Joulupipareista maistuvia tuliaisia ja joululahjoja

Takaisin

Koristelemalla joulupiparit persoonallisella tavalla voit ilahduttaa makulahjan saajaa aivan erityisesti. Katso vinkit koristeluun.

Helpoimmin piparit syntyvät valmiista taikinasta, jota löytyy kaupan pakastealtaasta. Muotteina toimivat hyvin ne perinteiset, rakkaat sydämet, tontut ja porot. Erilaisella koristelulla niistäkin saa aivan uudennäköisiä. Uutta ilmettä muotoon saat tekemällä haluamastasi kuviosta leivinpaperiin kaavan ja leikkaamalla piparit taikinasta kaavan ääriviivoja pitkin.

Koristelussa perinteisin materiaali on pikeeri, jota voit ostaa kaupasta valmiina tai tehdä itse joko jäykempänä tai notkeampana versiona. Jäykemmällä pikeerillä ja hyvällä tyllalla saa tehtyä pikkutarkkaa kuviota ja tarkkoja ääriviivoja, notkealla taas on helpompaa päällystää vaikka koko pipari. Tyllan voit korvata Minigrip-pussilla, jonka nurkkaan teet pienen reiän, tai leivinpaperitötteröllä. Värjäämällä notkeaa pikeeriä ja päällystämällä piparin useammalla värillä saat aikaan marmorikuvioita, kun sekoitat eri pintoja keskenään vaikkapa hammastikkua apuna käyttäen. Isoja pintoja päällystettäessä reuna kannattaa ensin rajata jäykemmällä pikeerillä.

Jos taas tasainen pinta on mieleen, voit aina oikaista: kauli sokerimassaa, ota siitä muotilla piparin kuvio ja liimaa se kuorrutteeksi piparin päälle.

Viimeistelyssä apuna on erilaisten hileiden, koristerakeiden ja -geelien sekä karamellien huikea valikoima. Siispä kokeilemaan!

piparit1

Jäykkä pikeeri ääriviivoja varten

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • (värjäykseen muutama tippa elintarvikeväriä)

Vatkaa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja lusikoi pursotuspussiin tai leivinpaperitötteröön. Oikein ohuita ääriviivoja (ja pienintä tyllaa) varten pikeeri saa olla hieman löysempää.

Notkea pikeeri isompiin pintoihin

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 2 dl tomusokeria
  • ½ tl sitruunamehua
  • (värjäykseen muutama tippa elintarvikeväriä)

Vatkaa kaikki ainekset ja lusikoi pursotuspussiin tai leivinpaperitötteröön. Jos haluat aivan ohutta pikeeriä, vähennä tomusokerin määrää ¼ dl.

Piparit_uudetmuodot

Uudet muodot

Paidanmuotoisen piparimuotin voit korvata tekemällä kaavan leivinpaperista. Koristele pikeerillä aloittaen reunoista keskelle päin. Koristeet voit kiinnittää, kun kuorrute on vielä pehmeää. Kuivuneeseen pintaan voit vielä lisätä kuvioita koristelugeelin avulla.
(Oetker)

Piparit_lasinpohja

Pintakuvioidut piparit

Kauli piparkakkutaikina paksuhkoksi levyksi. Ota taikinasta muotilla kuvioita, esimerkiksi tähtiä, kukkia tai sydämiä. Paina kuvioidun lasin pohjalla erilaisia kuvioita piparkakun pintaan. Esimerkiksi kristallilasin tai Kastehelmi-juomalasin pohjalla saat kauniin kuvion. Voit käyttää myös pestyä pitsiliinaa. Sirottele jäähtyneiden pipareiden pinnalle tomusokeria, niin saat kuvion hyvin esille.
(K-Ruoka)

Pipari_lumiukko

Sulaneet lumiukot

Istuta vaahtokaramelli lumiukon pääksi pikeerilammikkoon. Viimeistele, kun pikeeri on kovettunut. Lumiukon pääksi käy myös puolikas marmeladikuula. Valuta pikeeriä sen päälle ja koristele kovettuneena.

Käytä mielikuvitustasi ja pidä hauskaa!

Uudella koristelulla perinteisetkin muodot näyttävät erilaisilta!

Piparit2
Piparit3

 

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.01.2025 | Energiaa

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Eri akkutyypeillä on erilaisia ominaisuuksia, joten ensimmäisenä on hyvä varmistaa, mikä akku omassa laitteessa on. Talveksi varastoon jäävien...

Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa....

01.01.2025 | Omalumme

Valjasta käyttöön kaikki älyvalaistuksen hyödyt

Automaatio nostaa kodin valaistuksen uudelle tasolle. Pimeänä aikana valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Älyvalaistusta voi kokeilla vaikka...