Glögi muuntuu tänä jouluna moneksi. Suomalaisista marjoista tehty glögi ihastuttaa myös Saksan joulumarkkinoilla.
Manner-Euroopan itäisimmässä nurkassa, Pohjois-Karjalan Ilomantsissa, jouluun valmistaudutaan pakkaamalla valtava määrä glögiä rekkojen lavoille. Suurin osa tummista glögipulloista matkaa perinteisille Saksan joulumarkkinoille Stuttgartiin, Leipzigiin ja Hannoveriin. Markkinat itäsuomalaiselle glögille on avattu myös Belgiassa ja Ranskassa.
— Lastaamme vuosittain 60 000–100 000 litraa glögiä vientiin, kertoo tuotantopäällikkö Asko Ryynänen ilomantsilaisesta Hermannin Viinitila Oy:stä. Yritys valmistaa glöginsä yhdessä Heinävedellä Valamon luostarissa toimivan Valamon Viiniherman Oy:n kanssa. Suomen vanhin marjaviinitila on viime vuosina uusinut tuotevalikoimaansa rajusti. Marjaviinien rinnalle ovat tulleet väkevät tisleet, viski, kuohuviinit ja alkoholittomat tuotteet. Myyntiä yritys hakee entistä enemmän ulkomailta. Glögin myynti Keski-Euroopan joulumarkkinoille on yrityksen suurin vuosittainen vientiponnistus.
Marjoistaan glögi tunnetaan
Kaupoista ostettavat valmiit glögijuomat tehdään useimmiten hedelmämehu- tai viinipohjiin. Pohjois-Karjalasta maailmalle matkaavat glögit ovat kuitenkin poikkeus. Hermannin Viinitila tekee tuotteensa marjoista ja muista kotimaisista raaka-aineista.
— Marjapohjaisille tuotteille on maailmalla enemmän kysyntää. Puhtaus, aidot maut ja marjat nousevat vahvemmin esiin, Ryynänen sanoo.
Marjaisa maku on kilpailuvaltti myös Saksan joulumarkkinoilla. — Marjaisuudella erotumme perinteisestä saksalaisesta hehkuviinistä, joka on kaikissa myyntipisteissä samanlaista. Pari kertaa olemme olleet joulumarkkinoiden makutesteissä ykkösiä, pari kertaa kakkosia, Ryynänen sanoo.
Myynti helpottui kotimaassa
Tänä jouluna Hermannin Viinitila toimittaa Keski-Euroopan joulumarkkinoille kolmea erilaista glögiä. Alkoholittoman vaihtoehdon lisäksi valikoimassa ovat marjaviinipohjainen ja ginipohjainen glögi. Giniglögissä marjaista makua antavat valkoinen viinimarja ja keltainen karviaismarja. Uusista raaka-aineista huolimatta tutut mausteet tuovat mieleen glögin perinteiset makumuistot.
— Kaikissa juomissa on mukana myös jouluinen mausteseos kanelista, kardemummasta, inkivääristä, neilikasta ja pomeranssista, Ryynänen sanoo.
Suomen aiempi alkoholilainsäädäntö tulppasi glögin myyntimahdollisuuksia kotimaassa. Kokenut juomamestari iloitsee tuoreista alkoholilain muutoksista. Hän odottaa Ilomantsin ja Valamon myymälöihin aiempaa enemmän glögin ystäviä.
Kotimaiseen marjaviiniin pohjautuva glögi on harvinaisuus vielä Suomessakin. Ryynänen sanoo, että kotimaiset marjat glögin raaka-aineena puhuttelevat suomalaisiakin ostajia mutta eri syistä kuin ulkomailla. — Pohjolan marjat ovat Keski-Euroopassa eksoottista ja erilaista. Kotimaan markkinoilla ne ovat tuttuja ja turvallisia, ja suomalaiset tunnistavat juomista eri marjojen maut.
Ryynänen on kuitenkin huomannut, kuinka lähituotannon merkitys korostuu aiempaa vahvemmin juomissakin. Kun juoman alkuperä on tiedossa, asiakas voi paremmin arvioida tuotannon vastuullisuutta. — Kuluttajat arvostavat koko ajan enemmän aitoja ja puhtaita raaka-aineita ilman esanssia.
Glögi maistuu näinkin
Hermannin Viinitilan Asko Ryynänen testaa ja kehittää juomia työkseen. Katso juomamestarin vinkit glögijuomien tuunaamiseen!
Tähtianista ja appelsiinia
Alkoholitonta glögijuomaa
Tähtianista
Appelsiinin kuorta
Lämmitä glögi. Lisää kokonainen tähtianis ja hyppysellinen pestyn appelsiinin kuorta ohuina suikaleina. Saat perinteiseen juomaan eksoottisempaa makua.
Christmas Negroni
2 cl Camparia
2 cl giniä
2 cl punaista alkoholillista glögiä
jäitä
Täytä erillinen sekoituslasi jäillä ja kaada kaikki raaka-aineet sekoituslasiin. Hämmennä baarilusikalla kylmäksi ja siivilöi juoma jäillä täytettyyn on the rocks -lasiin. Koristele appelsiinin lohkolla.
Gini komppaa glögiä
Alkoholitonta marjaglögiä
2 cl giniä
katajanmarjoja
mustikoita
Lämmitä glögi. Lisää sekaan gini sekä muutama mustikka ja katajanmarja. Näin korvaat perinteiset glögimausteet metsämarjoilla, jotka korostavat ginin aromeja.
Glögi sour
Glögi sopii myös erilaisiin sour-tyyppisiin cocktaileihin, kun korvaat soureissa käytetyn sokeriliemen glögipohjaisella siirapilla. Juomat vaativat hieman valmistelua, mutta maku palkitsee!
2 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1 cl glögisiirappia
4 cl giniä
1 kananmunan valkuainen (vegaaniversio: noin 1 cl aquafabaa)
Kaada ainekset munaa tai aquafabaa lukuun ottamatta jäillä täytettyyn cocktail-shakeriin. Ravista, siivilöi jäät, lisää muna tai aquafaba ja ravista uudelleen. Siivilöi jäillä täytettyyn on the rocks -lasiin.
Glögisiirappi
1 osa alkoholitonta glögiä
1 osa sokeria
Sekoita kattilassa, keitä kasaan ja jäähdytä.