Karita Tykän perheessä joulu tehdään itse omassa keittiössä ja maustetaan rakkaudella.
Rakastan joulua. Sen tuomaa taukoa, rauhaa, kiireettömyyttä, läsnäoloa, perhekeskeisyyttä ja totta kai – herkullisia ruokia! Aattoaamu alkaa aina joulupuurolla, johon sujautan mantelin tuomaan saajalleen hyvää onnea tulevalle vuodelle. Aaton juhlapöytämme on moninainen – erilaisia kaloja ja muita herkkuja, runsaasti kasviksia, salaatteja, juustoja ja erilaisia uunijuureksia sekä täyteläistä keittoa ja useimmiten myös hiukan poroa tai muuta riistaa. Makeat herkut kuuluvat jouluumme ilman muuta! Raakasuklaita on jos jonkinmoisia, kakkuja, piparkakkuja ja makeita herkkuja löytyy joka joulu.
Kaikkia ruokiamme yhdistää kuitenkin yksi seikka – ne on kaikki valmistettu itse omassa keittiössä ja maustettu rakkaudella. Myös laadukkaat viinit, kuumat viinit ja glögit kuuluvat joulun herkkuihin. Ne lämmittävät viileissä illoissa ja maistuvat ihanilta herkullisten ruokien kera.
Meillä joulua vietetään aina perheen kesken. Joskus se tarkoittaa vain omaa pientä perhettämme, johon kuuluvat minun lisäkseni mieheni ja poikamme Luca. Joskus taas joulua juhlitaan koko sakin kera. Silloin paikalle tulevat sisareni perhe, johon kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta, mieheni sisaren perhe, jolla on samanlainen paketti, mieheni äiti ja vielä omat rakkaat vanhempani. Voin kertoa, että silloin löytyy talostamme vilskettä ja vilinää! On tapana, että kaikki tuovat aina jotakin mukanaan, jotta valmistelut eivät kaadu yhden harteille ja kaikki saavat nauttiakseen yllin kyllin. Lapset odottavat aina myös joulupukkia, joka käy joka vuosi. Sekin kuuluu jouluumme – ainakin vielä, kun poikamme Luca on vasta seitsemän. Aattona käymme myös joulukirkossa, jossa pääsen juhlahössötysten keskeltä joulun rauhalliseen tunnelmaan ja kiire katkeaa kuin seinään. Tunnen suurta kiitollisuutta kaikesta, mitä minulla on lähelläni ja elämässäni – minulle merkityksellisimmät asiat nousevat sydämeeni.
Joulu on herkuttelua, mutta silloinkin on ihanaa herkutella terveellisemmin ja välttyä ikäviltä vatsanväänteiltä tai muilta inhotuksilta. Riisipuuron voi kokeilla tehdä tänä vuonna vaikka hiukan uudella tavalla tai maistella, miltä joulu maistuisi ilman valkoista sokeria. Itselläni sokerittomia jouluja on nyt takana muistaakseni kahdeksan, joten voin vakuuttaa, ettei herkuttelu ole sokerista kiinni, vaan vaihtoehtoja on lukuisia. Minulla on myös tapana luoda tai kokeilla joka joulu ainakin yksi uusi resepti. Muut ruoat taas ovat perinteitä ja toistuvat joka vuosi. Laatikkoruoat jäävät meidän perheessämme kuitenkin väliin, niistä kun ei meillä nauti oikein kukaan. Rohkaisenkin kaikkia tekemään sellaisen joulupöydän, joka sopii juuri teille parhaiten. Ei tarvitse mennä vanhan kaavan mukaan ja syödä totuttuja ruokia, jos se ei tunnu hyvältä. Voimme jokainen itse päättää, millainen joulu on juuri meidän joulumme! Oikeaa tai väärää joulupöytää ei ole, on vain erilaisia makuja ja mieltymyksiä.
Isoisäni sanoi aikoinaan: ”Voi kun tulisi jo joulu, niin saisi yölläkin syödä.” Sama pätee meillä edelleen – äidin kanssa usein istumme myöhään yöhön keittiönpöydässä tai takkatulen ääressä nautiskellen, jutellen, pelaten tai vain ollen – ihanaa!
Iloa ja herkullista joulua kaikille!
– Karita
Kookosriisipuuro (kuudelle)
- 9 dl vettä
- 3 dl puuroriisiä
- 4–5 dl kookosmaitoa (täysirasvainen ja mielellään luomulaatuinen)
- 1/2–1 tl suolaa.
Kiehauta 6 dl vettä ja lisää riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää 3,5 dl kookosmaitoa ja loput vedestä.
Hauduta kannen alla hitaasti reilun tunnin ajan tai kunnes puuro on valmis. Mausta suolalla ja jos haluat koostumuksesta löysempää, lisää kookosmaitoa makusi mukaan.
Nauti kanelin, maustetun hunajan, uunipäärynöiden tai maustettujen pekaanipähkinöiden kera.
P.S. Puuro maistuu ihanalta myös kylmänä! Tee siis siitä seuraavana päivänä vaikka jouluinen jälkiruoka.
Chia-puuro (neljälle)
- 8 dl kookosmaitoa (täysirasvainen ja mielellään luomulaatuinen),
- 6 rkl chia-siemeniä
- 2 dl vettä, ripaus suolaa.
Sekoita tehosekoittimessa tai muuten huolellisesti keskenään vesi, suola ja kookosmaito. Kaada kannelliseen lasipurkkiin. Lisää chia-siemenet ja sekoita huolellisesti. Sekoita vielä muutaman minuutin välein, jotta chia ei geeliydy klimpeiksi. Anna jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli tai vähintään tunti kaksi, jotta puuroon tulee hyvä koostumus.
Voit makeuttaa puuron halutessasi tai nauttia sen ihanien joululisukkeiden kera. Murustele gluteenittomia ja ilman valkoista sokeria valmistettuja piparkakkuja chia-puuron päälle tai nauti se mausteisten pekaanipähkinöiden kera. Myös granaattiomenansiemenet ovat loistava ja kevyt lisuke kermaisen puuron päälle. Nauti!
Lisukkeet:
Mausteiset pekaanipähkinät
- 4 dl pekaanipähkinöitä
- 4 rkl vaahterasiirappia
- 3 tl kanelia
- 1,5 tl jauhettua vaniljaa.
Lämmitä uuni noin 160 asteeseen. Sekoita huolellisesti pekaanipähkinät, siirappi, vanilja ja kaneli keskenään. Levitä seos leivinpaperin päälle ja paista noin 10–20 minuuttia. Älä polta. TAI paista pannulla muutaman minuutin ajan. Laita sivuun jäähtymään. Jäähtyessään pähkinäseoksesta tulee rapeaa.
Kardemummalla maustetut uunipäärynät
- 3 melko kypsää päärynää
- 4 rkl vettä
- 8 kpl kokonaista kardemummaa ja / tai 1 rkl rouhittua kardemummaa
- 2–3 rkl vaahterasiirappia
- 1–2 kanelitankoa.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita pienessä astiassa vesi, vaahterasiirappi ja rikotut kardemummat. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen pari minuuttia, jotta maut irtoavat paremmin ja kastike tiivistyy hiukan. Kuori päärynät, leikkaa ne pitkittäissuunnassa puoliksi ja poista siemenkota. Aseta päärynät pieneen paistovuokaan ja valuta kardemummakastike päälle. Peitä koko vuoka foliolla. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia, poista folio ja jatka vielä 15–20 minuuttia tai kunnes päärynät ovat saaneet hiukan väriä ja ovat kypsiä. Valele päärynät liemellä, tarjoile tai anna jäähtyä ja nauti jäähtyneinä esimerkiksi maustettujen pekaanipähkinöiden ja puurojen kera.
Paremmat piparkakut
(Noin viisi pellillistä herkullisia, gluteenittomia, pähkinättömiä ja ilman valkoista sokeria valmistettuja piparkakkuja)
- 150 g luomuvoita tai gheetä (kookosöljyäkin voi kokeilla)
- 3 dl kookossokeria
- 1,5 dl hunajaa
- 1,5 dl taatelisiirappia tai vaahterasiirappia
- 1 luomukananmuna.
- 250 g täysjyväriisijauhoa
- 2 rkl raakakaakaojauhetta, 300 g tattarijauhoa
- 4 tl piparkakkumausteseosta (tai oman maun mukaan sekoitus jauhettua kanelia,
tähtianista, neilikkaa ja vaniljaa) - 1,5 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- aavistus vastaraastettua muskottipähkinää (ei pakollinen)
- ripaus kuivattua inkiväärijauhetta (jos haluat)
Sulata voi ja sekoita joukkoon kookossokeri, hunaja ja taatelisiirappi. Jätä pienellä lämmöllä liedelle ja sekoita välillä. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa kananmuna huolellisesti sähkövatkaimella voi-sokeriseoksen joukkoon. Yhdistä kuiva-aineet ja voi-sokeriseos monitoimikoneessa, jossa on taikinan vaivausterä, tai vaihtoehtoisesti yleiskoneessa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan. Laita kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Kaulitse kylmä taikina kaulimella perunajauhoa apuna käyttäen ohueksi ja painele muoteilla mieleisiäsi piparkakkuja.
Älä ujostele perunajauhon kanssa, vaan pyyhkäise sillä taikinan pintaa, pöytää ja kaulinta aika ajoin, jotta taikina ei tartu kiinni. Muista myös, että taikinaa on helpompi työstää viileänä. Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa noin 8–12 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta ja taikinan paksuudesta. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai puurojen päälle murusteltuina!
Lisää terveellistä, gluteenitonta, maidotonta ja ilman valkoista sokeria valmistettua ruokaa ja herkkuja löydät Rakkaudella, Karita -blogista. Seuraa myös somessa @karitatykka.