Oman kodin sähkötyöt tutuiksi

Takaisin

Mitä sähkötöitä omassa kodissa voi ja saa itse tehdä? Mitä asuntonsa sähköasennuksilta saa odottaa?

Moni nuori muuttaa kesällä ensimmäiseen omaan kotiinsa. Omassa huushollissa elämisessä on paljon opeteltavaa. Jos ei tiedä, mitä sähkötöitä saa tavallisena asukkaana tehdä, ei ole syytä nolosteluun. Ei se ole ihan selvää kaikille vanhemmillekaan.

Vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset saavat tehdä varsinaisia sähköasennustöitä. Monet pienet sähkötyöt ovat maallikolle sallittuja, kunhan ne osaa tehdä oikein ja turvallisesti.

Asenna kattovalaisin

Yksi ensimmäisistä muuton jälkeen eteen tulevista sähkötöistä on yleensä kattovalaisimen asennus. Yleisesti ottaen sen saa kiinnittää itse – paitsi jos kyseessä on kiinteä asennus. Palataan siihen tuonnempana.

Jos katossa on pistoke ja valaisimen johdossa siihen kätevästi sopiva pistotulppa, valaisimen kytkeminen on todella helppo juttu – jos vain yltää tekemään sen turvallisesti.

– Kaikkein uusimmissa rakennuksissa voi tosin olla myös kapea, suorakaiteen muotoinen valaisinpistorasia, Tukesin sähkötuotteiden asiantuntija Seppo Niemi kertoo.

Valaisimen vääränlaisen pistotulpan vaihtaminen kuuluu maallikoille sallittuihin sähkötöihin. Jos asunnon katossa on sokeripala, valaisimen ja sokeripalan johtimet liitetään siihen väri väriin.

– Keltavihreä on suojamaadoitus, ja sen kanssa pitää olla tarkkana, Niemi painottaa.

Valaisimen pistotulpan saa poistaa sokeripalaan liittämistä varten. Joskus sokeripala näyttää puuttuvan ja katosta roikkuu vain johdonpäitä. Voi olla, että sokeripala on kadonnut. Toinen mahdollisuus on, että katossa pitäisi olla kiinteä valaisin, joka on jostakin syystä poistettu. Uuden kiinnittämiseen tarvitaan sähköasentaja – sitä maallikko ei saa itse tehdä.

Lue ohjeet Kodin sähköturvallisuusoppaasta.

SIS_muutto-sähkötyöt

Peitekansi halki

Entäpä jos asunnon sähköissä tuntuu olevan jotakin vialla? Mitä sitten pitää tehdä? Taloyhtiön sähköjärjestelmän kunnossapidosta vastaa taloyhtiö. Vuokralaisen pitää ilmoittaa viasta vuokranantajalle tai huoltoyhtiölle. Taloyhtiön osakas ilmoittaa huoltoyhtiölle. Omakotiasukas turvautuu sähköalan ammattilaiseen. Aika vähän voi tehdä itse.

Pistorasian peitekannen saa kyllä poistaa maalauksen tai tapetoinnin ajaksi. Sähköt pitää laittaa asunnosta siksi aikaa pois päältä.

– Maallikko voi uudemmissa asunnoissa myös itse vaihtaa jännitteettömiä pistorasioiden kansia, Niemi sanoo.

– Jos pistorasian peitekannen ruuvi on hieman löysällä, sitä voi varovasti yrittää kiristää, mutta vanha muovi voi olla niin haurasta, että se murtuu. Jos koko pistorasia heiluu tai valaisinkytkimessä on huono kontakti, sitä asukas ei saa ryhtyä korjailemaan.

Kerrostalossa puuttuvasta sokeripalasta, kiinteästä valaisimesta tai heiluvasta pistorasiasta pitää siis ilmoittaa vuokranantajalle tai huoltoyhtiölle, jonka tulee hoitaa asia kuntoon kohtuullisessa ajassa.

– Toimimaton telkkarin pistorasia ei ole niin akuutti vika, että sähköasentajan pitäisi tulla sunnuntaina. Toimimattoman jääkaapin kanssa pitää jo olla ripeämpi, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita selventää.

Omakotitalon omistaja hoitaa asiat kuntoon suoraan sähköasentajan kanssa.

Jatkojohto

Jatkojohdot kehiin

Sähköisiä laitteita on nykyisin niin paljon, että harvassa asunnossa on tarpeeksi pistorasioita tai ainakaan oikeissa paikoissa. Viita muistuttaa, ettei mikään laki määrää, kuinka paljon pistorasioita asunnossa pitäisi olla. Vanhoissa asunnoissa niitä joka tapauksessa on vähemmän kuin uusissa.

– Itse en vuokraisi asuntoa, jonka keittiössä saa päälle vain joko kahvinkeittimen, mikron tai leivänpaahtimen. Ja kärjistäen: puilla lämmitettävään, sähköttömään kämppään ei voi perustaa tietsikkapeliluolaa.

Siis kauppaan jatkojohtoja ja jakorasioita ostamaan. Mutta onko se turvallista?

– Lähtökohtaisesti jatkojohto on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön. Toki se nykyään on vähän kuollut kirjain, sillä laitteita on niin paljon, Niemi myöntää.

Ennen kuin alkaa liittää laitteita jatkojohtoon, olisi hyvä osata laskea kuormituksia. Suuritehoisia laitteita ei pidä liittää samaan rasiaan eikä saman sulakkeen alle.

– Televisio, läppäri ja kännykkälaturi eivät yleensä vie liikaa tehoa. Jos samaan jatkojohtoon liittää kahvinkeittimen, leivänpaahtimen ja mikroaaltouunin, tilanne on jo toinen. Jos ne ovat kaikki samaan aikaan päällä, sulake voi paukahtaa, Niemi arvelee.

– Pidä myös huolta, ettei jatkojohto jää puristuksiin esimerkiksi oven tai kaapinnurkan alle!

Lue lisää täältä!

Ohjeita maallikon asennustöihin

Tee sähkölaitteisiin kohdistuvat työt aina jännitteettömässä verkossa. Katkaise sähkö joko pääkytkimestä, poistamalla sulakkeet tai irrottamalla sähkölaitteen pistotulppa pistorasiasta.

Saat itse

  • vaihtaa tulppasulakkeen asunnon sähkökeskukseen
  • asettaa lauenneen automaattisulakkeen ja vikavirtasuojan toimintakuntoon
  • vaihtaa valaisimen lampun ja sytyttimen
  • vaihtaa sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan
  • liittää sisustusvalaisimen valaisinliittimellä eli sokeripalalla
  • korvata sokeripalan uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla
  • asentaa omakotitalon antennin.

Lue lisää ohjeita Tukesin sivuilta

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.01.2025 | Energiaa

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Eri akkutyypeillä on erilaisia ominaisuuksia, joten ensimmäisenä on hyvä varmistaa, mikä akku omassa laitteessa on. Talveksi varastoon jäävien...

Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa....

01.01.2025 | Omalumme

Valjasta käyttöön kaikki älyvalaistuksen hyödyt

Automaatio nostaa kodin valaistuksen uudelle tasolle. Pimeänä aikana valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Älyvalaistusta voi kokeilla vaikka...