Rakennusten lämmitystarve vaihtelee vuosittain sään mukaan. Motivan laskelmien mukaan 15 prosentin nousu lämmitystarveluvussa kasvattaa kotitalouden lämmitysenergiantarvetta 15 prosenttia.
Suurin osa rakennusten kuluttamasta energiasta käytetään tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen. Lämmitystarve rakennuksissa vaihtelee vuosittain sään mukaan, ja tämä vaikuttaa energiankulutukseen, vaikka energiatehokkuudessa ei olisikaan tapahtunut muutoksia.
Pohdittaessa kiinteistön energiatehokkuutta ja vertailtaessa lämmitysenergian kulutuksia vuosien välillä energiankulutus on ensin normeerattava eli sääkorjattava. Normeeratun kulutuksen avulla voimme vertailla saman rakennuksen eri kuukausien tai vuosien kulutuksia sekä eri kunnissa sijaitsevien rakennusten ominaiskulutuksia. Normeerauksessa lämmityksen kulutus muutetaan vastaamaan Ilmatieteen laitoksen määrittelemän niin sanotun ”normaalivuoden” lämpötilojen mukaista lämmöntarvetta.
Lämmitystarveluku (aiemmin kutsuttu astepäiväluvuksi) on tärkeä käsite rakennuksen lämmitystarpeen arvioinnissa. Tämä perustuu siihen oletukseen, että rakennuksen energiankulutus on likimain verrannollinen sisä- ja ulkolämpötilojen erotukseen. Lämmitystarveluku saadaan laskemalla yhteen kunkin kuukauden päivittäisten sisä- ja ulkolämpötilojen erotus. Kuukauden lämmitystarveluku on vuorokausien lämmitystarvelukujen summa, vuoden lämmitystarveluku vastaavasti kuukausittaisten lämmitystarvelukujen summa. Mitä kylmempi vuosi on, sitä suurempi on kyseisen vuoden lämmitystarveluku. ”Normaalivuoden” lämmitystarveluvussa sisälämpötilan ja ulkolämpötilan erotukseksi on oletettu +17 °C.
Vastaajana
Anna-Maria Rauhala
energianeuvoja
energianeuvonta@ramboll.fi
Energiavirasto rahoittaa energianeuvontaa kaikissa Manner-Suomen maakunnissa. Ramboll Finland toteuttaa energianeuvontaa kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Parhaiten tavoitat meidät sähköpostilla energianeuvonta@ramboll.fi.