Nyt on aika pyykätä pyykkikone ja tiskata tiskari - lue kodinkoneiden siivousohjeet tästä

Takaisin

Herkät laitteet ja uusi tekniikka vaativat käyttäjältään säännöllistä huoltoa, jotta ne toimisivat kuten ne on suunniteltu toimimaan. Useimmat kodinkoneiden viat johtuvat käyttäjän virheistä tai siitä, että laitetta ei ole huollettu käyttöohjeiden mukaisesti. Kotikonsteilla kodinkoneille saa lisää kestävyyttä. Samalla säästät energiaa.

ikkunanpesu-1280

Likaiset ikkunat voivat vähentää sisään tulevan valon määrän jopa puoleen. Tartu siis ikkunanpesuvälineisiin. Jos työ tuntuu hankalalta, sähköinen ikkunanpesin auttaa.
Paksu huurrekerros pakastimessa ja takana pesivä paksu pölykerros lisäävät energiankulutusta. Imuroi kylmälaitteiden taustat ainakin kerran vuodessa. Tarkista samalla, että ilma kiertää kylmälaitteiden ympärillä ja että haihdutuskaukaloon tuleva putki ei ole tukossa jääkaapin puolelta.
Vaihda liesituulettimen suodatin. Puhdista myös ilmanvaihtoventtiilit, mutta älä muuta niiden asentoa.

Huolla ilmanvaihtokone. Imuroi tai vaihda suodattimet. Likaantuneet suodattimet heikentävät ilman virtausta, ja huonetilojen ilman vaihtuvuus heikkenee. Lämmöntalteenotto kannattaa ottaa kesäksi pois päältä. Imuroi ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet käyttöohjeiden mukaan pari kertaa kuukaudessa. Tukkeutunut suodatin vähentää ilmavirtaa laitteen läpi ja heikentää hyötysuhdetta. Tarkista myös, että ilmalämpöpumppu on joko lämmitys- tai viilennysasennossa. Älä käytä automaattitoimintoa.

Kodinkoneiden pesuohjeet

Kodinkoneet pesevät paremmin ja kestävät pitempään, kun muistat huoltaa niitä. Pesukoneiden jäte- ja nukkasihdit pitää tyhjentää ja puhdistaa säännöllisesti. Uudet pesukoneet pesevät vähällä vedellä, ja huuhtelukertoja on yleensä kaksi tai kolme koneesta riippuen. Muualla Euroopassa se riittää hyvin, mutta Suomessa vesi on pehmeää ja joskus tarvittaisiin useampia huuhtelukertoja. Pese pari kertaa kuukaudessa liinavaatteet 90 asteen esipesuttomalla pesuohjelmalla normaalin pesuaineen kanssa.

Myös astianpesukone on hyvä pestä aika ajoin kuumalla ohjelmalla ja joko koneenpesuaineella tai sitruunahappojauheella. Sitruunahappojauhe on myrkytöntä ja hajoaa luonnossa. Sitä voi ostaa apteekista.

Pyykkikone

Annostele 100 g sitruunahappojauhetta pesuainelokeroon.
Pese 90 asteen pesuohjelma tyhjällä koneella ilman esipesua.
Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa.

Sitruunahappo-1280

Tiskikone

Laita 20–30 g (2–3 rkl) sitruunahappojauhetta koneen pesuainekoteloon ja valitse kuumin mahdollinen pesulämpötila.
Jos mahdollista, kytke astioiden kuivausvaihe pois päältä tai valitse ohjelma, johon ei sisälly kuivausta.
Sitruunahappopesun jälkeen pese normaali pesuohjelma tavallisella koneastianpesuaineella. Se on emäksistä ja kuljettaa sitruunahapon irrottaman lian pois koneesta.

Kuivausrumpu

Huuhdo ja harjaa nukkasihti kuumalla, juoksevalla vedellä. Kuivaa sihti huolellisesti ennen käyttöä. Puhdista myös nukkasihdin ympärillä olevat tiivisteet.
Tyhjennä vedenkeruuastia jokaisen käyttökerran jälkeen, ellei vesi mene letkua pitkin viemäriin.
Puhdista kosteudentiivistin 2–4 kertaa vuodessa. Anna kuivausrummun jäähtyä ennen puhdistusta. Katkaise virta verkkokytkimestä. Vedä tiivistin ulos ja huuhtele lamellit käsisuihkulla.

Pölynimuri

Pese tai vaihda imurin suodattimet. Suodattimet, joita ei pestä, pitää vaihtaa riittävän usein, vähintään kerran vuodessa, tai silloin, kun ne alkavat tummua.
Kahvinkeitin

Ripottele suppiloon ruokasoodaa ja harjaa se kostealla astianpesuharjalla. Huuhtele hyvin. Myös tummentuneet kahvikupit puhdistuvat ruokasoodalla.
Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö. Muista irrottaa kahvinkeitin sähköverkosta. Laita säiliöön kuumaa vettä ja harjaa astianpesuharjalla. Käytä astianpesuainetta.
Huuhdo vesisäiliö pesun jälkeen useaan kertaan ja keitä 2–4 kannullista puhdasta vettä.
Tee tarvittaessa kalkinpoisto. Laitteeseen kerääntyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa, jolloin veden kulku hidastuu ja sähkönkulutus nousee.

Kahvinkeittimen kalkinpoisto etikalla

Laita keittimen suodatinosa paikoilleen.
Kaada keittimen vesisäiliöön etikka-vesiliuos. Annostele etikkaa ja vettä saman verran. Yleensä 1/2 tai enintään 2/3 kannun maksimitilavuudesta riittää liuoksen määräksi. Kytke virta päälle.
Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois.
Anna happoliuoksen vaikuttaa noin 5–10 minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle.
Keittimestä valutettu puhdistusvesi on sameata.
Keitä tämän jälkeen keittimessä 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele pannu hyvin.

Lähde: Martat, TTS

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...