Tunnista keväiset laulajat kännykkään ladattavan ilmaisen sovelluksen avulla.
Ensimmäiset lintujen viserrykset ovat kevään parhaita merkkejä tippuvien räystäiden ja taivaalle kiivenneen auringon kanssa. Tunnistamalla visertäjät saat kevätluonnosta irti vielä entistä enemmän. Jos omat taidot eivät riitä, kännykkään voi ladata avuksi ilmaisen sovelluksen.
Lintuharrastukseen kuuluvat olennaisesti lintukirja ja kiikari, mutta äänien perusteella lintujen tunnistamisessa auttaa kännykkäsovellus. Birdnet on tekoälyä hyödyntävä sovellus, joka tunnistaa yli 3 000 lintulajia. Käyttö on yksinkertaista. Kun kuulet linnunlaulua, käynnistä Birdnet älypuhelimessasi. Sovellus kuuntelee laulun, äänittää sen ja piirtää näytölle grafiikan. Voit ottaa grafiikasta pätkän ja pyytää sovellusta analysoimaan sen. Sovellus tunnistaa linnun ja ehdottaa todennäköisyysjärjestyksessä sinulle sopivimpia. Samalla se tarjoaa linnusta kertovaa artikkelia Wikipediasta.
Birdnetin käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta nettiyhteyden pitää olla käytettävissä, sillä sovellus tarvitsee sitä linnun tunnistuksessa.
Käyttöönotto on helppoa:
- Hae sovellus sovelluskaupasta (saatavana sekä Android- että iOS-puhelimiin).
- Asenna se matkapuhelimeen.
- Avaa sovellus – anna sille lupa käyttää mikrofonia ja GPS-paikannusta.
- Sovellus on englanninkielinen, mutta vasemmasta yläreunasta löydät asetukset. Valitse kohdasta ”Common names” kieleksi suomi. Silloin sovellus ehdottaa lintuja suomen kielellä.
Siispä kokeilemaan!
Lintuja ei ulkona vielä näy eikä kuulu, joten testauksessa täytyi käyttää laulavaa lintukirjaa. Pian peipposen viserrys kajahti ilmoille. Sovellus tallensi laulun. Otin grafiikasta peukalollani pätkän ja pyysin analysointia. Sovellus tunnisti heti peipon laulun. Tästä tulee hyvä kumppani luontoretkille!
Hyvin toimi tunnistus! Väkäsestä klikkaamalla saa vielä lisää lintutietoa Wikipediasta.
Siispä muuttolintuja bongaamaan!
Tässä lintuharrastajien Tiira-lintutietopalvelusta kerättyjä muuttolintujen keskimääräisiä saapumisaikoja Suomeen:
- valkoposkihanhi 2.2.
- kuovi 16.3.
- töyhtökiuru 28.3.
- haarapääsky 5.4.
- kirjosieppo 14.4.
- pajulintu 16.4.
- käki 19.4.
- keltavästäräkki 19.4.
- satakieli 25.4.
- tervapääsky 30.4.
- ruisrääkkä 2.5.
(www.birdlife.fi)
(www.birdlife.fi/havainnot/muuttolintujen-saapuminen/)
Kokeile myös kasvien tunnistusta
PlantNet-sovellus tunnistaa kasvit suoraan puhelimen kameralla otetusta kuvasta. Ilmainen ja suomenkielinen sovellus sekä Androidille että iOS:lle.