Loisteputket ledeiksi – katso ohjeet vaihtoon

Takaisin

Led-valoputket eivät sovi ihan jokaiseen vanhaan valaisimeen. Tutustu ohjeisiin, niin saat valaistuksen kerralla kuntoon.

Miksi vaihtaa? Led-valoputkilla on monta etua verrattuna loisteputkiin. Ledit ovat ympäristöystävällisempiä. Ne kestävät parhaimmillaan noin 50 000 tunnin käytön eli noin viisi kertaa loisteputken eliniän. Sähköä ledit kuluttavat alle puolet loisteputkien kulutuksesta. Ostohintansa led-putki tienaa alentuneena sähkönkulutuksena alle vuodessa.

Lisäksi paloturvallisuus: Kun loistelamppu vikaantuu, sen pää voi kuumeta yli 200-asteiseksi, joten tulipalon mahdollisuus on todellinen. Ledeillä tätä vaaraa ei ole.

loisteputki_ledputkiHelppo yksiputkinen

Tyypillinen vanha putkivalaisin on olohuoneen ikkunoiden yläpuolelle asennettu peltikuorinen malli, jossa lamppuna on joko ohut tai hivenen paksumpi loisteputki. Tällaisen valaisimen modernisointi led-aikaan käy helposti.

Kun loisteputken poistaa putkea kiertämällä, näkyviin tulee pienen lääkepurkin muotoinen, valkea muoviesine, joka on loisteputken sytytin. Sytytinkin poistetaan. Uuden led-putken pakkauksessa tulee uusi sytytin. Se ja led-lamppu kierretään paikoilleen. Työn saa tehdä itse ohjeita noudattaen.

Uusi sytytin – käytännössä oikosulkupala – tarvitaan, koska led toimii toisin kuin loisteputki. Loisteputkessa on kaasua, jonka sytyttää sähköpurkaus. Virran määrää rajoittaa valaisimeen rakennettu magneettinen kuristin. Kuristin saa jäädä, vaikka sitä ei enää tarvita, mutta vanha sytytin ei.

Tarkasti ottaen kuristinkin kannattaisi poistaa, jos halutaan vähentää valaisimen tehohäviöitä ja kohentaa paloturvallisuutta. Tämän saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Saman tien kannattaa tarkistaa, ettei valaisimen sisällä ole tummumisen merkkejä. Ne paljastavat loisteputken käyneen joskus todella kuumana. Kuumuus on voinut vaurioittaa valaisimen johdotuksia, joten tällaisessa tapauksessa on suositeltavaa vaihdattaa koko valaisin.

loisteputken_vaihto_2

Haastava kaksiputkinen

Kahden loisteputken valaisimissa, joita löytyy esimerkiksi keittiön katosta, muutos voi onnistua kuten edellä – mutta ei välttämättä.

Monessa valaisimessa loisteputket on kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Kytkentä on muutettava rinnankytkennäksi, mutta työn saa tehdä vain ammattilainen.

Jos jo vaihdoit ledit tällaiseen valaisimeen, huomaat ongelman siitä, että toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen.

Lisäksi uusimmissa loisteputkivalaisimissa on elektroniikkaa, kuten elektroninen sytytys, jonka kanssa tavallinen led-valoputki ei toimi. Markkinoilla on kuitenkin led-putkia, jotka sopivat tällaisiin valaisimiin – lampun valinnassa tulee siis olla tarkka.

Markkinoilta löytyy myös muunnossarjoja, joilla ammattilainen voi uusia koko valaisimen led-aikaan. Käytännössä työ ei kuitenkaan kannata, vaan järkevämpää on vaihtaa koko valaisin uuteen.

Oikea kanta ja teho

Sitten onkin aika marssia kauppaan tutkimaan led-valoputkien myyntipakkauksia. Niistä tarkistetaan tuotteen käypäisyys omaan valaisimeen, putken pituus, sopiva valoteho ja omaa silmää miellyttävä valon värilämpötila.

Tavallisen olohuonevalaisimen putki on joko ohuempi T5-koodin tai paksumpi T8-koodin putki. Edellisen kannan koodi on G5 ja jälkimmäisen G13. Pienimmissä valaisimissa käytettyjen pienoisloistelamppujen kannan koodi on G24. Kaikille löytyy vastineet led-maailmasta.

Led-putken tehon on oltava lähtökohtaisesti sama kuin sillä korvattavan loisteputken. Vanhaa 15 watin loisteputkea vastaava led-valoputki on noin 5,4-wattinen, 18 watin loisteputkea vastaava led-malli taas noin 9-wattinen.

Ennen wattien määrä kertoi lampun antaman valon määrän, mutta enää näin ei ole. Led-maailmassa watit kertovat vain lampun sähkönkulutuksesta ja luumen paljastaa, kuinka paljon lamppu antaa valoa.

Esimerkiksi vanha 60 watin hehkulamppu tuotti noin 500–700 luumenin valotehon. Nyt jo 7 watin led on sitä kirkkaampi – noin 800 luumenia –, vaikka se kuluttaa sähköä noin kahdeksan ja puoli kertaa vähemmän.

keittio_valaistus

Viihtyisyys huomioon

Käyttöpaikka ja omat mieltymyksetkin voivat määritellä led-putken valintaa. Asuintiloissa suositaan yleensä lämmintä tai neutraalia valkoista valoa tuottavia lamppuja. Aivan puhdas valkoinen on monen silmään liian kylmä. Värilämpötilaa mitataan Kelvin-asteikolla (K).

Noin 3 000 Kelvinin valo tuntuu viihtyisältä: se on vain vähän viileämpi kuin hehkulampun valo. Noin 4 000 Kelviniä vastaa luonnonvaloa, eikä se muuta valkoista keittiötä siniseksi tai keltaiseksi. Kun lähestytään 6 000:ta Kelviniä, valon väri muuttuu puhtaan valkoiseksi ja kylmäksi.

Jos huoneessa käytetään yhtä aikaa muita valonlähteitä, led-putkien värilämpötila kannattaa sovittaa yhteen niiden kanssa. Markkinoilla on sellaisiakin led-valaisimia, joiden värilämpötilaa voi säätää.

Vanhat loisteputket ovat ongelmajätettä. Voit viedä ne maksutta vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan, jonka löydät esimerkiksi valtakunnallisesta kierrätys.info-palvelusta.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...