vuotta.
– Säästömallin avulla voit hankkia aurinkosähköjärjestelmän laitteet nollainvestointina, ja maksettavaksesi jää vain kotitalousvähennykseen oikeuttava asennustyön osuus. Sen taas voit halutessasi kuitata joko OP:n tai Santanderin tarjoamalla lainarahoituksella tai suoralla laskulla, kertoo Lumme Energian liiketoimintajohtaja Mikko Luhtaniemi.
Lumme Energian Säästömalli pähkinänkuoressa:
|
Säästö näkyy nopeasti sähkölaskussa
Luhtaniemi huomauttaa, että aurinkopaneelit alkavat kerryttää säästöjä sähköverosta, sähkönsiirrosta ja sähkönmyyntiyhtiön laskusta heti, kun järjestelmä on saatu toimintaan – siksi Lumme Energian rahoitusmalli on nimeltään Säästömalli. Keskimäärin Säästömallin kuukausilyhennyksestä saa heti jopa 60–70 prosenttia takaisin.
Liiketoimintajohtaja avaa ajatusta laskelman avulla:
Säästömalli käytännössä:Heikin taloon asennetaan 14 kappaletta 410W aurinkopaneelia, joiden yhteisteho on 5,74 kilowattipiikkiä. Paneelien vuotuinen kokonaistuotto on noin 5 000 kWh, ja ne kattavat noin 30 prosenttia talouden vuosittaisesta 15 000 kWh sähköntarpeesta. Hintaa hankinnalle kertyy yhteensä 6 790 euroa. Tästä kotitalousvähennykseen oikeuttava asennustyön osuus on 3 012 euroa ja laitetoimituksen osuus 3 778 euroa. Asennustyön Heikki maksaa itse, mutta laitetoimituksen hän voi maksaa Säästömallilla. Kun Heikki valitsee 60 kuukauden maksuajan, laitteiden kuukausimaksun koroton ja kuluton osuus on 63 euroa. Kun sähkön hinta on 15 senttiä kilowattitunnilta, Heikki maksaa ennen aurinkopaneeleja sähköstä 2 250 euroa vuodessa, siis keskimäärin 187,50 euroa kuukaudessa. Paneelien ansiosta ostosähkön tarve pienenee 30 prosenttia, jos hän saa käytettyä kaiken paneelien tuottaman sähkön itse. Silloin Heikille jää maksettavaa keskimäärin 131 euroa kuukaudessa. Oikein mitoitetulla aurinkosähköjärjestelmällä ja aurinkoenergian ohjauksella kodin suurimpiin energiakuormiin säästöä syntyy siis parhaimmillaan 56 euroa kuukaudessa. Kun tämä vähennetään aurinkopaneelien 63 euron kuukausimaksusta, nettomuutos on seitsemän euroa. Teoriassa Heikki siis maksaa sähköstä 60 kuukauden ajan vain seitsemän euroa enemmän kuin aikaisemmin ja lunastaa samalla paneelit itselleen. Käytännössä säästöt vaihtelevat hieman joka kuukausi, koska sähkön tuotanto ja kulutus molemmat vaihtelevat, ja myyntiin menevän sähkön hintakin riippuu siitä, mikä on kulloinkin pörssisähkön hinta. Takaisinmaksuaika alle kymmenen vuotta
Kustannus Lumme Comfort -aurinkopaneeleilla:
Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika 9,31 vuotta |
Luhtaniemi korostaa, että aurinkopaneelien tuomaa säästöä kannattaa tarkastella nimenomaan vuositasolla. Talvisaikaan paneelit eivät tuota sähköä, mutta kun aurinkoisen ajan tuottoa ajatellaan vuosikulujen ja -hyötyjen tasolla, säästöjä tulee selvästi.
– Kesällä säästää sen rahan, jolla maksaa talven sähkölaskut. On hyvä huomioida, että kaikissa kiinteistöissä on sähkönkäytön peruskuorma ja sähköä kuluu kesälläkin, vaikkei esimerkiksi sähkölämmityskuluja muodostukaan.
Ota kotitalousvähennyksestä täysi hyöty irti kertamaksulla
Miksi Säästömalli ei sitten kata koko aurinkosähköjärjestelmän hintaa vaan ainoastaan laitteistoon liittyvät kulut? Luhtaniemi toteaa, että syy tähän on ennen kaikkea verotustekninen:
– Kotitalousvähennys on niin hyvä etu, että se kannattaa ehdottomasti käyttää kerralla. Mikäli myös työn osuus katettaisiin Säästömallilla, meidän pitäisi joka vuosi raportoida asiakkaalle, paljonko työn osuudesta on tänä vuonna maksettu, jotta hän voisi hakea osuutta kotitalousvähennyksestä sen perusteella. Tuolloin kotitalousvähennyksen tuoma etuus jäisi asiakkaalle pienemmäksi, kun hän joutuisi joka kerta maksamaan kotitalousvähennyksen omamaksuosuuden erikseen.
Työn osuuden voi hoitaa säästöillä tai rahoituksella
Jos säästöpossusta ei löydy kylliksi katetta työn osuuden maksamiseen, Lumme Energian yhteistyökumppanit OP ja Santander rientävät apuun.
– Työn osuuden voi rahoittaa korollisella lainalla, jonka voi halutessaan maksaa vaikka heti, kun kotitalousvähennykset kilahtavat veronpalautuksina tilille. Jos laina-aika on lyhyt, korkoja ja kulujakaan ei ehdi kertyä kovin paljon. Jos taas koko järjestelmän rahoittaisi lainarahalla, hankinnan hintaan voisi tulla nykyisellä korkotasolla jopa kolmannes lisää maksettavaa, Luhtaniemi laskee.
Voit maksaa aurinkopaneelit myös suoralla laskulla
Säästömalli on Lumme Energian ylivoimaisesti suosituin tapa rahoittaa aurinkopaneelit. Siihen turvautuu yli puolet kotitalouksista. Toiseksi suosituin maksutapa on suora lasku, joka sekään ei tule maksettavaksi kerralla kokonaan.
– Suoralla laskulla asiakas maksaa investoinnista aluksi kymmenen prosentin käsirahan. Kun asennus lähestyy ja tavarat on tilattu asiakkaalle, laskutetaan häneltä seuraavat 40 prosenttia hankinnasta. Loput 50 prosenttia tulevat maksettaviksi vasta sitten, kun asennus on valmis ja asennuttajat ovat sen dokumentoineet, Luhtaniemi avaa.
Hyödynnä kotitalousvähennys ajoissa – hallitus suunnittelee heikennyksiä
Säästömalli on saatavilla kaikille Lumme Energian aurinkopaneeliasiakkaille, joiden luottotiedot ovat kunnossa. Tulevaisuudessa voit yhdistää Säästömalliin myös muita kodin energianhallintatuotteita.
– Samalle laskulle voi saada esimerkiksi sähköautojen latausjärjestelmän, kodin energianhallintajärjestelmän ja ilmalämpöpumpun. Tämäkin tuo säästöjä ja etuja, kun kotitalousvähennykseen oikeuttava työn osuus kasvaa, jos asennuksia tehdään kerralla useampi.
Luhtaniemi huomauttaa, että hallitus suunnittelee kotitalousvähennyksen heikentämistä vuoden 2025 alusta lähtien. Uusia tukirahoitusmuotoja aurinkopaneeleihin ei sen sijaan ole näköpiirissä.
– Nyt on senkin puolesta hyvä hetki hankkia aurinkosähköjärjestelmä ja hyödyntää hyvä kotitalousvähennys! Aurinkopaneelien hinnat ovat sitä paitsi nyt erittäin alhalla. Mikäli tilaat paneelit kuluvan kesänä aikana, ehdimme tehdä asennukset tämän vuoden aikana.