Kävelijän hiilijalanjäljillä

Takaisin

Jos kestävistä elämäntavoista järjestettäisiin olympialaiset, suomalaiset olisivat sijalla 180. Suomen hiilidioksidipäästöistä 68 % syntyy kotitalouksien kulutuksesta eli siitä, miten me – yksittäiset kansalaiset – asumme, liikumme, syömme ja mitä me ostamme. Yhteistyö Lumme Energian kanssa sai kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partasen pohtimaan omaa hiilijalanjälkeään ammattiurheilijana.

Sitran elämäntapatesti kertoi Akun tämän vuoden hiilijalanjäljen olevan 8700 kg CO2e, kun keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg. Millaisilla arjen valinnoilla työnsä vuoksi paljon matkustava urheilija on onnistunut pitämään hiilijalanjälkensä keskivertosuomalaista pienempänä? Käveleekö Aku joka paikkaan? Miten me muut voimme ottaa oppia huippu-urheilijan valinnoista?

Kokosimme Akun valinnoista viisi vinkkiä, joiden avulla jokainen meistä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään:

1. Lyhyet matkat kävellen tai pyörällä

2. Kimppakyydillä kisoihin ja harjoituksiin

3. Kasvisruokapäiviä ja muita arkisia valintoja

4. Kierrätys ja lajittelu

5. Sähkösopimus uusiksi

 

Olympisähkö-Lumme-x-Olympiakomitea.-Sami-ja-Aku-metsässä-kävelemässä

1. Lyhyet matkat kävellen tai pyörällä

Kilpakävelijä Aku Partanen kävelee muutenkin kuin ammatikseen.

– Arjen liikunnassa pyrin käyttämään ekologisia vaihtoehtoja silloin, kun se on mahdollista. Kävellen ja pyöräillen saa arkeen mukavasti liikuntaa ja hyvän mielen, Partanen sanoo.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 29 % syntyy liikenteestä ja matkailusta. Suomessa välimatkat ovat usein pitkiä, mutta olisiko matkojen taittamiseen muitakin vaihtoehtoja kuin suomalaisten eniten käyttämä kulkuneuvo, henkilöauto?
Taajama-alueilla polkupyörä on usein nopein kulkuväline alle seitsemän kilometrin matkoilla. Autoilija voi pienentää hiilijalanjälkeään vaihtamalla lyhyet automatkat kävelyyn tai pyöräilyyn. Siitä kiittää myös kroppa, sillä hyöty- ja arkiliikunta ovat helppoja tapoja kohentaa kuntoa.

Suomalaisten liikuntaharrastus vapaa-ajalla on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, mutta samaan aikaan arkiliikunta on vähentynyt. Kun liikunnan yhdistää arkisiin askareisiin ja asiointiin, arkiliikunta juurtuu jokapäiväiseksi tavaksi eikä valintaa tarvitse erikseen miettiä.

2. Kimppakyydillä kisoihin ja harjoituksiin

Tiesitkö, että Suomen liikenteessä yhdessä henkilöautossa matkustaa keskimäärin alle kaksi henkilöä? Sujuisiko matka mukavammin, jos mukana olisi muitakin? Aku Partasen ratkaisu on kimppakyydit, joita hän suosii etenkin pidemmillä kisamatkoilla.

Kimppakyydit sopivat mainiosti myös lasten kuljettamiseen erilaisiin harrastuksiin. Monissa urheiluharrastuksissa tarvitaan välineitä, joita on hankala kuljettaa julkisissa liikuntavälineissä. Jos vanhemmilla on käytössään auto, kannattaa miettiä, voisiko yhteiskuljetuksilla säästää vanhempien aikaa ja rahaa – ja samalla ympäristöä.

3. Kasvisruokapäiviä ja muita arkisia valintoja

Huippu-urheilussa on vaikea välttää matkustamista. Aku Partanen pyrkii kompensoimaan matkustamisen haittoja muilla arkisilla valinnoilla.

– Asumisessa, ruokailussa ja tavaroiden hankinnassa suosin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi kasvisruokapäivät viikoittain lisäävät vaihtelua ruokavalioon. Tavaroiden hankinnassa vältän turhia hankintoja ja valitsen kestäviä, laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu ympäristöä ajatellen, Partanen kertoo.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 20 % muodostuu asumisesta, 18 % ruoasta ja 33 % muusta kulutuksesta. Asumiseen liittyviä valintoja ei tehdä päivittäin, mutta ruokavalintoja tehdään joka päivä. Valitsetko lautaselle joka päivä lihaa? Tiesitkö, että pitämällä kolme kasviruokapäivää viikoittain voit pienentää hiilijalanjälkeäsi määrällä, joka vastaa 2800 autoilukilometriä?

4. Kierrätys ja lajittelu

Keskivertosuomalaisen suurin hiilijalanjälki koostuu kodin kulutustavaroista, vapaa-ajasta ja palveluista, lemmikeistä ja mökkeilystä.

Aku Partanen on tottunut kierrättämään vanhoja urheiluvarusteita antamalla niitä ystävilleen. Hän myös lajittelee kotona syntyvät jätteet.

Ympäristötietoinen kuluttaja hankkii uusia tavaroita harkiten, kierrättää vanhaa ja huolehtii siitä, että roskat päätyvät oikeisiin osoitteisiin. Lajittelu ja jätteiden vähentäminen on tärkeä ympäristöteko. Lajittelemalla roskat oikein annat roskille uuden elämän, kun pahvista, muovista, metallista ja lasista tehdään uusia tuotteita.

5. Sähkösopimus uusiksi

Asumiseen liittyvillä valinnoilla voi vaikuttaa paljonkin omaan hiilijalanjälkeen. Yksi hyvistä valinnoista on uusiutuvaan energiaan pohjautuva sähkösopimus, jollaisen myös Aku Partanen on tehnyt.

Asumisessa omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää myös esimerkiksi laskemalla kodin lämpötilaa tai säästämällä vedenkulutusta. Aku Partanen säästää sähköä omassa taloudessaan välttämällä valojen tai television pitämistä päällä turhaan. Lisäksi hän pitää lämpimät suihkut lyhyinä.

PS. Tiesitkö, että jos miljoona suomalaista puolittaisi suihkuajan kahdeksasta minuutista neljään minuuttiin, säästyisi lähes 5000 henkilön hiilijalanjälki vuosittain? Otatko sinä suihkuhaasteen vastaan?

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.01.2025 | blogi

Hektinen maailma kaipaa ketteryyttä - Lumme Energian uusi toimitusjohtaja lupaa ratkaisukeskeistä uutta suuntaa

Lumme Energian uusi toimitusjohtaja Janne Laine on aloittanut tehtävässään 1.1.2025. Laine uskoo, että nopeasti muuttuva energia-ala tarvitsee...

Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa....

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...