Näin laitat mökin talviteloille - muistathan tehdä nämä asiat ennen pakkasten tuloa

Takaisin

Tässä muistilista siitä, mitä kaikkea mökillä pitää tehdä ennen pakkasia. Samalla voit vähentää energiankäyttöä mukavuudesta tinkimättä.

Tyhjennä vedet

Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, jos se suinkin on mahdollista, etenkin jos et ole menossa mökille vähään aikaan. Tuo myös pumput lämpimään tilaan. Vedet kannattaa tyhjentää, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle.

  • Kun lähdet mökiltä, avaa keittiön kaappien ovet. Ilma kiertää silloin paremmin myös vesijohtojen ympärillä.

Tyhjennä jääkaapin pakastelokero

Jos käytössäsi on jääkaappi, jossa on pakastelokero tai yksikompressorinen jää-pakastinkaappiyhdistelmä, pakastinosa voi sulaa, vaikka jääkaappi pysyisikin +5 asteessa.

  • Yhden kompressorin malleissa kompressori ohjautuu usein päälle jääkaapinlämpötilan mukaan. Jos huoneessa on esimerkiksi +5 asteen peruslämpö, se vastaa jääkaapin tavoita lämpötilaa, eikä kompressori käynnisty. Silloin pakastinosassa ruoka sulaa.
  • ​Kun ostat kylmälaitteita vapaa-ajan asunnolle ja tarkoituksenasi on pitää laitetta päällä myös matalan peruslämmön aikana, valitse laite, jossa on omat kompressorit sekä jääkaappi- että pakastinosalle.

 Hyödynnä ohjaustekniikkaa

  • Kauko-ohjaus- ja valvontajärjestelmien avulla lisäät mukavuutta ja samalla energiatehokkuutta.
  • Kun olet menossa mökille, napsauta kännykällä mökki lämpenemään etukäteen. Säästyy energiaa ja arvokasta vapaa-aikaa.
  • Valvontajärjestelmillä saat mökin hallintaan, vaikka asuisit kauempanakin. Kun mökiltä sitten tulee hälytys vaikka kännykkään, on hyvä asia, jos on valmiit suhteet lähellä olevaan naapuriin tai mökkitalkkariin, joka voi käydä tarkistamassa tilanteen. Säästät matka-aikaa ja kilometrejä.
  • Etäluettavien mittareiden myötä tulleet tarkat sähkönkäyttöraportit ovat hyödyllisiä. Pääset seuraamaan sähköistetyn mökin sähkönkulutusta tarkasti tunneittain. Outo sähkönkäyttö kertoo siitä, että tarkastuskäynti mökillä on paikallaan. Myäs sähkönkulutuksen loppuminen viestii häiriöstä sähkönjakelussa tai viasta laitteissa. Korjaustoimet on hyvä hoitaa kuntoon ennen isompia vahinkoja. Sähkönkäyttöraportit näet verkkoyhtiösi sähköisistä palveluista. 
  • Jos katkaiset sähköt mökiltä, katkaise ne etäluettavasta mittarista, älä pääkatkaisijasta. Näin tieto sähkönkulutuksen loppumisesta menee eteenpäin verkkoyhtiöön ja säästyt arviolaskuilta, joita voi tulla, kun sähönkäyttötietoja ei ole käytettävissä. 

Säädä oikea peruslämpö

Talvisaikaan vapaa-ajan asunnolla energiaa kuluu eniten lämmittämiseen. Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia.

  • Sopiva peruslämpötila liikkuu 5 ja 15 asteen välillä, usein valitaan 10 astetta.
  • Jos vapaa-ajan asunnolla käydään läpi talven viikoittain, rakennus on uusi ja hyvin eristetty ja sisällä on vielä paljon elektroniikkaa, voi peruslämpöä pitää korkeammalla kuin heikommin eristettyä mökkiä, jossa käydään vain pari kertaa talvessa.
  • Elektroniikka ei periaatteessa kärsi, vaikka lämpötila laskee +5 asteeseen, mutta on tärkeää, ettet ota sitä käyttöön kylmänä. Suositus on, että elektronisten laitteiden tulee lämmetä normaalissa huoneenlämmössä 2-4 tuntia ennen käyttöä.
  • Jos mökillä on ilmalämpöpumppu, säädä se haluamaasi peruslämpöön ja patterit pari astetta alemmas. Saat pumpun hyödyn käyttöösi. Tarkista myös, ettei ilmalämpöpumpun automaattiasetuis ole kytketty päälle ja laite on lämmitysasennossa. 
  • Jos mökissä on ilmanvaihtojärjestelmä, muista kytkeä lämmöntalteenotto päälle. 
  • Tarkista vielä, ettei kaikkia lämmityspattereita ole asennettu yhden sulakkeen perään. Silloin yhden sulakkeen palaminen kylmentää koko mökin. Pidä myös väliovet avoinna, silloin ilma kiertää tasaisemmin eikä jokin huone mene liian kylmäksi.
  • Tiivistä ovet ja ikkunat mutta huolehdi, että ilmanvaihto toimii.
  • Jos mökkiä ei ole rakennettu talvikäyttöön eikä sitä käytetä talvella, peruslämpöä ei kannata pitää päällä.

Sopisiko mökille kuivanapitolämmitys? 

Kuivanapitolämmityksessä mökkiä pidetään 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Jos ulkona on –25 astetta pakkasta, mökissä riittää lämpötilaksi noin –20 astetta pitämään kosteuden ja homeen poissa rakenteista.

Pari keskeisellä paikalla olevaa säädettävällä termostaatilla varustettua pakkasvahtia tai lämpöpatteria riittävät pitämään lämpötilan hieman ulkolämpötilaa korkeammalla. Tarvittava lämmitysteho on noin 5–15 W/m2 riippuen mökin ominaisuuksista ja rakenteista. Näin esimerkiksi 50 neliön mökkiin tarvitaan lämmitystä noin 250–750 W. Tehon tarpeeseen vaikuttavat muun muassa lämmöneristykset, ilmanpitävyys ja ilmanvaihto.

Muista tämä

  • Vesijohdot pitää  tyhjentää. 
  • Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 %. Lämmityskauden kylminä jaksoina jo muutaman asteen nosto ulkolämpötilaan nähden laskee suhteellista kosteutta esimerkiksi hirsirakenteisessa kesämökissä turvallisena pidettyyn 60–70 % tasoon.
  • Mikäli kesämökki on varustelutasoltaan lähes omakotitalon veroinen tai siinä on huonosti tuulettuva rossipohja, ei kuivanapitolämmitys ole suositeltavaa.

Kuivanapitolämmitykseen sopii myös aurinkoilmalämmitin. Siinä järjestelmän keräin lämmittää ilmaa ja aurinkopaneelilta sähkön saava puhallin siirtää lämmenneen ilman sisälle. Järjestelmä ei tarvitse toimiakseen ollenkaan verkkovirtaa.

Lisää tietoa: www.motiva.fi

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...