Pienoispuutarha mahtuu vaikka ruukkuun – iloa siitä riittää ympäri vuoden

Takaisin

Sijoita ruukkuun pieni mökki, istuta sen ympärille mehikasveja ja kaarra polku. Perheen pikkuväki käy pian sujauttamassa polulle leikkikissan tassuttelemaan. Tarina alkaa viedä mukanaan, ja pian ruukkuja saattaa olla työn alla useampi. Ei huolta: valmiina niistä riittää iloa ympäri vuoden.

Rakenna pienoispuutarha laakeaan ruukkuun. Ruukun asemesta voit käyttää kierrätysastiaa. Esimerkiksi vanha kattila, alumiinivati tai muovilla vuorattu puulaatikko sopii tehtävään hyvin. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, mutta pelkkä salaojituskin lekasoralla riittää, mikäli astia ei tule taivas­alle.

Talvellakin vihreä puutarha

Valitse kasveja, jotka menestyvät samankaltaisessa kasvupaikassa ja vaativat samanlaista hoitoa. Aurinkoisella terassilla ja parvekkeella viihtyvät mehikasvit, kuten mehivillakko ja -ruusuke. Niistä on myynnissä erinäköisiä lajikkeita. Esimerkiksi mehiruusuketta saa vihreä- ja harmaalehtisenä ja jopa värjättynä. Mehiruusuke kukkii koko kesän, ja sen kaartuvat, pitkät kukkavanat antavat rentoa ilmettä pienoispuutarhaan. Samoin lehtikaktus pitkine varsineen tuo villiä tunnelmaa. Pullojukka on kuin puu ja pikkuruinen piilea kuin sammalmätäs.

Viherkasvien sijaan puutarhan voi istuttaa maustekasveista, perennoista, kesäkukista tai näiden yhdistelmistä. Esimerkiksi yrteistä timjami ja sitruuna-ajuruoho, perennoista mehitähti ja maksaruohot sekä kesäkukista portulakka ja tuoksupielus sopivat aurinkoisen paikan minipuutarhaan. Tuolloin puutarhasta on iloa kesäkauden jälkeen vielä syksylläkin, mutta talveksi se kannattaa purkaa. Kyseiset kasvit eivät helposti menesty talven yli sisätiloissa.

Viimeistele istutukset koristekivillä. Mullan katteeksi käyvät yhtä hyvin koristesora, värillinen puuhake, tiili- tai lasimurska tai simpukankuoret. Niistä kaikista syntyy myös polkuja.

Vaihtelua leikkokukilla

Istutettavien kasvien lisänä voi käyttää leikkokukkia. Niillä saa helposti vaihtelua, kun valitsee eri vuodenaikoihin ja juhlapyhiin sopivia lajeja. Keltaiset narsissit juhlistavat pääsiäistä, ruskan sävyiset krysanteemit syksyä ja orkidea on aina ajankohtainen ja juhlava. Välillä leikkokukat voi vaihtaa luonnonkukkiin, marjaisiin oksiin tai vaikka pieniin sipulikukkiin mullasta puhtaaksi pestyine sipuleineen. Näitä lyhytikäisiä kasveja varten puutarhaan kannattaa sijoittaa pieni vesikulho ja laskea sen pohjalle vettä. Kukat saa asettumaan kulhoon kauniisti, kun taivuttelee kulhoon metallilangan ja pujottelee kukkien varret sen lomitse.

Sijoita puutarhaan vielä lyhty, pikkumökki, posliinieläimiä ja muita hahmoja. Erilaiset miniatyyrikalusteet ja -työkalut sopivat niin ikään maisemaan. Voit myös näperrellä sinne aitaa, rappusia ja tikkaita – aineksia löytyy kaapin perukoilta tai kirpputoreilta.

Iltojen pimetessä asetelma herää uuteen eloon, kun lisäät lyhtyyn koristevalot ja sujautat mökkien sisään ledtuikut. Varmista, että valosarjat ja tuikut ovat ulkokäyttöön sopivia.

Voit nauttia puutarhasta talvellakin, kun nostat ruukut sisälle ilmojen viiletessä. Valitse niille mahdollisimman valoisa paikka, harvenna kastelua ja unohda kasvien lannoittaminen talvikuukausiksi.

ulla-summanen-1280
Ulla Summanen innostui istuttamaan useita pienoispuutarhoja, joista syntyi maisema kirkonkylineen.

Lisää pienoispuutarhaideoita:
Janit Calnon kirja: Gardening in miniature
www.pinterest.com

Rakenna pienoismaisema

Tarvikkeet:
• Kolme erikokoista, laakeaa ja mielellään pohjareiällistä ruukkua
• Vedenpitävä kulho
• Taivuteltavaa metallilankaa
• Lekasoraa
• Hallaharsoa tai sanomalehteä
• Kukkamultaa
• Pieniä mehiruusukkeita, lehtikaktuksia ja mehivillakkoja
• Pullojukka ja piilea
• Pari orkidean oksaa
• Vettä
• Kiviä ja kanelitankoja
• Kynttilälyhty
• Pikkumökkejä ja keramiikkahahmoja


Tee näin:
1. Ripottele astioiden pohjalle muutama sentti lekasoraa. Peitä sora hallaharso- tai sanomalehtipalalla.
2. Asettele suurimpaan astiaan vedenpitävä, pieni kulho.
3. Lisää astioihin kukkamultaa.
4. Irrota kasvit ruukuistaan, sommittele niitä astioihin ja istuta.
5. Kastele istutukset ja lisää tarvittaessa multaa.
6. Sijoita lyhty, pikkumökit tai vastaavat kookkaammat somisteet paikoilleen.
7. Lado kiviä poluksi. Kata vielä näkyvillä oleva multapinta kivillä, kanelitangoilla tai vastaavilla katteilla.
8. Taivuttele metallilanka mutkille ja laita se vesikulhoon.
9. Lisää kulhoon vettä. Leikkaa leikkokukat lyhyeen varteen ja pujota varret metallilangan lomitse veteen.
10. Sijoita loput somisteet paikoilleen.keijupuutarha-1280

Pienoismaiseman on ideoinut ja rakentanut floristimestari Ulla Summanen Rauhalan puutarhalta Suonenjoelta.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...