Jäätelön tekeminen on helppoa. Perusainekset ovat yksinkertaisia, ja reseptejä löytyy jokaiseen makuun. Näillä ohjeilla pääset vauhtiin.
Kesäpäiviin kuuluu ehdottomasti jäätelö. Sitä voit tehdä helposti myös kotona. Alkuun päästyäsi voit keksiä itse huikeita omia makuyhdistelmiä ja tarjoilla jäätelöherkkua heillekin, joille normijäätelö ei allergian takia sovi. Näissä tuotteissa ei ole lisäaineita, ja valmistusaineet voit valita itse. Eikä jäätelökonekaan ole välttämätön, sillä jäätelöt valmistuvat pienellä vaivalla kotipakastimessa.
Muutama vinkki tekemiseen: Kuohkeutta jäätelöön saat käyttämällä massan makeutukseen kaupoista saatavaa glukoosisiirappia. Se tekee rakenteesta pehmeän ja notkean. Vegaanin jäätelön voit tehdä banaaneista ja kookoskermasta. Rasvaiset aineet tekevät jäätelöstä täyteläisemmän. Kerman tai osan siitä voit korvata jugurtilla, maidolla tai vaikka rahkalla ja käyttää makeutukseen terveellistä hunajaa. Helpoin keino tehdä jäätelöä on käyttää tekemiseen kondensoitua maitoa. Se ei kestä sekoittamista, joten anna sen jäätyä rauhassa pakastimessa.
Nyt kokeilemaan! Tuoreista marjoista saat myös ihanan sorbetin hellepäivän viilentäjäksi. Tee marjoista ensin sosetta ja siivilöi suurimmat siemenet pois ennen jäädyttämistä.
Jäätelön perusohje
4 munankeltuaista
1 dl taloussokeria
1 ½ dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
Maustamisvinkkejä:
2 tl vaniljasokeria
1–2 tl jauhettua kanelia
3 rkl kaakaojauhetta tai mantelirouhetta
2–3 dl marjoja tai hilloa
2 dl rouhittua suklaata
1–1 ½ dl karamellirouhetta
1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
2. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi.
3. Lisää keltuais-sokeriseos maitoseokseen koko ajan sekoittaen.
4. Siivilöi seos ja lisää sitten mahdolliset mausteet. Anna jäähtyä.
5. Laita seos jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia. Sekoita seosta pakastumisen alkuvaiheessa (esim. 2:n ja 4:n tunnin jälkeen) muutaman kerran.
6. Pyöritä palloiksi ja nauti!
(Sokerioppi)
Mansikkajogurttijäätelö
250 g pakastettuja mansikoita
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl maitoa tai kookosmaitoa
1 rkl vaahterasiirappia
Koristeeksi: sitruunamelissaa tai valkosuklaalastuja
Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Koristele ja nauti heti.
(Savon Sanomat)
Banaanisuklaajäätelö
2 banaania
1 rkl kaakaojauhetta
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
Koristeeksi: suklaalastuja
1. Soseuta ainesosat sauvasekoittimella, maista ja lisää hunajaa. Muista, että jäätelöseos saa maistua massana jopa liian makealta; jäätyminen vie makeudelta terää.
2. Laita jäätelömassa kulhoon tai jäätelömuotteihin. Jos käytät muotteja, lisää tikut.
3. Pakasta seosta tai puikkoja vähintään
8 tuntia, mielellään yön yli. Ripottele halutessasi suklaalastuja jäätelön päälle ennen nauttimista.
Vinkki: Voit käyttää jäätelössä raakakaakaojauhetta ja raakasuklaata, jolloin herkku on superterveellinen.
Lattejäätelö
1 tlk (397 g) makeaa kondensoitua maitoa
4 dl kuohukermaa
2 ½ tl pikakahvijauhetta
1 ½ dl (macadamia)pähkinöitä
Vatkaa kondensoitu maito, kerma ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella pehmeäksi kermavaahdoksi, noin 5 minuuttia. Kahvijauhe liukenee hiljalleen.
Rouhi pähkinät karkeasti ja kääntele ne jäätelöseokseen. Kaada seos suorakaiteen malliseen rasiaan tai leipävuokaan ja laita pakastimeen vähintään 6 tunniksi. Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastuksen aikana.
Jos jäätelö on ollut pakastimessa yön yli, ota se huoneenlämpöön pehmenemään hetki ennen tarjoamista. Tarjoa jäätelö kahvin kanssa.
(Glorian ruoka ja viini)
Lakritsi-vadelmajäätelö
5 dl kuohukermaa
1 tlk (397 g) makeaa kondensoitua maitoa
2 dl lakritsikastiketta
2 dl vadelmia
1 dl lakritsipaloja
1. Vatkaa kerma löysäksi. Sekoita vaahto kondensoidun maidon joukkoon ja vatkaa vielä, että massasta tulee kuohkeaa.
2. Lisää paloitellut lakritsit ja haarukalla murskatut vadelmat. Jätä lakuja ja muutama vadelma koristeluun.
3. Lisää puolet lakritsikastikkeesta ja sekoita nopeasti, jotta massaan jää lakritsipyörteitä.
4. Kaada jäätelömassa vuokaan, valuta päälle loput kastikkeesta ja koristele pinta lakuilla ja kokonaisilla vadelmilla. Peitä jäätelövuoka ja laita pakastimeen yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
(Kotiliesi)
Marjasorbetti
4–6 annosta
1 dl erikoishienoa sokeria
3 oksaa tuoretta minttua
1 dl vettä
1 ½ dl glukoosisiirappia
2 rkl sitruunamehua
1 l (500 g) marjoja, esim. vadelmia, mansikoita tai mustaherukoita
2 munanvalkuaista
½ dl erikoishienoa sokeria
1. Kiehauta sokeri, mintunoksat ja vesi kattilassa.
2. Lisää marjat sokeriliemeen ja soseuta tasaiseksi.
3. Sekoita glukoosisiirappi ja sitruunamehu marjaseokseen.
4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita marjaseoksen joukkoon.
5. Pane massa jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia (mieluiten yön yli). Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana.
(Sokerioppi)