Ovatko sähköasennukset varmasti turvalliset?

Takaisin

Sähköjohdot ja kaapeloinnit aiheuttava kolmanneksi eniten sähköpaloja, joten oman kiinteistön sähköasennusten kuntoa on hyvä tarkkailla. Varmistuksen niiden turvallisuudesta saa teettämällä vapaaehtoisen sähkötarkastuksen.

Arveluttaako sähköasennusten kunto?

Viime vuonna kolmanneksi yleisimpänä syynä sähköpaloon olivat sähköjohdot ja kaapeloinnit. Oman kiinteistön sähköasennusten kuntoa onkin hyvä tarkkailla. Varmistuksen saa teettämällä vapaaehtoisen sähkötarkastuksen.

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-tietokantaan viime vuonna 2 260. Eniten sähköpaloja syttyi tietokannan mukaan sähköliesistä tai -uuneista. Valaisimista sai alkunsa 189 paloa, sähköjohdoista ja kaapeloinneista 112, sähkökiukaista 98, mikroaaltouuneista 81, pyykinpesukoneista 61 ja kylmälaitteista 48. Pienelektroniikan akku tai laturi oli merkitty syttymissyyksi 65 tapauksessa.

Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta: huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta tai sähkölaitteen huollon laiminlyönti. Myös sähköasennukset, johdot, sähköverkkoon kytketyt laitteet, pistorasiat, katkaisimet yms. sytyttävät tulipaloja. Niihin voi vaikuttaa seuraamalla kiinteistön ja sähköverkon kuntoa ja korjauttamalla havaitsemansa viat sähköalan ammattilaisella.

mies_tikkailla_valaisintarkistus

Pidä huolta sähkölaitteiden ja -asennusten turvallisuudesta

Tässä yleisimmät riskitekijät, jotka pitää poistaa:

  • Huono liitos on liian kireä tai löysä ja lämpenee tietyissä olosuhteissa. Se voi sytyttää lähellä olevan materiaalin palamaan.
  • Lika, kosteus ja roskat ovat usein syynä sähkölaitteistosta alkaneeseen paloon. Ne voivat aiheuttaa tilanteen, jossa johtimet tai laitteiston osat menevät oikosulkuun ja alkavat lämmetä. Esimerkiksi sähkökeskuksessa ei saa olla mitään ylimääräistä, eikä sinne saa päästä pölyä tai kosteutta.
  • Vaurioituneet sähköjohdot kuumenevat. Jos johto on joutunut puristuksiin tai se on väännetty liian pienelle mutkalle, on olemassa vaara, että johdin alkaa lämmetä ja sytyttää lähellä olevan palavan materiaalin.

Olisiko tarkastus paikallaan?

Asuinrakennusten sähköasennuksia ei tarkasteta säännöllisesti. Lain mukaan määräaikaistarkastuksia on tehtävä yli 35 ampeerin (A) sulakkeilla varustetuille liike-, toimisto-, teollisuus- ja maatalousrakennuksille sekä näitä laajemmille sähkölaitteistoille. 

Vaikka laki ei velvoittaisi tarkastukseen, kiinteistönomistaja voi tilata tarkastuksen, selvityksen tai asiantuntijalausunnon sähkölaitteistolleen vapaaehtoisesti. Esimerkiksi omakotitaloissa tai asuinkerrostaloissa vapaaehtoinen tarkastus on hyödyllinen epäselvissä asennustilanteissa tai usein toistuvien vikojen vuoksi. Asunto- tai kiinteistökaupan yhteydessä tarkastus on erityisesti vanhoissa rakennuksissa suositeltava. Asiantuntijapalveluja voi pyytää myös muun muassa sähköasennusten käyttöiän arvioimiseksi taloyhtiön investointi- ja peruskorjaustarpeisiin. Lisäpalveluihin kuuluvat sähkön laadun mittaus ja lämpökuvaus, jolla voidaan havaita alkavia vikoja ja ehkäistä palovaaroja.

Tukesin sivuilta löytyy tarkempia ohjeita ja tekijöitä sekä vapaaehtoisiin tarkastuksiin että lakisääteisiin määräaikaistarkastuksiin.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

02.10.2024 | Energiaa

Häädä häkä lämmittäessä – kun pyörryttää, on viimeinen hetki toimia

Häkä on vaarallinen kumppani, koska sitä ei näe eikä haista. Myös vuosisatainen perinnetieto siitä, milloin hormipellit voi turvallisesti sulkea, on...

24.09.2024 | Energiaa

Maksutonta luettavaa E-kirjastosta – nyt mobiilisovelluksena

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautui keväällä 2024 käyttäjille mobiilisovelluksena, jonka saa ladattua puhelimelle tai tabletille. Iltojen pimetessä...

11.09.2024 | Elämän energiaa

Tavallinen vai öljytäytteinen sähköpatteri: Kumpi on parempi lisälämmitin?

Patterimallien paremmuuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tavallisen ja öljytäytteisen sähköpatterin energiatehokkuudessa on vain vähän eroja....