Lumme Energia perusti vuoden 2024 alussa Luontorahaston, jonka avulla haluamme edistää kestävää kehitystä ja alueellista elinvoimaisuutta Suomessa. Tukea Luontorahastosta saa yhteensä kymmenen yhdistystä.
Ensimmäisenä rahaston toimintavuotena 2024 tavoitteenamme on ollut kiinnittää erityistä huomiota luonnon hyvinvointiin ja tukea konkreettisia ympäristötekoja. Lumme Energia etsi eri tahoja ja toimijoita, joiden suunnittelemat ympäristöteot:
- hidastavat luontokatoa
- lisäävät tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta ja
- innostavat kaikkia suomalaisia huolehtimaan yhteisen ympäristömme hyvinvoinnista.
Kotimaisena yrityksenä Lumme Energian sydämen asiana on tukea alueellista elinvoimaisuutta. Olemme tunnistaneet jo aiemmin Liike on energiaa -rahastomme puitteissa, kuinka merkityksellistä paikallisten organisaatioiden toiminta tässä asiassa on.
– On ollut mahtavaa huomata, kuinka paljon mielenkiintoa uusi rahastomme on herättänyt jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana. Olemme saaneet nähdä, miten pyyteetöntä ja arvokasta työtä paikalliset yhdistykset tekevät yhteisen elinympäristömme hyväksi. Meillä on ilo päästä tukemaan tätä käytännön luontotyötä, strategia- ja riskienhallintajohtaja Mikko Alftan kertoo.
Tuen saajiksi valikoitui 10 yhdistystä
Vuoden 2024 tukea haettiin helmikuussa. Hakemusten joukosta tuen saajiksi valikoituivat:
- Asikkalan luonnonystävät ry – Vieraslajitalkoot vaarantuneen kasvilajin levinneisyysalueella
- Keltin Nuoret ry – Vieraslajitalkoot maakunnallisesti arvokkaalla lintualueella
- Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry – Perinnebiotooppien hoidon talkooleiri
- Mieli Hämeenlinnan seudun mielenterveys ry – Vieraslajitalkoot Hattulassa
- Muuramen Mannatupa ry – Lasten ja nuorten luontokerhotoiminta Muuramen sivukylillä ja keskustan alueella sekä heidän tutustuttamisensa omaan lähiluontoon ja sen monimuotoisuuteen ohjatusti retkeillen
- Palveluyhdistys Rateva ry – Miehikkälän kuntakeskustan kukkapeltojen kylvö- ja huoltotyöt
- Pappisen Kyläyhdistys ry – Vieraslajitalkoot sekä hyönteishotellien ja linnunpönttöjen rakentaminen
- Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys – Kumminiityn perustaminen ja virallistaminen, niittyjen sekä niittysienten merkityksestä ja uhanalaisuudesta kertominen paikallisesti, lajistoseurannan järjestäminen
- Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry – Vapaaehtoisen metsäkartoitustoiminnan kehittäminen ja vapaaehtoisten kouluttaminen ammattilaisten opastuksella
- Villitaimen ry – Puulan järvitaimenkannan lisääntymispotentiaalin tukeminen, seuranta ja kartoitus.
Tuettavien kohteiden suunnitelmissa nousivat paitsi konkreettiset ja aktiiviset luontokadon hidastamiseen tähtäävät toimenpiteet, myös yhteisöllisyyden lisääminen.
– Haluamme aidosti syventää omaa ymmärrystämme biodiversiteetistä osana vastuullisuustyötämme. Uskon, että Luontorahasto tukee tätä tavoitettamme nyt ja tulevaisuudessa. Meille on tärkeää olla jatkossakin osa laajempaa yhteisöä, joka yhdessä vaalii luontoa ja tukee kestävää kehitystä, Alftan kertoo.
Rahaston tuesta ei riittänyt tällä kertaa kaikille hakijoille, mutta Alftan kannustaa organisaatioita hakemaan tukea rohkeasti jatkossakin.
– Tuen painotukset ja tuettavat kohteet vaihtelevat vuosittain. Toivomme, että näemme tulevina vuosina hakijoiden joukossa yhä moninaisempia luontohankkeita halki poikki Suomen.
Lue lisää Lumme Energian Luontorahastosta!
P.S. Laitapa kalenteriin jo merkintä, sillä luontorahastomme haku vuodelle 2025 on jälleen avoinna tammi–helmikuussa 2025!
Liikkumista ja hyvää energiaa edistävä Liike on energiaa -rahastomme hakuaika ensi vuodelle aukeaa puolestaan jo syyskuussa 2024.