Pelasta maailma helposti keittiössä – näillä vinkeillä pääset eroon hävikkiruoasta

Takaisin

Essi Aarnio-Linnanvuoren urakin valikoitui ympäristön hyväksi. Hän työskentelee ympäristö­järjestö WWF:llä ympäristökasvatuksen asiantuntijana. Perheen nuoriso on partiossa ja lentopalloilee. Kuvassa tyttäret Verna (vas.) ja Selma Linnanvuori.

– Viimeinen annos tahtoi jäädä purkin pohjalle, kun kukaan ei muistanut, milloin purkki oli avattu. Nyt tiedetään, kun avauspäivä merkitään. Meidän ei tarvitse heittää tuotteita roskikseen sen takia, ettemme tiedä, onko se syömäkelpoista.

Tytär Selma Linnanvuori kirjaa maitopurkkiin avauspäivämäärää.

teksti-maitopurkkiin-1280

– Välillä käytetään myös Käytä ensin! -lappuja. Lappu laitetaan tuotteeseen, jonka päiväys on aiemmin kuin toisen samanlaisen. Samaa asiaa ajaa jossakin määrin myös jääkaapin täyttötapa: ensin käytettävät pidetään hyllyjen etuosassa.

Lääkettä kiireeseenkin

Tapahtumarikkaassa arjessa maailman pelastaminen voi tuntua ylimääräiseltä työltä. Essi Aarnio-Linnanvuori pohtii, että kiire on ympäristön pahin vihollinen.

– Me ihmiset tehdään huonoja valintoja kiireen takia. Kun kauppaan mennessä ei muista, mitä kaappeihin jäi, ostaa herkästi varmuuden vuoksi liikaa. Pieni pysähdys ja suunnittelu säästävät kuitenkin aikaa, energiaa ja rahaa. Suunnittelulla saa myös autolla ajelut yhteen nippuun. Se on samalla ympäristöteko ja helpottaa kiirettä.

Kaikesta huolimatta ruuan menekkiä ei voi aina ennustaa. Aarnio-Linnanvuoren mielestä hankalin on leipä. – Joskus teinit syövät muualla, ja joskus he tulevat kotiin todella nälkäisinä. Leipää pitää olla paljon, ja välillä sitä näyttää olevan liikaa.

Ruokahävikin minimoimiseksi perheen leipäpuskuri säilytetään pakastimessa. Sieltä leipää on helppo ottaa heti syötäväksi leivänpaahtimen kautta. Iltapalaa järjestyy uunissa helposti ylijääneistä leivistä. Lämpimien leipien päälle voi laittaa vaikkapa edellisen päivän ruuan jämät.
Jämistä syntyy helposti myös uutta ruokaa

– Papuja, tomaatinviipaleita, maissia – ne voi heittää sellaisinaan kasviskeittoon. Makaronilaatikkoon voi upottaa melkein mitä tahansa. Ja kaikki makeat asiat katoavat pannukakkuun. Sinne meillä laitetaan jugurtin ja kerman jämät tai rahkapurkin pohjat, neuvoo Essi Aarnio-Linnanvuori.

Ruokavalio on merkittävä valinta

Aarnio-Linnanvuori on valinnut myös ruokavalion pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Perhe on kala-kasvissyöjiä. Mies popsii välillä lihaa mutta ei kotona.

– Suunta on kasvispainotteinen, mihin meidän kaikkien pitää päästä. Ympäristö ei kestä sitä, että kaikki syövät lihaa. Meidän perheen ruokavalinnoissa kasvissyönti on ympäristökuormituksen kannalta vähintään yhtä merkittävä valinta kuin pyrkimys välttää ruokahävikkiä, hän toteaa.

Aarnio-Linnanvuoren oma luontosuhde heräsi lapsena Punkaharjun kesissä Pihlajaveden rannalla. Siellä hän havahtui myötätuntoon luontoa kohtaan sähköttömällä mökillä paljain varpain, kun muurahaiset pistivät ja hämähäkit pelottivat. Kymmenvuotiaana hän perusti luontokerhon, jonka tavoite oli pelastaa maailma.

– Maailman pelastamisessa on kyse jokaisen valinnoista ja tavoista elää elämäänsä. Eihän se ihan helppoa ole, mutta pienillä muutoksilla voi olla iso lopputulos.

Ylläripata

Ylläripadan taika on kuorrutuskastikkeessa. Muut ainekset ovat sitä, mitä jääkaapista löytyy.

500 g kypsiä kasviksia (perunaa, porkkanaa, parsakaalia)
200–400 g tähteeksi jäänyttä keitettyä tai paistettua kalaa, lihaa, makkaraa tai broileria
(juustoraastetta)
Kuorrutuskastike:
4 dl nestettä (maitoa, kasvisten tai kalan keitinlientä)
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää nestettä
mausteita
1–2 dl juustoraastetta
1 muna

Valmistus:

1. Lado kuoritut ja viipaloidut tai paloitellut kasvikset ja peratut kalan tähteet voideltuun uunivuokaan.
2. Voit lisätä myös juustoraastetta joukkoon.
3. Mittaa neste kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Sekoita kylmä neste ja vehnäjauhot tasaiseksi suurukseksi esimerkiksi tiiviskantisessa lasitölkissä.
5. Lisää suurus koko ajan sekoittaen nesteeseen. Kypsennä muutaman minuutin ajan.
6. Lisää juustoraaste, mausteet ja muna vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen.
7. Kaada kastike vuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste ja kuorruta paistos uunissa 250 °C:ssa.
Vinkki! Tähteeksi jääneestä spagetista voit valmistaa paistosta sekoittamalla siihen kastikkeen tähteen tai kasviksia, kalaa, lihaa tai broileria ja kuorruttamalla sen kuorrutuskastikkeella.

Hedelmäpannari

Hedelmäpannariin kelpaavat ne mustuneemmat banaanit ja pehmenneet omenat.

½ l maitoa
2 munaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 omenaa
2 banaania
1 rkl margariinia
kanelia

Valmistus:

1. Sekoita munat ja pari desiä maitoa kierrevatkaimella.
2. Sekoita jauhot munamaitoseokseen. Lisää koko ajan sekoittaen loppu maito ja suola.
3. Anna taikinan turvota ainakin 30 minuuttia.
4. Laita uuni lämpiämään 200 °C:seen.
5. Kuori hedelmät, paloittele banaanit ja raasta omenat.
6. Voitele uunipannu tai käytä leivinpaperia. Kaada taikina pannulle ja kypsennä sitä uunissa, kunnes se on hiukan hyytynyt (n. 10 min.).
7. Levitä omenaraaste ja banaaniviipaleet pannukakun päälle. Tupsuttele pannarin pintaan kanelia.
8. Paista pannukakku kypsäksi (n. 20 minuuttia).
Ohjeen ainemääristä tulee ohut uunipellillinen pannaria. Paksumpi pannari tulee puolikkaan uunipellin kokoisella uunipannulla.

Oma etu on maapallonkin etu – 10 helppoa vinkkiä

Hukkaan menevän ruuan aiheuttama ympäristökuormitus on moninkertainen verrattuna ruokapakkausten muodostamaan kuormitukseen. Jopa kolmannes kaikesta ruuasta päätyy hävikkiin jossakin ruokaketjun vaiheessa, eniten kotitalouksissa. Näillä vinkeillä pääset eroon hävikkiruuasta. Voit myös pelastaa maailmaa keittiössä kuluttamalla viisaammin, säästämällä energiaa ja rahaa.

1. Kirjota tussilla pakkauksiin avauspäivä, ota käyttöön Käytä ensin -laput ja pakkaa jää­ kaappi oikein: ensin käytettävät etuosaan.

2. Paista kaikki kerralla ja hyödynnä uunin alku- ja jälkilämpö.

3. Pakasta isommasta erästä osa valmiiksi sopiviin annoksiin.

4. Pidä jämäpäivä: tarjolla on kaikki edellispäivien tähteet. Ei haittaa, vaikka kaikki syövät eri ruokia. Pakkaa jämät seuraavaksi päiväksi evääksi töihin.

5. Tee jääkaapin oveen hävikkilista. Aina, kun heität ruokaa roskiin, merkkaa ruuat listaan. Näin opit huomaamaan, mitä tuotteita hankit liikaa, ja teet kaupassa parempia päätöksiä.

6. Mitä kaapista löytyvistä aineksista voi tehdä? Miten mitoittaa määrät oikein? www.saasyoda.fi

7. Hävikkiruokavinkkejä ja paljon kivaa tietoa: www.martat.fi -> hakuun ”hävikkiruoka”

8. Pese täysiä koneellisia astioita ja suosi lyhyitä ohjelmia.

9. Kieltäydy muovista ja etsi vaihtoehtoja. Käytä vain kestokasseja. Punnitut hedelmätkin voi sujauttaa omaan kangaskassiin paperipussien puut­teessa. Hintatarrat voi näyttää kassalla.

10. Säästä helposti energiaa keittiössä: www.etlehti.fi -> hakuun ”säästä energiaa”

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...