Sohva näytti vielä kaupassa hyvän väriseltä, mutta kotiin kannettuna sävy on erilainen. Kampaamosta valittu hiusväri näyttää omassa kylpyhuoneessa erisävyiseltä. Vaikka väri ei ole muuttunut, lamppujen kyky toistaa väriä voi olla erilainen.
Lamppua valittaessa silmä osuu ensin pakkauksessa olevaan lampun värilämpötilaan. Kelvinit kertovat, onko lampun väri lämmintä vai sinertävää. Mutta se ei vielä kerro lampun kyvystä toistaa väriä. Siitä kertoo lampun värintoistokyky eli RA-arvo (rendering average) tai värintoistoindeksi CRI (colour rendering index). Mikä merkitys niillä oikein on?
– CRI mittaa lampun kykyä toistaa värejä kaikilla värialueilla. RA-arvossa sen sijaan mitataan vain sini-vihreät alueet. Värintoistokyky ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan. Nolla tarkoittaa, että värit eivät toistu lainkaan, sata taas täydellistä värintoistoa. On tärkeää huomata, että jos valaisimesta on mainittu vain RA-luku, se ei anna mitään tietoa valaisimen kyvystä toistaa lämpimiä sävyjä, muistuttaa valaistussuunnittelija Janne Halttu LedStoresta.
Led-lamppuja onkin kritisoitu niiden heikosta kyvystä toistaa valaistun kohteen värejä. Se ilmenee sinertävänä valona tai harmautena. Usein kuullaankin puhuttavan kalpeista ihmisistä tai sairaalan leikkaussalista led-valaistuksen yhteydessä. Ledeillä on kaikkein vaikeinta toistaa punaista väriä.
Tarkkuutta vaativat tehtävät onnistuvat paremmin, jos valaistuksessa on hyvä värintoistokyky.
Mikä merkitys lampun värintoistokyvyllä on kodin valaistuksessa?
– Kodin valaistuksessa värintoisto tulee selvästi esiin kannettaessa sinne uutta sohvaa tai mattoa. Punainen matto ei olekaan niin punainen kuin kaupassa tai laatta on kylpyhuoneessa ihan erivärinen kuin showroomissa, kertoo Halttu.
– Lisäksi värintoisto vaikuttaa silmän toimintaan. Heikossa värintoistossa näemme valoa mutta emme pysty erottelemaan sitä kunnolla. Tämän ilmiön voi helposti kokea vaikkapa led-katuvalaistuksen alla yrittämällä lukea kirjaa. Kotona jokainen meikkaava nainen tiedostaa valon ja sen laadun merkityksen peilin ääressä.
Valaistuksen värintoistokyky on erityisen tärkeää siellä, missä työskennellään värien kanssa: kampaamoissa, kaupoissa ja painotaloissa. Kotona valaistuksen hyvä värintoistokyky vaikuttaa siihen, miltä huonekalujen värit ja sisustus näyttävät, miten meikki onnistuu tai miltä tekeillä oleva maalaus tai käsityö näyttää kohdevalon alla. Tarkkuutta vaativissa töissä, esimerkiksi keittiössä, työhuoneessa, kylpyhuoneen meikkausvalossa tai kodinhoitohuoneessa, on hyvä käyttää värintoistokyvyltään laadukkaita valaisimia.
Valaistuksen korkeampi värintoistoindeksi, CRI-arvo, tuo oikeat värit esille.[/caption]
Mikä arvo lampussa pitää olla?
– Valitsemalla korkean värintoiston valaisimia osuu aina kohdalleen. Kotona suosittelemme käyttämään vähintään CRI 90 -tason valaistusta. Varastoissa taas CRI 80 on riittävä, vinkkaa Halttu.