Vaatehöyrystin tarjoaa helpon ja nopean ratkaisun ryppyisten vaatteiden ongelmaan. Sen avulla voit silottaa vaatteet nopeasti ja vaivattomasti suoraan ripustimella, jolloin säästät aikaa ja vaivaa kiireisissä aamuissa.
Aamulla asuvalinta osuu pinon pohjalla lojuvaan ryppyiseen paitaan. Vaikka jakun alta ei ehkä näy kuin etumusta, sille on pakko tehdä jotakin ja äkkiä sittenkin. Sen sijaan, että virittäisin silityslaudan ja -raudan esille, voin napsauttaa vaatehöyrystimen päälle. Se on valmiina hetkessä ja säästää monta kullanarvoista aamuista minuuttia.
Höyryttäminen on yksinkertaista. Laitteessa oleva irrotettava vesisäiliö täytetään tavallisella vesijohtovedellä, ja laite käynnistetään. Lämpiäminen kestää puoli minuuttia. Vaatteen voi laittaa ripustimeen ja roikkumaan johonkin ilmavaan paikkaan, esimerkiksi suihkuseinän tankoon tai vaaterekkiin. Suojakäsine on hyvä laittaa käteen, sillä kangasta pitää vetää kevyesti suoraksi höyrytettäessä ja höyry on polttavan kuumaa. Tämä on tarpeen esimerkiksi paidan helmaa höyrytettäessä, jolloin sormet ovat väkisinkin lähellä laitetta. Muutama veto höyryllä riittää suoristamaan rypyt. Hetken kuivahtamisen jälkeen paita on valmis päälle pantavaksi.
Höyrystimen käyttö on huoletonta, sillä höyry ei vahingoita arkojakaan kuituja. Sillä voi myös raikastaa vaatteita ja lisätä niiden käyttöikää. Lisäksi höyryttää voi villaiset neulokset, sisustustekstiilit, verhot ja lelut. Höyry poistaa hajut tappamalla 99,9 prosenttia bakteereista.
Philipsin 7000-sarjan höyrystimissä on säädettävä pää ja suippo kärkiosa, jolla pääsee höyryttämään ahtaimpiinkin paikkoihin. STH7060-höyrystimen hinta on noin 100 euroa.
Korvaisiko silitysraudan?
Kaikkeen höyrystinkään ei pysty. Tärkeänä päivänä tarvittava kauluspaita kaikkine poimuineen tulee kuitenkin siistimmäksi perinteisellä höyryraudalla. Tosin höyrystin haastaa jo rohkeasti silitysraudan, sillä laitteen ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti. Kokeilussani oleva laite on Philips STH7060, jonka kahteen asentoon taipuva höyrystinpää on suippo. Niinpä sillä pääsee hyvin myös kauluksien taitteisiin. Kaksi vaihtosäiliötä (100 ml ja 200 ml) pitävät huolta, että höyryä riittää koko asun käsittelyyn. Laitteeseen kuuluva höyrytysalusta antaa taustatukea höyrytettäessä ripustettuja ja tasaisella pinnalla olevia vaatteita. Silti isot pöytäliinat ja lakanat kaipaavat edelleen mankelia tai perinteistä höyryrautaa.
Vaatteiden nopeaan siistimiseen ja freesaamiseen höyrystin on yliveto. Eikä höyryttämiseen tarvita silityslautaa, vaan vaate voi olla ripustimessa.
Stockholm Steamery Cirrus 3 on vaatehöyrystimen ja silitysraudan hybridi. Laitteessa on erityinen silityslevy, joka auttaa silottamaan vaatteet tehokkaammin. Se kuumenee silitysraudan alinta tasoa vastaavaan lämpötilaan (140 °C). Hinta on noin 150 euroa.
Entä sähkönkäyttö?
Taulukoiden mukaan höyrysilitysrautojen sähkönkulutus on keskimäärin 1 kWh/tunti. Jos höyrystinlaitteen teho on keskimäärin noin puolet höyryraudan tehosta, voisi arvioida, että myös sähkönkulutuksessa säästetään puolet. Se ei ole paljon yhden aamun osalta, mutta vuoden mittaan säästöä voi kertyä ajan lisäksi sähkölaskussa.
Vaatehöyrystimen edut
- Turvallinen kaikille silitettäville tekstiileille – myös herkille kankaille, kuten silkille.
- Jatkuva höyryntuotto oikoo rypyt helposti.
- Puolipitoiset vaatteet voi freesata, mikä säästää turhalta pesulta ja kulumiselta.
- Pienikokoinen: helppo käyttää ja ottaa matkalle mukaan.
- Silityslautaa ei tarvita.
- Poistaa pahanhajuiset bakteerit.
- Hinta merkistä ja ominaisuuksista riippuen noin 40–250 euroa.