Herkkupähkinöitä purtavaksi – oiva välipala tai terveellinen tuliainen

Takaisin

Proteiinipitoiset, hyviä rasvoja sisältävät pähkinät ja mantelit ovat oivia välipaloja, joita voi napostella kohtuullisesti hyvällä omallatunnolla. Pienellä jalostuksella niistä saa loihdittua uudenlaisia herkkuja, vaikka tuliaisiksi tai lahjoiksi.

Pähkinöitä ja manteleita on kaupan hyllyillä tarjolla jo huikea valikoima. Terveellisimmillään ne ovat kuorineen ostettuina ja kuorimisen jälkeen sinällään nautittuina. Hyvän lisänsä ne antavat salaatteihin ja pääruokiin, pelastavatpa ne kätevästi uupumukselta myös pitkillä lenkeillä. Pähkinät ja mantelit sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, joka vaikuttaa suotuisasti aivojen ja sydämen terveyteen. Terveydelle edullisia rasvahappoja on erityisesti manteleissa ja saksanpähkinöissä. 

Vaikka pähkinät ovat terveellisimmillään käsittelemättöminä, uudelle herkuttelun tasolle ne nousevat paahdettuina ja maustettuina vaikkapa jouluisin mauin. Maustetut joulupähkinät ovat täydellistä naposteltavaa lämpimän glögin kanssa. Valmistus on helppoa, ja tuoksuvat herkut voi pakata lasipurkkiin ja lahjoittaa eteenpäin pähkinöiden ystäville. Tässä muutamia reseptejä kokeiltaviksi. 

Maustetut joulupähkinät 

Ainekset 

  • 1 rkl rypsiöljyä 
  • 1 rkl siirappia 
  • 1 tl piparkakkumaustetta 
  • 200 g erilaisia pähkinöitä 
  • ripaus sormisuolaa 
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 

Valmistus 

Kuumenna rypsiöljy ja siirappi paistinpannulla. Lisää piparkakkumauste ja pähkinät. Kääntele seosta niin, että pähkinät paahtuvat hieman ja maut tarttuvat pähkinöiden pintaan. Ripottele joukkoon sormisuolaa ja rosmariinia. Sekoita. Kaada pähkinät lautaselle jäähtymään. Tarjoile glögin kanssa. 

Resepti: anna.fi 

Joulupähkinät Bourdainin tyyliin 
(Anthony Bourdainin keittokirjasta) 

Ainekset 

  • 2 munanvalkuaista 
  • 1 kg erilaisia pähkinöitä 
  • 1 dl hienosokeria 
  • 1 dl ruokosokeria 
  • 2 tl kanelia 
  • 2 tl cayennepippuria 
  • 2 tl suolaa 

 Valmistus 

Laita uuni kuumenemaan 165 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset munanvalkuaisia lukuun ottamatta keskenään kulhossa. Vispaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Sekoita vaahto muihin aineksiin niin, että kaikki pähkinät ovat mausteiden peitossa. Levitä pähkinät uunipellille ja paista 30 minuuttia. Käännä 15 minuutin jälkeen. 

Resepti: kaikkiaitinireseptit.blogspot.com 

Sokerihuurretut maapähkinät 

Ainekset 

  • 500 g maapähkinöitä 
  • 1 kananmunan valkuainen 
  • 1 rkl vettä 
  • 1,5 dl intiaanisokeria tai muscovadosokeria 
  • 0,5 dl sokeria 
  • 0,75 tl kanelia 
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta 
  • 0,5 tl suolaa 

Valmistus 

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sekoita kulhossa valkuainen ja vesi ja vispaa kevyeksi (ei kovaksi) vaahdoksi. Kaada pähkinät valkuaisvaahdon sekaan ja sekoita huolellisesti. 
Sekoita sokerit ja mausteet toisessa kulhossa. Ripottele sokeri-mausteseos pähkinöiden päälle. Varmista, että pähkinät ovat seoksen peitossa. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 30–40 minuuttia 2–3 kertaa välillä sekoittaen, kunnes pähkinät ovat rapeita. Anna jäähtyä ja pakkaa lasipurkkeihin tai pusseihin.

Resepti: kokitjapotit.fi 

Tarkasta suosikkipähkinäsi ravintoainekoostumus netistä! Fineliä ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. www.fineli.fi 

Muistatko Raatihuoneentorin sokerimanteleiden tuoksun? 

Monen Tallinnan-matkaan kuuluvat paperitötteröstä nautittavat, paahdetut makeat mantelit. Alkuperäinen manteliresepti on tarkasti varjeltu salaisuus, mutta ohessa on virolaisen ruokabloggaajan Ragne Värkin oma, vastaavanlainen resepti. 

Ragnen paahdetut makeat mantelit 

Ainekset 

  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 0,5 tl muskottipähkinää
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 munanvalkuainen
  • 1,5 rkl vettä
  • 300 g manteleita, kuorittuja tai kuorimattomia 

Kuorrutus 

  • 1 tl kanelia
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • 2 tl sokeria 

Valmistus 

Sekoita kulhossa sokeri, mausteet ja suola. Lisää kevyesti vatkattu munanvalkuainen ja vesi. Lisää mantelit ja pyörittele ne kauttaaltaan seoksessa. Levitä mantelit pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175-asteisessa uunissa 30–45 minuuttia. Pöyhi manteleita pari kertaa lastalla kypsentämisen aikana, jotta ne paahtuvat tasaisemmin. Sirottele kuorrutus kuumien manteleiden päälle, pyörittele niitä kunnolla ja anna jäähtyä leivinpaperille levitettyinä. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...

30.10.2024 | Energiaa

Millainen polttopuu tuo parhaan tehon lämmittäjälle?

Polttopuun ostajat suosivat koivua, mutta muut puulajit voivat olla energialähteenä edullisempia. Lämmityksen tehoon vaikuttaa myös puun kosteus ja...