Lisää virtaa! Näin valitset sinulle sopivan varavirtalähteen

Takaisin

Tuttu tilanne: älypuhelin tai läppäri hyytyy kesken pelin tai työskentelyn, eikä verkkovirtapistoketta ole lähellä.


Apu löytyy kannettavasta varavirtalähteestä. Niiden markkinat ovat suorastaan räjähtäneet muutaman viime vuoden aikana. Erilaisia malleja on tarjolla jo sadoittain. Uutuuksia on erityisesti järeiden varavirtalähteiden ryhmässä. Syy tähän on selvä. Uudet mobiililaitteet tehokkaine prosessoreineen syövät ahnaasti sähköä. Toisaalta moni myös haluaa ladata laitteensa entistä nopeammin.

Vaan millaisen varavoimalan valitsisi?

Hyvä lähtökohta on omat käyttötarpeet. Matkapuhelimen lataamiseen riittää teholtaan pieni varavirtalähde, kun taas tabletin, kannettavan tietokoneen, kameran tai vaikka dronen akun lataamiseen tarvitaan tehokkaampi. Järeä varavirtalähde tuo turvaa myös matkalla tai metsäretkellä, kun sähkö ei saa loppua kesken.

Katse kapasiteettiin

Mikä sitten on pieni ja mikä järeä varavirtalähde? Kaksi arvoa, kapasiteetti ja ampeeri, kertovat tästä.

Kapasiteetti kertoo sen sähkövirran määrän, jonka laite pystyy varastoimaan. Mittayksikkö on milliampeeritunti (mAh). Tuhannen mAh:n varavoimala on pieni, 32 000 mAh:n varavirtalähde kuluttajamarkkinoiden jykevimpiä.

Ampeeriluku (A) antaa puolestaan osviittaa siitä, kuinka nopeasti virtalähde lataa laitteen. Useimpien matkapuhelimien latauksessa yksi ampeeri riittää, mutta monet läppärit, tabletit ja kamerat tarvitsevat ampeereita ainakin tuplamäärän.

Lisäksi on hyvä ymmärtää, ettei varavirtalähteiden hyötysuhde ole koskaan 100 prosenttia, vaan se voi olla jopa kymmeniä prosentteja alhaisempi. Tämä tarkoittaa, ettei sähköä riitäkään niin moneen puhelimen latauskertaan, kuin valmistaja ehkä lupaa. Pulma korostuu ladattaessa vanhaa tai huonokuntoista akkua.

Paras hyötysuhde on laadukkaista osista kootuissa varavirtalähteissä – ei siis niissä halvimmissa. Laadukas ja järeä varavirtalähde lataa perusakulla varustetun älypuhelimen tyypillisesti toistakymmentä kertaa ja isommalla akulla varustetun älypuhelimenkin kymmenkunta kertaa.

Riittävästi liitäntöjä

Huomiota kannattaa kiinnittää myös liitäntöihin: saanko varavoimalan kytketyksi omiin laitteisiini? Eniten käytössä on tietokoneista tutun usb-liitännän versioita, yleensä A ja C. Lisäksi jos haluat ladata useita laitteita samaan aikaan, tarvitset useamman kuin yhden laitteisiisi sopivan liitännän.

Muutamilla valmistajilla on omia latauksen ohjausjärjestelmiä. Ne sallivat mobiililaitteen pikalataamisen varavirtalähteestä jopa 45 watin (W) teholla, mutta edellyttävät laitteen ja varavoimalan yhteensopivuutta. Tällainen varavoimala ei siis lataa täydellä teholla kaikkien laitteiden akkuja, mutta saattaa silti toimia hitaammassa lataamisessa.

Kuljettamistakin voi pohtia. Pitääkö varavoimalan olla pieni tai kevyt? Kooltaan pienimmät ovat avaimenperän ja huulipuikon luokkaa. Valtaosa tuotteista sijoittuu matkapuhelimen kokoluokkaan, suurimmat ovat pokkarikirjan mitoissa. Laitteiden paino on laskenut pikku hiljaa. Pääsyy tähän on, että niissä on yleistynyt sama litium-ioni-akkuteknologia, kuin matkapuhelimissa.

Ahkera ulkoilija arvostaa varavoimalan sade- ja pölytiiviyttä. Alumiinikuoriset mallit kestävät kovempaa käyttöä kuin muovikuoriset. Luonnossa samoilija voi katsoa varavirtalähteen valintaa siitäkin näkökulmasta, että jo pienitehoisesta voimalasta on iso apu puhelimen oman akun hiipuessa, jos esimerkiksi pitää soittaa hätäpuhelu. Pienikokoisia varavirtalähteitä myös mahtuu taskuihin helposti useita.

Aurinkokin avuksi

Vihreintä vaihtoehtoa etsiville on tarjolla aurinkopaneelilla varustettuja varavirtalähteitä. Niitäkin on eri hintaisia ja erilaisin kapasiteetein varustettuja. Useimmat mallit tuottavat kuitenkin vain puhelimen lataamiseen riittävän yhden ampeerin virran.

Aurinkopaneeli-varavoimaloiden omat akut myös latautuvat hitaasti pelkän aurinkoenergian turvin, joskin parhaiden kennojen hyötysuhteen mainostetaan jo nousevan yli 20 prosentin. Sateella ja pimeään vuorokauden aikaan aurinkopaneeli-varavoimaloita voi luonnollisesti ladata vain johdon avulla virtalähteestä.

Langattomiakin varavirtalähteitä on markkinoilla. Tällaista laitetta voi käyttää kotona pöydällä langattomana puhelinlaturina, jonka päälle puhelin vain lasketaan. Tarvittaessa laite on helppo napata kyytiin. Osa langattomista laitteista tukee pikalatausominaisuutta. Tosin pikalataus ei välttämättä toimi, jos lataa kahta laitetta yhtä aikaa. Tavallisten langattomien varavirtalähteiden pulma on niin ikään hidas puhelimen lataaminen, hyötysuhde langattomassa sähkötehon siirrossa kun on huono.

Tai miksipä ei pistäisi painoa varavirtalähteen ulkonäölle? Pyöreän, punaisen puuteriaskin näköiseksi muotoiltu varavoimala sujahtaa vaikka iltamenojen pieneen käsilaukkuun, ja sisältää puuterointipeilin sekä led-valon!

Laaja hintahaitari

Halvimmat varavirtalähteet maksavat alle kymmenen euroa, kalleimmat satoja euroja. Suurin valikoima on haarukassa 20–100 euroa.

Kalliimpi hinta ei välttämättä tuo suurempaa todellista akkukapasiteettia, vaan lähinnä pikalatausliitäntöjä, huomautti Tekniikan Maailma -lehti testissään vuonna 2019. Mikrobitti-lehti taas muistutti omassa testissään, että vain harvan laitteen mukana saa laturin, jolla varavirtalähde ladataan. Se on siis hankittava lisähintaan – tai lataus on tehtävä muulla sopivalla laturilla. Moni varavirtalähde ei myöskään pysty pikalataamaan omaa akkuaan, vaikka pikalataisikin mobiililaitteen akun, joten varavirtalähteen lataaminen saattaa kestää tunteja, Mikrobitti lisäsi.

Varavirtalähteiden testeissä toistuva huomio on, että Suomen talvi koettelee tätäkin tekniikkaa. Jos varavoimalan sujauttaa reppuun tai takin ulkotaskuun, verottaa pakkanen sen kapasiteettia ja käyttöaikaa nopeasti. Lisäksi laitteen säätö- ja suojapiirit saattavat toimia virheellisesti. Virtalähde kannattaa siis talvella ulkoiltaessa säilyttää sisätaskussa vartalon lämmön suojassa. Samat ohjeet pätevät älypuhelimiinkin.

Jos suuntaat ulkomaille varavirtalähteiden kanssa, tarkista lentoyhtiösi määräykset akkujen kuljettamisesta. Finnair sallii enintään 100 Wh:n akun kuljettamisen. Tätä tehokkaampi vaatii kirjallisen erityisluvan. Lupa tarvitaan myös, jos aikoo kuljettaa useampia kuin yhden enintään 20 000 mAh:n varavirtalähteen. Akut kuljetetaan yleensä käsimatkatavaroissa.

Goji Powerbank on pienikokoinen 6700 mAh:n varavirtalähde. Hinta luokkaa 30 euroa. Goji Powerbank on pienikokoinen 6700 mAh:n varavirtalähde. Hinta luokkaa 30 euroa. Tyylikkäässä Hyper Pearlissa on varavirtalähde ja taskupeili. Hinta luokkaa 35 euroa. Mophie Powerstation PD XL -varavirtalähde sisältää pikalatausominaisuuden. Hinta luokkaa 80 euroa. Power Bankin aurinkopaneeli-varavirtalähde sisältää taskulampunkin. Hinta luokkaa 20 euroa. RAV Power Ace Series -varavirtalähteen kapasiteetti on huimat 32 000 mAh. Hinta luokkaa 120 euroa.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.01.2025 | Energiaa

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Eri akkutyypeillä on erilaisia ominaisuuksia, joten ensimmäisenä on hyvä varmistaa, mikä akku omassa laitteessa on. Talveksi varastoon jäävien...

Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa....

01.01.2025 | Omalumme

Valjasta käyttöön kaikki älyvalaistuksen hyödyt

Automaatio nostaa kodin valaistuksen uudelle tasolle. Pimeänä aikana valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Älyvalaistusta voi kokeilla vaikka...