Lapin maut lautasella: Kokeile kotikeittiössä pohjoisia herkkuja

Takaisin

Syksyn pimetessä on aika tuoda Lapin tunnelmaa omaan keittiöön. Valmista perinteisiä pohjoisia herkkuja tai kokeile rohkeasti uusia reseptejä. Lapin ainutlaatuiset raaka-aineet vievät makumatkalle tuntureiden maisemiin.

Takuuvarma makuelämys ovat legendaarinen poronkäristys ja pottuvoi. Siitä on hyvä aloittaa. Liitä menuun sitten vaikkapa porosushi tai poro-tomaattitartar ja aina varma leipäjuusto lakkahillon kera.

Lapin_juusto

Miltä maistuisi vaihteeksi poronpaisti joulukinkun sijaan tai rinnalla? Tässä resepti joulupaistiin. Se ja paljon muitakin – niin perinteisiä kuin uudenlaisiakin – pororeseptejä löytyy täältä: pororeseptit.fi/reseptit/

Poronpaisti_1

Joulupaisti porosta

Ainekset

  • 3 kg luullista poronpaistia
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl valkopippuria jauhettuna
  • 2–3 dl vettä
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana

Kastike

  • 2 dl paistolientä
  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä
  • 1 tl karpalohyytelöä
  • 0,5 dl kermaa

Valmistus

Jos paisti on jäässä, sulata se hitaasti viileässä. Hiero sulan paistin pintaan suola ja jauhettu valkopippuri ja anna suolautua jääkaapissa noin 4 tuntia.

Laita paisti uunivuokaan pintakalvot ylöspäin. Lisää vuokaan vesi, kokonaiset pippurit, laakerinlehti, kuutioitu sipuli ja paloiteltu porkkana.

Kypsennä paistia uunissa 125 asteen lämmössä noin 3,5–4 tuntia, kunnes paistin sisälämpötila on 65 astetta (paisti on vielä punertavaa sisältä).

Jos tahdot täysin kypsän paistin, anna sisälämpötilan kohota 77 asteeseen. Kypsennyksen aikana voit lisätä vuokaan vettä. Paistia pitää valella säännöllisesti kuivumisen estämiseksi.

Anna paistin vetäytyä 10–20 minuuttia ennen luiden irrottamista ja paloittelua.

Saosta paistoliemi voi-jauhosuuruksella. Lisää vesi, karpalohyytelö ja kerma. Irrota luut ja leikkaa paisti poikkisyin viipaleiksi.

Tarjoa lisäkkeinä keitettyjä perunoita, kasviksia ja marjahyytelöä.

Tapaksia, sapaksia ja lapaksia

Suomalaisia tapaksia kutsutaan usein sapaksiksi, mutta lappilaiset ovat vieneet herkuttelun vielä pitemmälle kutsumalla omia tapaksiaan lapaksiksi. Nämä lappilaiset porosapakset tai -lapakset maistuvat glögijuhlien suolapalana tai vaikka itsenäisyyspäivän juhlia katsellessa.

Porosapas

Porosapas (20 kpl)

Ainekset

  • 10 pientä perunaa
  • 0,5 dl voita sulatettuna
  • 0,5 dl hienoa merisuolaa
  • 0,5 tl kuivattua rosmariinia
  • 7 kpl coctailkurkkuja
  • 20 viipaletta poron
    kylmäsavupaistia
  • 20 karpaloa
  • tuoretta rosmariinia
  • 20 coctailtikkua

Valmistus

Pese perunat ja leikkaa ne puoliksi.

Mausta voisula merisuolalla ja kuivatulla rosmariinilla ja pyörittele perunat voisulassa. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Leikkaa cocktailkurkut kolmeen osaan. Taittele poron kylmäsavupaistisiivu ruusukkeeksi ja kiinnitä se perunan puolikkaan päälle cocktailtikulla. Asettele porosiivun päälle pala cocktailkurkkua ja karpalo ja koristele sapakset tuoreella tai kuivatulla rosmariinilla.

(Kuva ja ohje: K-Ruoka.fi)

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...