Olympiasähkö on 100 % uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, jonka tuotto ohjataan suoraan tukemaan nuorten lahjakkaiden urheilijoiden olympiavalmennusta. Yksi näistä lahjakkuuksista on kilpakävelijä Aku Partanen. Tässä hänen kuulumisiaan Tokion olympialaisten alla.
Aku Partanen on 29-vuotias yleisurheilija, jonka olympialajina on kilpakävely ja päämatkana 50 km. Alun perin Lappeenrannasta kotoisin oleva urheilija asuu nykyisin Helsingissä ja elämään kuuluu urheilun lisäksi liiketalouden opiskelu. Jos vapaa-aikaa jää, se kuluu kirjojen lukemiseen ja taiteesta, erityisesti kuvataiteesta nauttimiseen. Gallerioiden lisäksi Aku viihtyy ystävien seurassa.
Aku valikoitui energialähettilääksi energisen persoonansa ja monia harrastajia liikuttavan lajinsa takia. Kävely antaa paljon energiaa arkeen, se on helppo aloittaa eikä siihen tarvita suuria alkupanostuksia. Kävelystä saa helposti liikkumisen iloa ja siitä on tullutkin monelle rakas harrastus poikkeusoloissa.
Parhaillaan Aku valmistautuu 23. heinäkuuta alkaviin Tokion olympialaisiin. Tässä hänen vastauksiaan kysymyksiimme.
Miksi omaksi lajiksi valikoitui kävely?
-Nautin lajin teknisestä vaativuudesta. Se vaatii äärimmäistä kestävyyttä, joten pääsen haastamaan ja kehittämään itseäni ja laittamaan kaiken peliin sekä fyysisesti että henkisesti.
Olen harrastanut lapsesta asti paljon urheilua ja kokeillut eri lajeja. Jalkapallo pysyi yleisurheilun rinnalla muista lajeista pisimpään. Vuodesta 1998 olen harrastanut kävelyä, vuodesta 2007 aloin panostamaan pelkästään kävelyyn ja vuodesta 2013 olen tehnyt sitä päätyökseni.
Lajin pariin löysin oikeastaan sen takia, että osallistuin isän kehotuksesta piirin mestaruuskisoissa 600 metrin kävelyyn. Silloinen olympiakävelijä seurastamme (Lappeenrannan Urheilu-Miehet) oli huomannut tuloksen ja kysyi, olisiko minulla kiinnostusta alkaa harrastamaan kävelyä. Innostuin melkeinpä heti.
Miten sinusta tuli kilpaurheilija?
-Olen aina nauttinut kilpailemisesta ja olen kovin kilpailuhenkinen. Kunnianhimoisuus ja tavoitteellisuus ovat olleet aina läsnä ajatusmaailmassani ja tekemisessäni.
Mitkä ovat urasi kohokohtia?
-Urani kohokohtia ovat olleet erityisen hyvin onnistuneet kisat. Keväällä 2018 Slovakiassa syntynyt 50 km:n ennätys on jäänyt erityisen hyvin mieleen. Kilpailussa sain itsestäni kaiken irti ja moni asia osui kohdalleen. Sellaiset kokemukset motivoivat ja ruokkivat intoa pitkälle eteenpäin. Olen kilpaillut arvokisoissa joka vuosi vuodesta 2013 lähtien. Arvokisat ovat aina hienoja kokemuksia.
Mikä on kilpaurheilijan tärkein ominaisuus?
-Pitkäjänteisyys ja sitkeys. Kehitys ei ole aina tasaista, vaan matkalle osuu monia karikkoja, joiden selättämisessä vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä.
Mitä odotat tulevilta olympialaisilta ja mitä tapahtuu niiden jälkeen?
-Odotan olympialaisista hetkeen ja tilanteeseen suhteutettuna onnistunutta suoritusta. Vielä en ole asettanut tarkempaa tavoitetta. Lähiviikkojen harjoittelun onnistuminen ratkaisee paljon ja sen mukaan asetan tavoitteen lähempänä kisaa. Parasta olisi, jos voisin ylittää omat odotukseni. Tavoittelen lähivuosina kärkisijoja arvokilpailuissa. Mikäli pysyn terveenä, kävely tuntuu mielekkäältä ja koen, että pystyn vielä kehittymään, arvioin urani jatkuvan vielä ainakin kahdet olympialaiset Tokion jälkeen.
Kerro yksi tärkeä vinkki tavalliselle kuntoilijalle?
-Muista nauttia kesästä ja liikunnasta itselle mielekkäällä tavalla. Kokeile rohkeasti uusia lajeja ja vaihtele treeniympäristöä. Suomen luonnosta löytyy hienoja retkeily- ja vaellusmaastoja, joita kannattaa hyödyntää.
Mitä luonto sinulle merkitsee?
-Olen aina nauttinut luonnossa liikkumisesta ja minulla on siihen läheinen suhde. Omassa lajissani saan liikkua paljon luonnossa. Parasta on kesällä helteisellä säällä mennä lenkille metsän viileyteen. Vanhemmiltani olen oppinut luonnossa liikkuessa kunnioittamaan ympäristöä. Esimerkiksi roskien jättäminen luontoon ei tulisi kysymykseenkään. Perheelläni on mökki Taipalsaarella Lappeenrannan lähellä. Siellä luonnossa mieleni lepää ja ammennan sieltä voimaa arkeeni.
Minkälaisia tekoja teet omassa arjessasi ilmaston hyväksi?
-Kierrätän, vältän turhia hankintoja ja pyrin valitsemaan vastuullisesti tuotettuja hyödykkeitä ja palveluita. Teen matkoja paljon pyörällä ja kävellen sekä suosin kimppakyytejä. Teen näitä valintoja ympäristön vuoksi, mutta myös siksi, että niistä syntyy itsellenikin hyvä mieli, kun voin vaikuttaa teoillani.
Mistä suurimmat hiilipäästösi aiheutuvat?
-Suurimmat hiilipäästöni aiheutuvat asumisesta ja matkustamisesta sekä kotimaassa että lentomatkoista kisoihin ja leireille ulkomaille.
Lumme Energia hyvittää Aku Partasen vuoden 2021 hiilijalanjäljen
Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita ihmisen toiminnat ja teot aiheuttavat. Se muodostuu useimmiten ihmisten liikkumisesta, ruuasta ja juomasta, käytetystä energiasta sekä jätteen määrästä. Hiilijalanjälki saattaa vaihdella suurestikin. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on vuodessa 10 300 kg CO2e. Asumisen hiilijalanjälki on keskimäärin noin 30 % vuotuisesta hiilijalanjäljestä eli noin 3 000 kg CO2e.
Aku Partasen tämän vuoden hiilijalanjälki on Sitran elämäntapalaskurilla laskettuna 8 700 kg. Lumme Energia kompensoi Akun koko hiilijalanjäljen hyvittämällä päästöt ostamalla vastaavan määrän päästöoikeuksia.
Valitse sinäkin Olympiasähkö!